Aptiktas dopingas – senas kaip pasaulis

Ketvirtadienį nuo ankstyvo ryto LDSF atstovai bergždžiai mėgino susisiekti su Italijoje gyvenančia 23-ejų R. Leleivyte, kuriai, pagal nustatytą procedūrą, privalo perduoti informaciją apie Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) priimtą sprendimą laikinai suspenduoti lietuvę.

Olimpiadai besirengusi dviratininkė tokios sankcijos susilaukė dėl birželio viduryje Italijoje paimto šlapimo mėginio tyrimo rezultatų. R. Leleivytės organizme aptikta eritropoetino pėdsakų. Šis hormonas, skatinantis raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, kaip dopingas jau ne vieną dešimtmetį vartojamas ištvermės sporto šakų atstovų, kadangi padidina organizmo aprūpinimą deguonimi.

Nors R. Leleivytės mėginys buvo paimtas ne varžybų metu, pagal Pasaulinį antidopingo kodeksą, „Vaiano Tepso“ (Italija) ekipai atstovaujančiai sportininkei gresia diskvalifikacija iki dvejų metų.

Tiesa, dviratininkė turi teisę reikalauti ištirti B mėginį, tačiau tai veikiausiai būtų padaryta tik po Londono olimpinių žaidynių. Todėl LDSF ketvirtadienį kreipėsi į Lietuvos tautinį olimpinį komitetą (LTOK), prašydama vietoje R. Leleivytės olimpiadai akredituoti 26-erių I. Čilvinaitę. Mandatinė komisija, po kurios Lietuvos rinktinė bus oficialiai akredituota Londono olimpinėse žaidynėse, Didžiosios Britanijos sostinėje vyks penktadienį.

„Kelialapis į olimpines dviratininkių plento lenktynes buvo skirtas Lietuvai, o ne asmeniškai R. Leleivytei. Be to, mėginys, kuris sukėlė įtarimų, paimtas birželį, kai jau buvo praėjusi olimpinė atranka, todėl nemanau, kad kils kokių nors trukdžių sukeičiant sportininkes“, – aiškino LDSF generalinis sekretorius Vaclovas Šiugždinis.

Londone esantys LTOK atstovai DELFI taip pat patikino, kad problemų vietoje R. Leleivytės akredituojant I. Čilvinaitę kilti neturėtų.

Pasirengti – vos 10 dienų

„Diadora-Pasta Zara“ komandai iš Italijos atstovaujanti I. Čilvinaitė Londone startuos grupinėse lenktynėse ir asmeninėse lenktynėse laikui. Birželio pabaigoje Šiauliuose vykusiame Lietuvos čempionate ji laimėjo moterų grupines lenktynes.

„Inga neturi daug patyrimo, bet Lietuvos čempionate parodė, kad kovoti gali. Žinoma, daug geriau, kai sportininkas iš anksto žino, jog turės dalyvauti – tuomet ir pasirengimą galima tinkamai suplanuoti, ir psichologiškai nusiteikti“, – sakė V. Šiugždinis.

Pirmasis startas I. Čilvinaitės Londone laukia liepos 29 d.

Rasa Leleivytė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)