Ant hipodromo tako užbaigtas lieti dirbtinis ledas, rezultatams fiksuoti sumontuota šveicariška įranga. Šio hipodromo rekonstrukcijos darbai kainavo maždaug ketvirtį milijono litų.

Varžybų organizacinio komiteto narys, Zarasų rajono vicemeras Algimantas Dumbrava Eltai sakė, kad lenktynės, kuriose dalyvauja geriausi visos šalies vadeliotojai, jau keli metai dėl pavojingai plono ledo rengiamos ne ant Sartų ežero, o ne mažiau slidžiame elipsės formos 1600 m ilgio bendrovės "Sartų žirgynas" hipodrome.

Planuojama, kad vasario 5 dieną vyksiančiose jubiliejinėse ristūnų žirgų varžybose - bandymuose Dusetose turėtų dalyvauti 65 žirgai iš Zarasų, Širvintų, Ukmergės, Utenos, Varėnos, Alytaus, Jonavos, Panevėžio, Kėdainių ir kitų rajonų. Šiemet varžybose dalyvaus ir 13 žirgų iš užsienio.

Dusetose kiekvieną žiemą rengiamos ristūnų žirgų lenktynės šiemet minės 100 metų sukaktį.

Žirgų lenktynės Lietuvoje buvo rengiamos jau nuo senų senovės. Labiausiai jos buvo paplitusios Aukštaitijoje ir Rytų Lietuvoje. Į varžybas žmonės susirinkdavo ne tik arklių bei važnyčiotojų ištverme pasigėrėti, bet ir tiesiog linksmai praleisti laiką.

Ristūnų žirgų lenktynių tradicija ant Sartų ežero ledo tęsiasi nuo 1905 metų, 1933-iaisiais lenktynes pradėjo remti Žemės ūkio ministerija. Varžybos nevyko tik karo metais. Nuo 1955 metų Sartų lenktynės tapo respublikinėmis, nuo 1968-ųjų pradėtos kartu rengti ir žiemos mugės.

Geriausias varžybų rezultatas užfiksuotas bendrovės "Sartų žirgynas" hipodrome - Prano Navalinsko su žirgu Speedy 1995 m. pasiektas 2 min. 4,9 sek. rekordas, kuris kol kas išliko nepagerintas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją