Pirmadienio mačui mūsiškių ekipoje neregistruoti Linas Kleiza, Simas Jasaitis, Martynas Gecevičius ir Arvydas Eitutavičius. Pastarasis gavo nedidelę kojos traumą.

Po rungtynių K. Kemzūra pranešė, kad rinktinę palieka puolėjas Donatas Motiejūnas. Kol kas neaiški ir A. Eitutavičiaus situacija, jo likimas rinktinėje spręsis po išsamesnės medikų apžiūros.

Pirmasis jėgų išbandymas Lietuvos komandai didesnių problemų nesukėlė – šeštadienį Šiauliuose 91:59 buvo be vargo nugalėta Suomijos rinktinė.

Po pirmadienio mačo Lietuvos krepšininkai keletą dienų treniruosis Kaune.

Ketvirtadienį Lietuvos rinktinė išvyks į Vitoriją (Ispanija), kur draugiškame turnyre penktadienį išmėgins jėgas su Slovėnijos, o šeštadienį – su Ispanijos krepšininkais.

Pasaulio krepšinio čempionatas Turkijoje startuos rugpjūčio 28-ą dieną. Lietuvos nacionalinė komanda D grupės varžybose Izmyro mieste susitiks su Ispanija, Kanada, N. Zelandija, Libanu ir Prancūzija.

Sudėtys

Lietuva: Renaldas Seibutis, Mantas Kalnietis, Jonas Mačiulis, Giedrius Gusta, MindaugasLukauskis, Tomas Delininkaitis, Tadas Klimavičius, Paulius Jankūnas, Donatas Motiejūnas, Robertas Javtokas, Martynas Andriuškevičius, Martynas Pocius.

Čekija: Michal Čarnecky („Opava“), Tomaš Toth („Pardubice“), Luboš Barton („Barcelona“/Ispanija), Lukaš Kotas (Prahos USK), Pavel Pumprla („Nymburk“), Pavel Slezak („Nymburk“), Vojtech Hruban (Prahos USK), Petr Benda („Nymburk“), Petr Bohačík („Pardubice“), Pavel Houška („Děčin“), Aleš Chan („Nymburk“), Zbynek Pospišil („Pardubice“).

Rungtynės

Mačą aktyviai pradėję čekai iškart išsiveržė į priekį (2:7). Lietuvos krepšininkams nesisekė stabdyti greitų ir veržlių varžovų atakų, tad netrukus K. Kemzūra buvo priverstas prašyti pirmosios minutės pertraukėlės (4:11).

R. Javtokas rinko 5 taškus iš eilės, tačiau Čekijos komandos žaidėjų metimai iš tolimesnės distancijos neleido Lietuvos rinktinei greitai sumažinti atsilikimo (9:16).

Po dar vienos minutės pertraukėlės lietuviai baudų metimais vijosi oponentus, o P. Jankūno tolimas šūvis sumažino atsilikimą iki 20:22. Netrukus D. Motiejūnas buvo tikslus nuo baudų metimų linijos ir santykis tapo lygus (22:22). Dar vienas P. Jankūno tritaškis leido mūsiškiams paskutinėmis pirmo kėlinio sekundėmis persverti rezultatą (25:24).

Antrojo ketvirčio pradžioje kelios klaidos ir nesėkmingas greitas puolimas neleido mūsiškiams išsaugoti pranašumo (25:28). Sėkmingą atkarpą puolime sužaidė D. Motiejūnas, bet čekai turėjo savų atsakymų – po L. Bartono tolimo šūvio jie buvo priekyje 29:33.

M. Pociaus tritaškis leido sumažinti atsilikimą iki minimumo, o G. Gustas prasiveržimu vėl persvėrė svarstykles Lietuvos pusėn (34:33).

Lietuvos komanda kilo į spurtą – M. Pocius sėkmingai prasiveržė, T. Delininkaitis pataikė iš toli (39:33). Bet sėkmingą atkarpą nubraukė P. Bendos ir P. Pumprlos taškai, po kurių skirtumas tarp ekipų vėl sumenko iki minimumo (39:38).

Benzino į Lietuvos ekipos variklį užpylė dar vienas T. Delininkaičio tritaškis ir J. Mačiulio dvitaškis su bauda (45:38). Ketvirčio pabaigoje J. Mačiulis sėkmingai realizavo baudų metimus ir mūsiškiai išsaugojo 7 taškų pranašumą (49:42).

Trečiasis kėlinys prasidėjo sėkmingesniu mūsų šalies komandos žaidimu ir netrukus, po P. Jankūno tritaškio, Lietuvos rinktinė susikrovė dviženklę persvarą (57:46). Tačiau iškart po to pasipylė klaidos, Lietuvos komandos gynyba byrėjo į šipulius ir čekai vos per keletą minučių sumažino atsilikimą iki kelių metimų (57:53).

Po minutės pertraukėlės tikslus L. Bartono metimas dar labiau mažino skirtumą ir čekų spurtą pagaliau nutraukė tik P. Jankūno baudos metimai (59:55).

Per paskutines minutes Lietuvos krepšininkų puolimas visiškai strigo, o Čekijos krepšininkai metimais iš vidutinių nuotolių pelnė 6 taškus be atsako ir prieš lemiamą ketvirtį išsiveržė pirmyn (60:61).

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo dviem Čekijos krepšininkų tritaškiais, į kuriuos Lietuvos komanda atsakė tik M. Andriuškevičiaus dėjimu (62:67). Mūsiškiai nebrangino kamuolio, o dažnai klysdami neturėjo jokių galimybių perimti iniciatyvos (63:69).

Tik deficitui pasiekus 8 taškų ribą (63:71), Lietuvos krepšininkai pagaliau atkuto ir ėmė vytis varžovus. Tai jie darė sėkmingai – likus žaisti 2 min. 10 sek. M. Lukauskio tritaškis skirtumą sumažino iki 2 taškų (71:73).

Pusantros minutės komandos keitėsi netiksliomis atakomis, kai čekai po gražios kombinacijos padidino savo pranašumą (71:75). Likus žaisti 28 sek. R. Seibutis baudų metimais santykį sušvelnino (73:75), o Lietuvos komanda iškart po to perėmė kamuolį.

M. Lukauskio ataka buvo netiksli, bet mūsiškiai atkovojo kamuolį puolime ir čekai prasižengė prieš R. Seibutį. Prie baudų metimo linijos stojusio gynėjo rankos nedrebėjo ir jis išlygino rezultatą (75:75). Per likusias 7 sek. Čekijos komanda sėkmingos atakos surengti nebesugebėjo.

Pratęsimas prasidėjo atkaklia kova, o Lietuvos komandai šiek tiek atsiplėšti pavyko po dviejų greitų kontratakų, kurias užbaigė M. Kalnietis (82:78). Netrukus M. Lukauskis taikliai atakavo iš toli ir varžovai buvo priversti prašyti minutės petraukėlės (85:79).

Po šios atkarpos čekai netikėtai nuleido rankas ir nebesugebėjo rimčiau pasipriešinti mūsiškiams. Lietuviai kontroliavo situaciją iš iškovojo pergalę 93:84.

Statistika

Lietuva: Paulius Jankūnas 25 taškai, Jonas Mačiulis ir Renaldas Seibutis po 10, Tomas Delininkaitis 9, Donatas Motiejūnas 8, Martynas Pocius 6, Mantas Kalnietis 6, Mindaugas Lukauskis 6, Robertas Javtokas 5, Giedrius Gustas ir Tadas Klimavičius po 3, Martynas Andriuškevičius 2.

Čekija: Pavelas Houška 18, Pavelas Slezakas 15, Lubošas Bartonas, Pavelas Pumprla ir Petras Benda po 13, Alešas Chanas ir Michalas Čarnecky po 4, Zbynek Pospišilas ir Lukašas Kotas po 2.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją