Mačui vadovavo arbitras iš Ispanijos Alberto Undiano Mallenco.

Ketvirtą pergalę iš tiek pat galimų iškovojusi Olandijos komanda ketvirtfinalyje liepos 2 dieną kovos su Brazilija arba Čile. Šio aštuntfinalio poros nugalėtoja paaiškės vėlyvą pirmadienio vakarą.

Be kluptelėjimų žengiantys Olandijos futbolininkai pirmame varžybų etape 2:0 nugalėjo danus, 1:0 – japonus, 2:1 – Kamerūno rinktinę ir E grupėje užėmė pirmą vietą.

Antroje pozicijoje F grupėje finišavę slovakai sužaidė lygiosiomis 1:1 su N. Zelandijos ekipa, 0:2 pralaimėjo Paragvajaus futbolininkams ir lemiamose rungtynėse 3:2 nukarūnavo pasaulio čempionės titulo neapgynusią Italijos komandą.

Pirmąjį įvartį pelnęs A. Robbenas į Olandijos komandos starto rikiuotę sugrįžo po petraukos. Puolėjo ir saugo pozicijose žaidžiantis futbolininkas grupių etape rungtyniavo tik 10 minučių paskutiniame susitikime su Kamerūnu dėl kontrolinėse rungtynėse patirtos traumos. Vietą starto sudėtyje jam užleido Rafaelis Van der Vaartas.

Olandijos rinktinės sudėtis: Maarten Stekelenburg, Joris Mathijsen, John Heitinga, Giovanni Van Bronckhorst, Gregory Van Der Wiel, Nigel De Jong, Mark Van Bommel, Robin Van Persie (80 min. Klaas-Jan Huntelaar), Wesley Sneijder (90+2 min. Ibrahim Affelay), Arjen Robben (71 min. Eljero Elia), Dirk Kuyt.

Slovakijos rinktinės sudėtis: Jan Mucha, Jan Durica, Martin Škrtel, Radoslav Zabavnik (88 min. Martin Jakubko), Peter Pekarik, Marek Hamšik (88 min. Marek Sapara), Juraj Kučka, Robert Vittek, Erik Jendrišek (71 min. Kamil Kopunek), Miroslav Stoch, Vladimir Weiss.

Rungtynės

Pirma pavojinga ataka užfiksuota jau antrą minutę – slovakai surengė greitą reidą ir Erikas Jendrišekas iš maždaug 20 metrų pasiuntė kamuolį tik šiek tiek virš vartų skersinio. Netrukus tuo pačiu kitame aikštės gale atsakė Wesley Sneijderis, tačiau saugo smūgis buvo ne toks pavojingas.

Dar po minutės tolimais šūviais keitėsi Marekas Hamšikas ir Dirkas Kuytas. Abusyk kamuolys skriejo šalia virpstų.

11-ą min. pavojingas, bet kiek tiesmukas W. Sneijderio smūgis iš baudos aikštelės kairiojo krašto palengvino Slovakijos vartininko Jano Muchos darbą. Tiesa, prieš numalšindamas pavojų kamuolį jis gaudė neužtikrintai.

18-ą min. Olandijos futbolininkams pavyko išsiveržti į priekį, kai savo meistriškumu sublizgėjo A. Robbenas. Gavęs tolimą W. Sneijderio perdavimą, Miuncheno „Bayern“ klubo žaidėjas iš dešiniojo krašto vidurio link prabėgo pro du gynėjus ir baudos aikštelės prieigose savo firminiu smūgiu kaire koja pasiuntė kamuolį į dešinį apatinį vartų kampą – 1:0.

Praleidę įvartį Slovakijos komandos žaidėjai kurį laiką atrodė sutrikę, o jų varžovai toliau neskubėdami rengė atakas. O kėlinio pabaigoje Olandijos futbolininkai pamažu perleido kamuolio kontrolę oponentams ir laukė jų klaidų.

Komandos po įvarčio iki pertraukos žaidė ramiai, išsiskyrė tik epizodas 44-ą min., kai Robinas Van Persie iššoko šalia vartų, bet puolėjo smūgis iš nepatogaus kampo buvo labai netikslus.

50-ą min. Olandijos rinktinės persvarą galėjo padvigubinti A. Robbenas. Panašiai, kaip ir pirmojo įvarčio epizode, saugas prasiveržė iš krašto centro link ir smūgiavo kaire koja, o kamuolys, kliudęs vieną iš gynėjų, praskriejo vos per keliasdešimt centimetrų nuo vartų.

Po kelių akimirkų – dar viena pavojinga olandų ataka. Šįkart A. Robbenas perdavė kamuolį baudos aikštelėje R. Van Persie ir nuo šio smūgio Slovakijos komandą išgelbėjo tik vartininkas J. Mucha.

59-ą min. slovakų vartų sargas dar kartą gelbėjo savo komandą, išmušęs kamuolį po pavojingo R. van Persie baudos smūgio.

Slovakijos futbolininkams reikėjo lyginti rezultatą, tačiau atakose jiems akivaizdžiai trūko užtikrintumo savo veiksmuose ir tikslumo – olandai dažniausiai perimdavo kamuolį dar aikštės viduryje.

67-ą min. slovakai pagaliau buvo netoli tikslo. Miroslavas Stochas baudos aikštelės prieigose smūgiavo tiksliai į vartus ir olandus išgelbėjo tik vartininko Maarteno Stekelenburgo reakcija. Iškart po to jis dar kartą gelbėjo savo komandą, kai po gynėjų klaidos Robertas Vittekas iššoko vienas prieš vartų sargą.

73-ą min. darbo vėl turėjo J. Mucha – po tolimo Dirko Kuyto smūgio jis kamuolį nukreipė į užribį.

78-ą min. dar vieno gero šanso neišnaudojo R. Vittekas. Gavęs kamuolį baudos aikštelės „viršuje“ slovakas išvengė gynėjų globos, bet smūgiavo labai netaikliai.

84-ą min. tašką susitikime padėjo W. Sneijderis. Kol slovakų gynėjai aikštės viduryje aiškinosi su teisėju dėl pražangos, Olandijos futbolininkai surengė greitą ataką. Tolimą perdavimą gavęs D. Kuytas pasinaudojo tuo, kad Slovakijos vartininkas per toli išbėgo iš vartų, ir atliko perdavimą atbėgančiam W. Sneijderiui, o šis kamuolį jau siuntė į tuščius vartus – 2:0.

Rungtynių pabaigos ramiai sulaukti bandę olandai paskutinę teisėjo pridėtą minutę buvo nubausti 11 metrų baudiniu. Pražanga buvo skirta vartininkui M. Stekelenburgui, savo darbo zonoje nugriovusiam Martiną Jokubko. R. Vittekas realizavo baudinį, o mačo arbitras iškart po to paskelbė susitikimo pabaigą – 2:1.

Statistika

Olandija – Slovakija 2:1 (1:0)

Olandija: Arjen Robben (18 min.) ir Wesley Sneijder (84 min.)

Slovakija: Robert Vittek (90+3 min. 11 m b.).

Smūgiai: Olandija 16 – 14 Slovakija

Smūgiai į vartų plotą: Olandija 9 – 3 Slovakija

Pražangos: Olandija 17 – 19 Slovakija

Kampiniai: Olandija 5 – 2 Slovakija

Nuošalės: Olandija 2 – 2 Slovakija

Kamuolio valdymas: Olandija 52 proc. – 48 proc. Slovakija

Geltonos kortelės: Olandija 2 – 3 Slovakija

Raudonos kortelės: Olandija 0 – 0 Slovakija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją