Tai buvo paskutinės 2012 metų Londono olimpiados varžybose ir jų pabaigoje nuskambėjo ne kurios nors kitos šalies, o Lietuvos himnas! To „kaltininkė“ - L. Asadauskaitė.

Įspūdinga ir užtikrinta jos pergalė bei pagirtinas G. Venčkauskaitės pasirodymas tik dar kartą įrodė, kad mūsų šalyje liko daug talentingų penkiakovininkių net ir į Rusiją išvykus buvusiai pasaulio reitingo lyderei Donatai Rimšaitei.

„Šiandien tiesiog viską padariau. Susikaupiau ir viską padariau. Atvažiavau ir padariau. Viskas sekėsi nuo pat pradžių ir tikėjau, kad eisiu iki pat galo. Šiandien viskas sekėsi pakankamai lengvai. Aišku, lengva nebuvo, bet viskas gerai sekėsi. Nežinau, aš euforijoje!

Bėgimo rungtyje supratau, kad auksas mano. Bėgimas mano stipriausia rungtis, jaučiausi gerai. Žinojau, kad priešininkės arti, bet bėgdama jau žinojau, kad niekas neatims medalio, auksinio medalio. Šiandien net neteko bėgti iš visų jėgų – viską padariau iš pat pradžių. Šiandien mano diena. Šiandien mano diena – tada, kada reikia.

Daug treniravausi, buvo didžiulis noras ir pagrindinis tikslas buvo olimpiada. Įdėta daug, be galo daug ir man būtų gaila iš čia išvažiuoti be medalio. Tiesiog būtų gaila atlikto darbo, kurį aš padariau šiemet“, - DELFI po finišo sakė L. Asadauskaitė.

Penkiakovės varžybų eiga:

Pirmoje - fechtavimosi - rungtyje mūsiškėms sekėsi itin skirtingai: vidutiniškai startavusi L. Asadauskaitė vienu metu buvo iškovojusi 8 pergales ir patyrusi 9 nesėkmes, tačiau tada laimėjo net 11 dvikovų i6 eilės ir pagerino savo rezultatą iki 19/9, o rungtį užbaigė būdama trečioje pozicijoje - pasiekusi 23 pergales iš 35 galimų (952 taškai).

Tuo metu G. Venčkauskaitė pasirodė kukliai - ji su 10 pergalių ir 25 pralaimėjimais surinko 640 taškų ir liko 34-oje vietoje tarp 36-ių dalyvių.

Fechtavimosi rungties nugalėtoja tapo latvė Jelena Rublevska (25/10, 1000 tšk.). Antrą vietą užėmė vengrė Adrienn Toth (24/11, 976 tšk.)

Antroje - 200 m - plaukimo rungtyje L. Asadauskaitė nuotolį įveikė per 2:18,67 min. (1136 tšk.) ir bendroje įskaitoje buvo 17-ta. G. Venčkauskaitė plaukė beveik dviem sekundėmis greitesnė (2:16,88 min., 1160 tšk.) ir užėmė 11-tą vietą.

Plaukimo rungties nugalėtoja - Vengrijos atstovė Šarolta Kovacs (2:08,11 min., 1264 tšk.).

Trečioje - jojimo - rungtyje L. Asadauskaitė sublizgėjo dar labiau. Ji su žirgu „All rise“ kliudė tik vieną kartį ir pelnė 1180 iš 1200 galimų taškų bei bendroje įskaitoje užėmė antrą vietą.

Tai mūsiškei su 3268 taškais bendroje rikiuotėje leido pakilti į pirmą vietą. Tiesa, ji ja dalinosi su brazile Yane Marques. Trečia žengė prancūzė Amelie Caze (3260 tšk., +2 sek.).

Tuo metu G. Venčkauskaitė (2960 tšk., +1:17 min.) prieš paskutinę rungtį palypėjo ant 25-tojo laiptelio. Ji su žirgu „Brightwood Ursa Maroj“ neįveikė tik dviejų kliūčių ir surinko 1160 taškų bei buvo šešta.

Jojimo rungtyje geriausiai pasirodė ukrainietė Irina Chochlova, kuri pelnė maksimalų taškų skaičių - 1200.

Paskutinėje - bėgimo ir šaudymo - rungtyje, kuri yra vos 160 cm ūgio ir 49 kg svorio L. Asadauskaitės arkliukas, lietuvė iš pradžių atsiliko nuo brazilės, tačiau distancijos viduryje ne tik pavijo ją, bet ir aplenkė, nebepaliko jokių vilčių kitoms savo varžovėms ir finišo juostą kirto net pėsčiomis. Antras Londono olimpiados aukso medalis - Lietuvai!

Iš viso penkiakovės varžybose L. Asadauskaitė, kurios vyras yra taip pat buvęs penkiakovininkas ir olimpiadų prizininkas Andrejus Zadneprovskis, pelnė 5408 taškus (tai - olimpinis rekordas, nes taškų suma pradėta fiksuoti tik nuo šių metų).

Puikiai pasirodė ir 19-metė G. Venčkauskaitė (5176 tšk.), kuri paskutinėje rungtyje buvo antra, ir iš 25-tos pozicijos šoktelėjo net į 12-tąją.

Sidabrą iškovojo britė Samanta Murray (5356 tšk.), o bronzą - brazilė Yane Marques (5340 tšk.).

Pekino olimpinėse žaidynėse L. Asadauskaitė buvo penkiolikta.

Primename, kad šeštadienį vykusiose vyrų šiuolaikinės penkiakovės varžybose 25-erių metų Justinas Kinderis užėmė garbingą aštuntą vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3011)