36 taškus finale surinkęs Jonas Valančiūnas po finalinės sirenos nuskubėjo prie aistruolių ir apibėgęs visas tribūnas dėkojo taip gausiai susirinkusiems žiūrovams.

Bei keitimų žaidęs vidurio puolėjas buvo vienas iniciatorių įspūdingo Lietuvos ekipos spurto 18:3 trečiojo kėlinio pabaigoje, po kurio mūsiškiai iki pat rungtynių pabaigos išsaugojo dviženklę persvarą.

Nenuostabu, kad pasibaigus finalui J. Valančiūnas buvo paskelbtas naudingiausio viso čempionato žaidėju.

Mūsiškiai čempionate laimėjo 7 iš 9 rungtynių. Viena nesėkmė buvo patirta dar pirmenybių starte, kai lietuvius 88:75 šaltu vandeniu perliejo kroatai.

Vėliau pergalingai žygiavę Lietuvos krepšininkai tik sykį po pratęsimo 105:107 nusileido amerikiečiams.

Lietuvių pranašumą varžybose turėjo pripažinti Pietų Korėjos, Kanados, Egipto, Lenkijos bei Rusijos komandos ir ta pati Serbijos ekipa, kuri dar kartą buvo įveikta finale..

Serbai čempionate patyrė tris nesėkmes, pralaimėję amerikiečiams (78:80) ir dukart lietuviams (54:71 ir 67:85).

Pirmadienį Lietuvos rinktinei organizuojamas iškilmingas sutikimas Vilniuje. Krepšininkus galės pasveikinti visi aistruoliai. Atviras autobusas su Lietuvos rinktinės nariais pajudės nuo Seimo ir Gedimino prospektu važiuos Rotušės aikštės link.

Nuo 17-os val. Rotušės aikštėje krepšininkai bendraus su aistruoliais ir bus oficialiai pasveikinti su sėkmingu pasirodymu pasaulio čempionate.

Vilniaus centre pavieniai aistruoliai pergale džiaugėsi jau sekmadienio naktį.

Pirmieji sveikinimai krepšininkams atskriejo iš Majamio, kur viešintis Lietuvos vyrų rinktinės kandidatas Martynas Pocius stebėjo finalo rungtynes.

Rungtynės

Lietuvos komanda rungtynes pradėjo tradiciniu penketu: Vytenis Čižauskas, Edgaras Ulanovas, Dovydas Redikas, Rolandas Jakštas, Jonas Valančiūnas. Lietuviams pirmosios minutės buvo nesėkmingos – taškus pamažu rinko tik serbai (0:3). Bet po dviejų minučių tylos J. Valančiūnas pataikė iš vidutinio nuotolio, o netrukus E. Ulanovas persvėrė rezultatą (4:3).

Mūsiškiams taškus toliau rinko J. Valančiūnas ir E. Ulanovas, bet įpusėjus ketvirčiui Lietuvos komanda pirmavo trapia persvara (9:5). Lietuviams nekrito iš toli ir situaciją gelbėjo tik nebloga gynyba. Vis dėlto Serbijos rinktinė netrukus pasivijo mūsiškius (9:9).

Po lygios kovos atkarpos, besibaigian pirmajam ketvirčiui D. Redikas fantastišku dvitaškius su pražanga vėl truktelėjo Lietuvos rinktinę į priekį (18:13).

Antrasis kėlinys prasidėjo lietuvių puikiai atliktu deriniu „du prieš du“ ir įspūdingu J. Valančiūno dėjimu iš viršaus. Kitos atakos metu Lietuvos rinktinės lyderis didino skirtumą jau iki 9 taškų (22:13).

Tačiau ilgai serbų tyla nesitęsė ir varžovai mažino atsilikimą (22:17). Vėliau abiejų ekipų žaidėjai kurį laiką strigo kibiuose gynybos pančiuose (24:19). Klampiame žaidime taškai buvo renkami nuo baudų metimų linijos – lietuvių rankos ten nedrebėjo (28:21, 30:22).

Blogu ženklu tapo Nikolos Siladi tritaškis, po kurio du taškus su bauda pridėjo Bogičius Vujoševičius, o į serbų įšpuolį tik dvitaškiu atsakė J. Valančiūnas (32:28). Iš toli pataikius Djordjei Drenovacui skirtumas tirpo iki minimumo (32:31).

Lietuvos komandą dėjimu greitoje atakoje užvesti mėgino E. Ulanovas, o svarbų tritaškį pagaliau pataikė Deividas Pukis (37:31). Paskutinę ketvirčio sekundę skirtumą dar padidino V. Čižauskas (39:32).

Per pirmuosius du kėlinius Lietuvos komandą į priekį tempė J. Valančiūnas, pelnęs 17 taškų, ir E. Ulanovas, surinkęs 10.

Po didžiosios pertraukos pirmuosius taškus pelnė J. Valančiūnas, bet varžovai atsakė atkarpa 5:0 (41:37). Serbų sprintą antruoju tritaškiu nutraukė D. Pukis, pataikęs per varžovo rankas (44:37). Vis dėlto Serbijos krepšininkų užsivedimas tik augo – jie rinko greitus taškus ir panaikino atsilikimą (44:44).

Serbai atėjo mūsiškiams į pagalbą patys, kai N. Siladi buvo skirta techninė pražanga po Bogano Bogdanovičiaus paprasto prasižengimo. J. Valančiūnas sumetė 3 baudas iš 4, o kitos atakos metu dar du taškus pridėjo Arnas Butkevičius (49:44).

Po kelių minučių B. Bogdanovičius pataikė sudėtingą tritaškį, bet kitame aikštės gale buvo nesulaikomas J. Valančiūnas (52:47). Netrukus visus aistruolius ant kojų pakėlė V. Čižauskas. Lietuvos rinktinės įžaidėjas perėmė kamuolį ir pelnė taškus su pražanga, tik baudos nepataikė (54:47).

Bet po minutės dar vieną kamuolį perėmė D. Redikas ir V. Čižauskas atstatė didžiausią Lietuvos persvarą, o šią kartelę pagaliau iki dviženklės dėjimu kontratakoje pakėlė A. Butkevičius (58:47).

Lietuvos rinktinės greitų atakų uraganas vis didėjo – į priekį pabėgęs D. Redikas išprovokavo nesportinę Aleksandro Cvetkovičiaus pražangą ir sumetė baudas, o J. Valančiūnas pridėjo dvitaškį (62:47). Trečią kėlinį lietuviai užbaigė spurtu 18:3.

Prasidėjus lemiamam kėliniui serbai iškart kilo į šturmą, kuriam „pasitarnavo“ ir technine pražanga D. Redikui (62:51). Bet netrukus Serbijos rinktinės laivas vėl grimzdo, kai V. Čižauskas rinko 4 taškus iš eilės, o A. Butkevičius vėl pasižymėjo dvitaškiu su bauda (68:51).

Net Lietuvos rinktinės aistruoliai stvėrėsi už galvos, kai J. Valančiūnas įspūdingai per varžovų galvas krovė kamuolį į krepšį (70:52). Po minutės lietuvių vidurio puolėjas privertė penktą kartą prasižengti savo pagrindinį oponentą Nemanją Bešovičių ir pelnė jau 30-ąjį savo tašką (73:56).

Po D. Rediko dvitaškio greitoje atakoje Serbijos komandai liko 5 minutės išsigelbėti iš 16 taškų deficito (75:59). Bet nevyko nieko panašaus, nes po minutės triuškinančiu dėjimu R. Jakštas didino skirtumą iki triuškinančio (79:59).

Paskutinėmis finalo minutėmis Lietuvos žaidėjai mėgavosi krepšiniu ir džiugino aistruolius gražiais epizodais. Net nesibaigus rungtynių laikui lietuviai jau atidavė kamuolį oponentams ir glėbesčiavosi, o suprasdami serbai neberengė atakos. K. Maksvyčio auklėtiniai gražia pergale finale iškovojo auksinius medalius.

Statistika

Serbija – Lietuva 67:85 (13:18, 19:21, 15:23, 20:23)

Serbija: Dordje Drenovacas 14 taškų (1/3 trit., 4/11 dvit., 3/4 baudų), Bogdanas Bogdanovičius 13, Bogičius Vujoševičius ir Aleksandras Cvetkovičius po 11, Nemanja Bešovičius 9, Nikola Siladi 6, Luka Mitrovičius 2, Marko Gujaničičius 1.

Lietuva: Jonas Valančiūnas 36 (13/18 dvit., 10/14 baudų; 8 atk. kam., 3 blk.), Edgaras Ulanovas 12 (0/3 trit., 2/7 dvit., 3/3 baudų), Arnas Butkevičius (2/2 dvit., 5/5 baudų) ir Vytenis Čižauskas (0/2 trit., 4/11 dvit., 1/3 baudų; 7 atk. kam., 6 rez. perd.) po 9, Deividas Pukis 8, Dovydas Redikas 7, Žygimantas Skučas ir Rolandas Jakštas po 2.

Renaldas Simanavičius, Egidijus Mockevičius, Rokas Giedraitis ir Tautvydas Sabonis nežaidė.

Dvitaškiai: Serbija 16/46 (35) – Lietuva 29/52 (56 proc.)

Tritaškiai: Serbija 4/11 (36 proc.) – Lietuva 2/13 (15 proc.)

Baudų metimai: Serbija 19/24 (79 proc.) – Lietuva 21/27 (78 proc.)

Atkovoti kamuoliai: Serbija 27– Lietuva 33

Rezultatyvūs perdavimai: Serbija 10 – Lietuva 13

Klaidos: Serbija 16 – Lietuva 12

Perimti kamuoliai: Serbija 6 – Lietuva 9

Blokai: Serbija 3 – Lietuva 4.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)