18-ą min. vokiečius į priekį išvedė penktą kartą čempionate pasižymėjęs Thomasas Muelleris, bet 28-ą min. rezultatą išlygino Edinsonas Cavani.

Situacija vertėsi aukštyn kojomis, kai 51-ą min. taip pat penktą savo įvartį įmušė Diego Forlanas ir jau Urugvajus atsidūrė priekyje. Bet urugvajiečių laimė buvo trumpa: jau 56-ąją Marcellis Jansenas atstatė pusiausvyrą, o 82-ą min. Vokietijos rinktinei pergalę išplėšė Sami Khediros įvartis.

Vyriausiasis mačo arbitras – meksikietis Benito Archundia Tellezas.

Jeigu urugvajiečiai šiame mače žaidė stipriausios sudėties, tai Vokietijos komandos stovykloje nuotaikos prieš mačą buvo ne pačios geriausios. Dėl gripo ir traumų vyriausiasis ekipos treneris Joachimas Loewas į starto sudėtį neįtraukė vartininko Manuelio Neuerio, gynėjo Philippo Lahmo, saugo Lukaso Podolski ir puolėjo Miroslavo Klose. Nė vienas iš jų aikštėje taip ir nepasirodė.

Urugvajaus rinktinės sudėtis: Fernando Muslera, Diego Godin, Diego Lugano, Martin Caceres, Jorge Fucile, Diego Perez (77 min. Walter Gargano), Egidio Arevalo, Maxi Pereira, Luis Suarez, Diego Forlan, Edinson Cavani (89 min. Sebastian Abreu).

Vokietijos rinktinės sudėtis: Hans-Joerg Butt, Arne Friedrich, Per Mertesacker, Dennis Aogo, Jerome Boateng, Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger, Cacau (73 min. Stefan Kiessling), Mesut Ozil (90+1 min. Serdar Tasci), Marcell Jansen (80 min. Toni Kroos), Thomas Mueller.

Rungtynės

Susitikimas prasidėjo vokiečių atakomis, bet jų varžovai gynėsi sėkmingai. Netrukus jau Urugvajaus atakų lyderis Diego Forlanas turėjo keletą galimybių baudos smūgiais ir po vieno iš jų kamuolys skriejo šalia vartų.

10-ą min. fantastiška galimybe nepasinaudojo Vokietijos rinktinės gynėjas Arne Friedrichas, po kampinio galva iš kelių metrų nukreipęs kamuolį į vartų skersinį. Vokiečių spaudimas augo.

Ir savo tikslą Vokietijos komanda pasiekė 18-ą min. Ne pačioje pavojingiausioje atakoje Bastianas Schweinsteigeris smūgiu iš toli patikrino Urugvajaus vartininko Fernando Musleros budrumą. Šiam nepavyko sugauti kamuolio ir teko jį atmušti prieš save. Tuo metu vangi Urugvajaus gynyba pražiopsojo spurtavusį Thomasą Muellerį, kuris pirmasis suskubo prie kamuolio ir pasiuntė jį į vartus – 1:0.

25-ą min. šalia vartų atsidūręs D. Forlanas buvo arti tikslo, bet po jo smūgio galva kamuolį į užribį nukreipė gynėjas Peras Mertesackeris. Vokiečiai atsakė kontrišpuoliu, kurio smaigalyje atsidūręs Sami Khedira galėjo padvigubinti skirtumą. Vis dėlto F. Muslera išmušė kamuolį, o arbitras dar ir užfiksavo nuošalę.

Savo persvara Vokietija džiaugėsi neilgai. Diego Perezas aikštės centre perėmė kamuolį iš B. Schweinsteigerio ir išvedė tris savo komandos žaidėjus į greitą ataką prieš du gynėjus. Luisas Suarezas tiksliai perdavė kamuolį Edinsonui Cavani ir šis nestodamas išlygino rezultatą – 1:1.

Įsismarkavus lietui komandos ėmė žaisti ramiau, tačiau vėl ryškėjo Vokietijos komandos teritorinis pranašumas ir urugvajiečiams vis ilgiau teko gintis savo aikštės pusėje.

42-ą min. vokiečiai suklydo gynyboje ir L. Suarezas dešiniuoju kraštu išbėgo netrukdomas vartų link. Vokietijos komandą gelbėjo puikai poziciją užsiėmęs vartininkas Hansas-Joergas Buttas, privertęs varžovą kamuolį pasiųsti šalia virpsto.

Kėlinio pabaigoje abi komandos keitėsi greitomis atakomis, tačiau sužaidus 45 min. rezultatas išliko lygus.

48-ą min. puikiai žaidė vokiečių vartininkas H.J. Buttas, laiku išbėgęs ir atlaikęs E. Cavani smūgį, o iškart po to spėjęs pašokti bei atmušti ir pakartotinį L. Suarezo bandymą.

Vokietijos rinktinė patyrė netikėtą varžovų kirtį 51-ą min. Urugvajaus rinktinės puolėjas Diego Forlanas demonstravo puikią techniką, baudos aikštelės prieigose skersai mušęs kamuolį į žemę ir šis nenuspėjama trajektorija nuskriejo į vartus. Šį kartą H. J. Buttas nesitikėjo tokio varžovo veiksmo ir savo komandos išgelbėti nebesugebėjo – 2:1.

Tačiau Urugvajaus laimė buvo trumpa. Jau 56-ą min. vokiečių gynėjas Dennisas Aogo iš tolimo dešinio krašto pakėlė kamuolį į varžovų baudos aikštelę, kur aukščiau visų iššoko Marcellis Jansenas ir galva pasiuntė kamuolį į vartus – 2:2.

Rezultatyviame mače tempas nemažėjo. Abi komandos ir toliau aktyviai bei greitai veržėsi į atakas.

76-ą min. aikštėje tik pasirodęs Vokietijos rinktinės puolėjas Stefanas Kiesslingas techniškai apgavo gynėjus ir pavojingai iš maždaug 14 metrų smūgiavo į vartus. Šįkart vartininkas F. Muslera savo darbą atliko sėkmingai.

80-ą min. dėmesio centre vėl atsidūrė S. Kiesslingas. Šįkart puolėjas iššoko prieš vartus, bet nepasiekė kamuolio ir „neuždarė“ puikaus perdavimo.

82-ą min. Vokietijos komanda žengė didelį žingsnį pergalės link. Kilus sumaiščiai Urugvajaus baudos aikštelėje, Sami Khedira galva švelniai mestelėjo kamuolį per vartininką F. Muslerą ir šis dar kartą nesugebėjo išgelbėti savo ekipos – 3:2.

Paskutinėmis minutėmis vokiečiai gynyboje neužsidarė ir netrukus S. Kiesslingas vėl neišnaudojo puikios progos. Prieš vartininką iššokęs puolėjas spyrė kamuolį gerokai virš vartų.

Paskutinio savo šanso neišnaudojo D. Forlanas. Slekant paskutinėms teisėjo pridėto laiko sekundėms Urugvajaus atakų vedlys baudos smūgiu pasiuntė kamuolį į skersinį ir mačas baigėsi Vokietijos rinktinės pergale.

Statistika

Urugvajus – Vokietija 2:3 (1:1)

Urugvajus: Edinson Cavani (28 min.) ir Diego Forlan (51 min.)

Vokietija: Thomas Mueller (18 min.), Marcell Jansen (56 min.), Sami Khedira (82 min.).

Smūgiai: Urugvajus 16 – 18 Vokietija

Smūgiai į vartų plotą: Urugvajus 6 – 7 Vokietija

Pražangos: Urugvajus 13 – 11 Vokietija

Kampiniai: Urugvajus 6 – 12 Vokietija

Nuošalės: Urugvajus 2 – 3 Vokietija

Kamuolio valdymas: Urugvajus 46 proc. – 54 proc. Vokietija

Geltonos kortelės: Urugvajus 1 – 3 Vokietija

Raudonos kortelės: Urugvajus 0 – 0 Vokietija.

Kelias aukštyn

Grupės varžybose vokiečių pasirodymas buvo permainingas. D grupėje Vokietija startavo galinga pergale 4:0 prieš australus, tačiau po to netikėtai 0:1 nusileido serbams ir 1:0 sunkiai įveikė Ganos futbolininkus.

Atkrintamosiose varžybose Vokietijos komanda jungė aukščiausias pavaras – aštuntfinalyje 4:1 pervažiuoti anglai, o ketvirtfinalyje – net 4:0 sutriuškinta Argentinos rinktinė. Tačiau pusfinalyje ją sustabdė Ispanijos vienuolikė, iškovojusi minimalią pergalę 1:0.

Net 16 kartų pasaulio čempionatų finalinėse varžybose dalyvavę vokiečiai pajėgiausios komandos trofėjų iškovojo trissyk – 1954, 1974 ir 1990 metais. Praėjusiose pirmenybėse namuose jie taip pat suklupo pusfinalio etape ir vėliau pasidabino bronzos medaliais.

Iš viso dėl bronzos Vokietija iki šeštadienio žaidė keturis kartus šalies istorijoje ir trissyk laimėjo.

Urugvajaus komandos kelias į pusfinalį buvo pažymėtas ne viena sudėtinga pergale. A grupėje jie startavo nulinėmis lygiosiomis su prancūzais, tada 3:0 sutriuškino šeimininkę PAR ir 1:0 įveikė Meksikos rinktinę.

Aštuntfinalyje Urugvajaus futbolininkai 2:1 palaužė Pietų Korėjos atstovus, o ketvirtfinalyje tik po 11 metrų baudinių serijos 4:2 eliminavo Ganos vienuolikę. Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi taikiai 1:1, o 120-ą mačo minutę Ganos puolėjas Asamoah Gyanas nerealizavo 11 metrų baudinio.

Baudinys buvo skirtas už Luiso Suarezo rankomis išmuštą kamuolį nuo vartų linijos. Puolėjas gavo raudoną kortelę ir turėjo praleisti pusfinalio mačą, tačiau galėjo guostis padėjęs ekipai patekti į pusfinalį ir kolegų juokais nominuotas geriausio vartininko titului.

Vis dėlto pusfinalio barjero Urugvajaus ekipai nepavyko peržengti – 2:3 pralaimėta Olandijos futbolininkams.

Urugvajaus rinktinė dukart tapo pasaulio čempione, bet tai buvo tolimais 1930 ir 1950 metais. Į praėjusį čempionatą Vokietijoje ji apskritai nepateko neįveikusi atrankos barjero.

Urugvajaus komandos dėl planetos pirmenybių bronzos anksčiau buvo kovojusios dukart ir abusyk taip pat pralaimėjusios.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją