Šių ekipų pusfinalio mačas vyks trečiadienį. Pralaimėjusi rinktinė su Urugvajaus vienuolike šeštadienį žais dėl bronzos medalių.

Pusfinalio mače antradienį olandus 18-ą min. labai tolimu smūgiu į priekį išvedė kapitonas Giovanni Van Bronckhorstas, o 41-ą min. pusiausvyrą taip pat tolimu šūviu atstatė Diego Forlanas.

70-ą min. rezultatą Olandijos komandos naudai persvėrė Wesley Sneijderis, 73-ą min. pasižymėjo Arjenas Robbenas. Jau per teisėjo pridėtą laiką santykį sušvelnino Maximilianas Pereira ir urugvajiečiai bandė gelbėtis, bet buvo per vėlu.

Vyriausiasis rungtynių arbitras – uzbekas Ravšanas Irmatovas.

Urugvajaus komandos kelias į pusfinalį buvo pažymėtas ne viena sudėtinga pergale. A grupėje jie startavo nulinėmis lygiosiomis su prancūzais, tada 3:0 sutriuškino šeimininkę PAR ir 1:0 įveikė Meksikos rinktinę.

Aštuntfinalyje Urugvajaus futbolininkai 2:1 palaužė Pietų Korėjos atstovus, o ketvirtfinalyje tik po 11 metrų baudinių serijos 4:2 eliminavo Ganos vienuolikę. Pagrindinis rungtynių laikas baigėsi taikiai 1:1, o 120-ą mačo minutę Ganos puolėjas Asamoah Gyanas nerealizavo 11 metrų baudinio.

Baudinys buvo skirtas už Luiso Suarezo rankomis išmuštą kamuolį nuo vartų linijos. Puolėjas gavo raudoną kortelę ir turėjo praleisti pusfinalio mačą, tačiau galėjo guostis padėjęs ekipai patekti į pusfinalį ir kolegų juokais nominuotas geriausio vartininko titului.

Urugvajaus rinktinė dukart tapo pasaulio čempione, bet tai buvo tolimais 1930 ir 1950 metais. Į praėjusį čempionatą Vokietijoje ji nepateko neįveikusi atrankos barjero.

Olandijos ekipa ir toliau žengia pergalių keliu. E grupėje olandai 2:0 nugalėjo danus, 1:0 – japonus ir 2:1 – Kamerūno futbolininkus. Aštuntfinalyje Olandijos komandos auka tapo Slovakijos rinktinė (2:1), o ketvirtfinalyje daug kam netikėtai krito ir brazilai – 2:1.

Olandijos futbolininkai jau dukart žaidė pasaulio čempionatų finaluose (1974 ir 1978 m.), tiesa, abu juos pralaimėjo. Praėjusiose pirmenybėse jie aštuntfinalyje 0:1 nusileido Portugalijos komandai.

Urugvajaus rinktinės sudėtis: Fernando Muslera, Diego Godin, Mauricio Victorino, Martin Caceres, Maxi Pereira, Egidio Arevalo, Diego Perez, Alvaro Pereira (78 min. Sebastian Abreu), Walter Gargano, Diego Forlan (84 min. Sebastian Fernandez), Edinson Cavani.

Olandijos rinktinės sudėtis: Maarten Stekelenburg, Joris Mathijsen, John Heitinga, Giovanni Van Bronckhorst, Khalid Boulahrouz, Demy De Zeeuw (46 min. Rafael Van der Vaart), Mark Van Bommel, Robin Van Persie, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt, Arjen Robben (90 min. Eljero Elia).

Rungtynės

Pirmosiomis minutėmis urugvajiečiai paspaudė varžovus, tačiau jau netrukus turėjo kamšyti gynybos skyles. 4-ą min. vartininkas Fernando Muslera neužtikrintai išmušė kamuolį be priežiūros paliktam Dirkui Kuytui po kojomis ir Urugvajaus ekipą išgelbėjo tik netikslus olando smūgis.

Olandijos futbolininkai stengėsi kontroliuoti kamuolį, bet jų varžovai gan sėkmingai griovė atakas aikštės viduryje. Antrą pavojingesnį išpuolį olandai surengė 10-ą min. – po D. Kuyto perdavimo baudos aikštelėje dėl kamuolio kovojo Arjenas Robbenas, bet Urugvajaus gynėjai sėkmingai neutralizavo pavojų.

13-ą min. Edinsonas Cavani perdavimu dešiniame krašte surado vieną prieš vartininką išbėgusį Diego Forlaną, tačiau linijos arbitras užfiksavo nuošalę.

Olandų spaudimas vis labiau augo ir netrukus krito pirmasis įvartis. 18-ą min. rinktinės kapitonas Giovanni Van Bronckhorstas kairiame aikštės krašte pamėgino laimę tolimu smūgiu ir jam pavyko – apie 40 metrų nuskriejęs kamuolys dar kliudė virpstą ir įlėkė į vartus. Urugvajaus komandos vartininko F. Musleros pastangos buvo bergždžios, po reto grožio įvarčio Olandijos komanda išsiveržė į priekį – 1:0.

28-ą min. aikštėje kilo konfliktas po to, kai Martinas Caceresas netyčia koja nokautavo Olandijos rinktinės gynėją Demy De Zeeuwą. Tačiau arbitras R. Irmatovas greitai išskyrė abiejų ekipų peštukus ir skyrė geltoną kortelę už pavojingą žaidimą M. Caceresui bei taip pat nubaudė iškart po incidento urugvajietį atakavusį Wesley Sneijderį.

35-36 minutėmis – iškart dvi pavojingos Urugvajaus atakos. Iš pradžių E. Cavani užsižaidė su kamuoliu varžovų baudos aikštelėje, negalėdamas išsirinkti perdavimo adresato, o po kelių akimirkų Olandijos komandos vartų sargui Maarten Stekelenburgui teko atmušti Alvaro Perreiros smūgį.

40-ą min. kairiajame atakos krašte varžovus vėl terorizavo D. Kuytas – jo smūgį atlaikė F. Muslera.

Iškart po šio išpuolio Urugvajaus futbolininkai surengė greitą kontrataką ir išlygino rezultatą. D. Forlanas gavo tolimą perdavimą, suklaidino gynėją ir iš maždaug 30 metrų aukšta trajektorija smūgiavo į vartų centrą. Olandų vartininkas M. Stekelenburgas buvo bejėgis – 1:1.

44-ą min. Urugvajaus rinktinės atakų lyderis tolimu baudos smūgiu dar kartą pabandė nuskriausti oponentus, tačiau šįkart vartininkas kamuolį sugavo.

50-ą min. po nesėkmingo perdavimo Olandijos vartininkas M. Stekelenburgas buvo priverstas išbėgęs toli į priekį išmušinėti kamuolį ir tai atliko nesėkmingai. Kamuolį perėmė urugvajiečiai greitai siuntė jį į vartus, bet ten atsidūręs G. Van Bronckhorstas galva išmušė kamuolį.

Antrojo kėlinio pradžioje aistruolius džiugino greitas futbolas, abi komandos daug kontratakavo.

67-ą min. D. Forlanas vėl gavo progą pasižymėti iš toli, tačiau baudos smūgiu į vartus siųstą kamuolį atmušė M. Stekelenburgas. Vos po minutės „gaisras“ kilo kitame aikštės gale – sugriuvus Urugvajaus gynybai Rafaelis Van der Vaartas baudos aikštelėje netrukdomas smūgiavo į vartus. F. Muslera apgynė savo vartus, bet kamuolį atmušė A. Robbenui po kojomis. Urugvajaus laimei šis spyrė pro šalį.

70-ą min. Olandijos futbolininkams pavyko dar kartą pramušti varžovų gynybos sieną. W. Sneijderis baudos aikštelėje iš kairiojo krašto smūgiavo, kamuolys dar lietė gynėjo koją ir suklaidinęs F. Muslerą įlėkė į vartus – 2:1. Tuo metu Robinas van Persie balansavo ant nuošalės ribos, tačiau arbitro švilpukas tylėjo.

Urugvajaus rinktinės gynyba byrėjo ir 73-ą min. ją į gilų nokdauną pasiuntė A. Robbenas. Po D. Kuyto perdavimo iš krašto, puolėjas rado pakankamai erdvės baudos aikštelėje ir galva nukreipė kamuolį į vartus – 3:1.

Net ir įgiję užtikrintą pranašumą, olandų futbolininkai toliau aktyviai atakavo, urugvajiečius ne kartą gelbėjo vartininkas F. Muslera.

Paskutinėmis minutėmis Urugvajaus komandai pavyko surengti lemiamą varžovų vartų šturmą ir 92-ą min. Maximilianas Pereira smūgiu kairia koja sugebėjo sušvelninti santykį – 3:2. Tačiau per likusias kelias minutes olandai gynėsi be klaidų ir išsaugojo pergalę.

Nuaidėjus paskutiniam arbitro švilpukui aikštėje kilo dar vienas konfliktas, tačiau Olandijos futbolininkai jau skubėjo švęsti ir varžovų priekaištai jiems buvo nė motais.

Statistika

Urugvajus – Olandija 2:3 (1:1)

Urugvajus: Diego Forlan (41 min.) ir Maxi Pereira (90+2 min.)

Olandija: Giovanni Van Bronckhorst (18 min.), Wesley Sneijder (70 min.) ir Arjen Robben (73 min.).

Smūgiai: Urugvajus 13 – 12 Olandija

Smūgiai į vartų plotą: Urugvajus 6 – 7 Olandija

Pražangos: Urugvajus 15 – 16 Olandija

Kampiniai: Urugvajus 4 – 5 Olandija

Nuošalės: Urugvajus 4 – 5 Olandija

Kamuolio valdymas: Urugvajus 44 proc. – 56 proc. Olandija

Geltonos kortelės: Urugvajus 2 – 3 Olandija

Raudonos kortelės: Urugvajus 0 – 0 Olandija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją