Ką gali žinoti, gal Rytis vėl nudžiugins aukštais rezultatais, nes jis tą šiemet daro per kiekvienas varžybas. Pradžia buvo padaryta Tartu per SELL studentų žaidynes, kai Rytis 200 m distancijoje pasiekė asmeninį rekordą ir pasiekė antrą rezultatą per visą Lietuvos lengvosios atletikos istoriją – 20,89 sek.

Tai tik 0,01 sek. blogiau už Andriaus Korniko Lietuvos rekordą, kuris gyvuoja jau 26 metus. R. Sakalauskas, kaip ir 100 m distancijoje, įvykdė Europos čempionato Barselonoje normatyvą ir dabar jam kruopščiai rengiasi.

Egzaminas

Vos grįžęs iš Vokietijos, jau kitą dieną naujasis Lietuvos rekordininkas nuskubėjo į LKKA pasižūrėti, kaip jo draugai laiko egzaminus bakalauro laipsniui gauti.

„Šią savaitę manęs irgi laukia tas malonumas – egzaminus laikysiu ketvirtadienį ar penktadienį“, – sako Rytis, kuris šiemet studijas baigė dešimtukais ir gavo tik vieną devynetą - už sporto pedagogiką ir psichologoją. Dabar rekordininkas atsidūrė kryžkelėje, spręsdamas, kokius mokslus toliau studijuoti magistratūroje.

Apie Ameriką naujasis Lietuvos rekordininkas negalvoja ir sako, kad turi puikų trenerį Lietuvoje - Aleksą Stanislovaitį, tad jam daugiau nieko nereikia.

„Jis manimi nuoširdžiai rūpinasi. Jis taip pat puikus psichologas ir masažuotojas, mane atpalaiduoja po įtemptų kovų ir sugeba gerai parengti naujoms. Daug buvusių mano draugų alytiškių vasarą išvažiuoja dirbti į Angliją, tačiau užsienis manęs netraukia. Alytus – mano gimtinė, čia gyvena mano tėvai, draugai. Svetimame krašte nejaukiai jausčiausi, ten gera pabūti tik kelias dienas. Tačiau negaliu prisikalbėti, nes nežinau, kas gali būti vėliau“, – sako Rytis.

Unikalus

A. Stanislovaitis savo mokinį vadina unikaliu – Rytis ir mokosi dešimtukais, ir yra puikus sprinteris bei žmogus. Šiemet sukako 25-eri metai, kai A. Stanislovaitis dirba trenerio darbą, per tą laiką išugdė labai daug sprinterių. Jo nuomone, R. Sakalauskas – vienas intelektualiausių sportininkų, labai atsakingas ir motyvuotas žmogus.

Kai kurie LKKA dėstytojai juokauja, kad gal talentingas jaunuolis ne ten pakliuvo, pasirinko ne tą aukštąją mokyklą. Kiekvienam dėstytojui malonu bendrauti su tokiu žmogumi, kaip R. Sakalauskas.

„Akademijos fiziologai Rytį giria, biochemikai – giria, biomechanikai - giria, specializacija – be kalbų... Jeigu daugiau būtų tokių jaunų išprusiusių žmonių, manyčiau, Lietuva po kelerių metų stipriai atsigautų. Mano mokinio pasiekimų galimybės įvairiose sferose yra didelės“, – įsitikinęs rekordininko treneris.

Rytis pasižymi viena labai gera savybe – moka susikaupti ir savo geriausius rezultatus pasiekia per atsakingus startus. Pasiekia arba asmeninius rezultatus, arba užima aukštas vietas. Iš SELL žaidynių Rytis parsivežė tris aukso medalius, Vokietijoje tapo Lietuvos rekordininku.

Rekordas

R. Sakalauskas teigia, kad jam Lietuvos rekordas buvo kiek netikėtas. Varžybų organizatoriai jį vienintelį iš Lietuvos lengvaatlečių pakvietė į tas varžybas. Rytis į Vokietiją vyko vienas, be savo trenerio.

„Susirinko labai stiprūs sportininkai, su kuriais man patinka rungtyniauti, nes jie verčia sutelkti visas jėgas“, – sako Rytis, kuris jau pirmajame bėgime pakartojo savo asmeninį rekordą – 10,78 sek.

Buvęs alytiškis supranta, kad šiuo Lietuvos rekordu niekas nesibaigia. Pagrindinis startas dar priešaky – Europos čempionatas Barselonoje, kuris vyks po poros mėnesių, ir Rytis iki jo tikisi išlaikyti gerą sportinę formą.

„Lietuvos rekordo nenoriu labai sureikšminti, kad jis manęs neišmuštų iš vėžių, netrukdytų toliau rengtis. Prieš stodamas į startą, niekada negalvoju apie rekordus. Svarbiausia takelyje padaryti viską maksimaliai. Ir tik tada, kai įveiki distanciją, pamatai – rezultatas geras ar ne“, – sako rekordininkas.

Sportininkas Vokietijoje nejautė, kad jis bėga rekordiniu greičiu. Tik tada, kai švieslentėje pamatė rezultatą 10,32 sek., iš nuostabos išplėtė akis. Rekordas! „Net nežinojau, kaip džiaugtis, savijauta iš tikrųjų buvo labai gera“, – prisipažįsta Rytis.

Pasiekus naują Lietuvos rekordą, jį pasveikino abu treneriai – alytiškis Vytautas Šmidtas, kuris savo mokinį vedė pirmaisiais meistriškumo laipteliais, ir A. Stanislovaitis, kuris dabar su Ryčiu praleidžia daug valandų.

Čempionas

1983 m. Vilniuje per Lietuvos lengvosios atletikos čempionatą 100 m distancijos varžybose visus varžovus pralenkė alytiškis V. Šmidtas (10,5 sek.), o 200 m nuotolyje, tepralaimėjęs olimpiniam čempionui vilniečiui Remigijui Valiuliui, jis buvo antras (21,7 sek.). Prireikė net 23 metų, kol alytiškio pavyzdžiu pasekė jo mokinys, 2006 m. „Panemunės“ vid. m-klą baigęs R. Sakalauskas, kuris nukarūnavo Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos sprinterius bei pirmą sykį tapo Lietuvos čempionu.

Kitą dieną jis vėl triumfavo – visus varžovus pralenkė 200 m distancijos varžybose. Lengvosios atletikos specialistai prakalbo apie talentingą sprinterį iš Alytaus.

Septynerius metus R. Sakalauskas žaidė futbolą. „Labai norėjau žaisti krepšinį, tačiau tėvelis prikalbino lankyti futbolo pratybas. Tada lankiau pirmą klasę, žaidžiau kairiojo saugo pozicijoje, dalyvavau įvairiose vaikų, jaunių varžybose. Sekėsi gana neblogai, tačiau Lietuva tikrai neprarado gabaus futbolininko. Labai džiaugiuosi, kad vėliau suradau lengvąją atletiką. Čia didesnės perspektyvos tobulėti ir pasiekti svarių rezultatų. Kai tapau lengvaatlečiu (man tada buvo penkiolika metų), iškart pradėjau bėgioti trumpus nuotolius“, – prisimena Rytis.

Planai

Kažkada R. Sakalauskas labai norėjo pasiekti tokių rezultatų, kokių pasiekė jo pirmasis treneris V. Šmidtas. „Kadangi nemažai metų žaidžiau futbolą, mano bėgime jis įžvelgė technikos klaidų, jas kartu taisėme“, – sako Rytis. Dabar A. Stanislovaitis mano, kad jo mokinys greitas todėl, kad kelerius metus žaidė futbolą.

Daugkartinis Lietuvos čempionas ir prizininkas V. Šmidtas apie Rytį yra pasakęs, kad jis – kuklumo įsikūnijimas. „Kai Rytis pradėjo lankyti lengvosios atletikos pratybas, mokiniui pasakiau, jog sprintas – ne tiktai Vilniaus ar Kauno lengvaatlečių hegemonija. Reikia kruopščiai treniruotis ir pergalę gali pasiekti bet kas. Auklėtinio stengiausi neforsuoti, treniravomės kukliame „Putinų“ vidurinės mokyklos stadionėlyje ant žolės ir „Margirio“ sporto klube, kur stiprėjome fiziškai“, – sako V. Šmidtas.

Įspūdingi R. Skalausko fiziniai duomenys: aukštas (1,87 m), pasižymi galingu žingsniu. Jis – vienas tų sprinterių, kuris gali pagerinti visus Lietuvos sprinto rekordus.

„Būtų fantastika, jei 100 m nubėgčiau greičiau nei per 10 sek. Vilioja ir Lietuvos rekordai, kelialapis į olimpines žaidynes“, – savo planus atskleidžia Lietuvos 100 m rekordininkas R. Sakalauskas.