Svorio kategorijos iki 60 kg pusfinalyje ji turėjo suremti pirštines su Nune Asatriana.

Ruso Umaro Kremliovo vadovaujama Tarptautinė bokso asociacija (IBA) dar 2022-aisiais pirmoji leido sportininkams iš Ukrainą užpuolusių valstybių grįžti į tarptautinę areną.

Ir ne neutraliu statusu, kaip kitose sporto šakose, o lygiomis teisėmis su konkurentais – su savo vėliava, himnu ir teise varžytis medalių įskaitoje.

Lietuvos bokso federacija (LBF) dėl to pernai boikotavo pagrindines varžybas, nenorėdama dalyvauti kartu su agresorių atstovais. Bet olimpiniais metais laikyseną nusprendė pakeisti.

Anot A. Starovoitovos, nutarus vykti į žemyno pirmenybes, iš anksto buvo susitarta, kad su Rusijos ar Baltarusijos atletais lietuviai nesiboksuos, jeigu jų keliai susikirstų tarpusavyje.

Žodžio A. Starovoitova laikėsi. O taip pat nusprendė nelaukti finalo ir apdovanojimų ceremonijos, kad nereikėtų ant nugalėtojų pjedestalo pasirodyti kartu su Rusijos boksininke.

„Pati pasisiūliau nelipti ant pakylos – ne tas laikas. Ir nėra čia kuo didžiuotis – padariau tai, ką reikėjo. Ir mažiausiai, ką galėjau.

O medalį man įteikė labai paprastai – užkabino ant kaklo, paspaudė ranką ir tiek. Ir, žinokite, labai džiaugiuosi – tai buvo geriau nei stovėti ant pakylos. Didžiulis malonumas, kai supranti, kad atidavei visą širdį“, – grįžusi į Vilnių kalbėjo bronzos medalio savininkė, pakartojusi savo 2022-ųjų rezultatą.

Reakcijų iš rusų stovyklos po savo poelgio ji teigė negirdėjusi. Niekas esą nebandė ir įkalbėti apsigalvoti bei žengti į ringą pusfinalyje.

„O kas gali boksininką įkalbėti – pasakė „ne“, ir šventa, – šyptelėjo A. Starovoitova. – Man kažkaip vienodai, ką kas pagalvojo. Emocijos ir mintys buvo visai kitur. O jeigu kalba už nugaros, vadinasi, esi priekyje tų kalbėtojų.“

Pirmoje kovoje, kurią visuomet laiko sunkiausia, Lietuvos boksininkė vienbalsiu teisėjų sprendimu palaužė kroatę Dea Bolancą, o ketvirtfinalyje analogišku būdu pasiekė revanšą prieš ispanę Sheilą Martinez Perez.

Ana Starovoitova (Foto: EUBC)

Pastarajai teko užleisti kelią praėjusį mėnesį Italijoje vykusiame olimpinės atrankos turnyre.

Paskutinę galimybę pelnyti bilietą į Paryžių A. Starovoitova turės gegužės pabaigoje Tailande, kur laukia dar vienas pasaulinis kvalifikacijos turnyras.

„Medalis suteikia pasitikėjimo, bet kartu prideda atsakomybės. Vykdama iš čempionato namo visą kelią galvojau: Ana, tu juk pati trenerė, reikės kažkaip viską suderinti. Vis dėlto džiaugiuosi, kad turėsiu dar vieną šansą. Ir sau, ir visai komandai linkiu labiau pasitikėti savimi ir atsipalaiduoti kovos metu. Kadangi mes kartais taip smarkiai norime laimėti, jog pamirštame, kaip gerai galime boksuotis“, – sakė A. Starovoitova.

Kitai tituluotai Lietuvos boksininkei Gabrielei Stonkutei – 2022-ųjų pasaulio ir Europos čempionei – Belgrade reikalai klojosi prasčiau.

Darius Šaluga, Gabrielė Stonkutė

Šį mėnesį 23-ią gimtadienį minėjusi kretingiškė svorio kategorijoje iki 75 kg pralaimėjo pirmą kovą ringo šeimininkei Nikolinai Gajič.

„Kas supranta boksą, matė, kad kova buvo įspūdinga. Gabrielė – labai talentinga, aš jai vis kartoju, kad privalo iššauti. Ne čia, tai olimpinės atrankos turnyre. Du tūkstančiai procentų, jog taip ir bus, viską padarysiu, kad mes abi iškovotume olimpinius kelialapius“, – ir save, ir komandos draugę ragino A. Starovoitova.

Kol kas nė vienas Lietuvos boksininkas nėra garantuotas dėl vietos olimpinėse žaidynėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)