Rūtai pirmadienį (kovo 19 d. - DELFI) sukaks 15 metų, tačiau ji sau gimtadienio dovaną jau įteikė. Praėjusią savaitę Didžiosios Britanijos plaukimo čempionate ji pagerino du Lietuvos rekordus ir tai padarė baseine, kuriame šią vasarą vyks olimpinės žaidynės.

„Įgijau patirties startuodama su pasaulinio lygio plaukikėmis“, – savo pasirodymą pokalbyje su DELFI įvertino R. Meilutytė. – Rezultatai puikūs ir tai rodo, kad judu į priekį. Manau, tai geriausias turnyras per mano karjerą. Padariau ir keletą klaidų, bet iš jų pasimokiau“.

Klaidų? Startavusi trijose rungtyse ji pagerino du Lietuvos moterų rekordus. Maža to, 100 m krūtine lietuvė nuplaukė per 1 min. 7,3 sek. ir pasiekė trečią geriausią rezultatą pasaulyje šiemet. Toks rezultatas 2008-ų Pekino olimpiadoje būtų garantavęs bronzos medalį. Apie kokias klaidas ji kalba?

„Norėjau patekti į 50 m plaukimo laisvu stiliumi finalą, bet nepavyko ir šiek tiek nusivyliau. Jaučiau, jog galėjau plaukti geriau“, – maksimalistės įvaizdį sudarė R. Meilutytė, kuri, nepaisydama jauno amžiaus, į darbą žvelgia tarsi patyrusi plaukikė.

Pavyzdys jaunimui

Per Pekino olimpines žaidynes R. Meilutytei tebuvo 11-a ir olimpiada atrodė nepasiekiamas tikslas. Tačiau, kai per pastaruosius 9 mėnesius lietuvė keturiuose turnyruose iš eilės gerino šalies rekordus, Londono olimpinės žaidynės tapo realybe.

„Man tiesiog šiurpuliukai per nugarą nubėga, kai pagalvoju apie olimpiadą“, – džiaugsmo neslėpė Anglijoje gyvenanti ir sportuojanti Rūta. – Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad sulaukusi 15-os važiuosiu į olimpiadą“.

Apie R. Meilutytės talentą jau nuo pirmų jos dienų baseine kalbėjo rezultatai. Rimtai nežiūrėdama į sportą ir lankydama baseiną tik dėl to, jog turėjo problemų dėl laikysenos, Rūta per varžybas Anykščiuose pagerino Lietuvos mergaičių iki 12-os metų rekordą, plaukdama 200 m laisvu stiliumi.

„Tuomet daug žmonių ėmė sakyti, jog galiu kažką pasiekti, todėl pradėjau treniruotis intensyviau“, – DELFI teigė R. Meilutytė, kuri pirmą kartą į Lietuvos plaukimo rekordų knygą savo pavardę įrašė būdama vos 10-ies.

Dabar R. Meilutytė į savo pasiekimų knygą galėtų įrašyti septynis Lietuvos moterų rekordus, kuriuos vieną po kito gerina tarptautiniuose turnyruose.

„Kol stengiesi per treniruotes, limitų rezultatams nėra. Jei sunkiai dirbsi ir neapsileisi, rezultatai turėtų tik gerėti. Visi prieina prie taško, kai sustoja gerinti rezultatus, tačiau tuomet reikia persilaužti. Esu kovotoja ir jeigu turiu tikslą, stengiuosi jį pasiekti. Jei labai nori, viskas įmanoma“, – DELFI tikino R. Meilutytė, kuri neslėpė norinti populiarinti plaukimą Lietuvoje ir ateityje būti pavyzdžiu Lietuvos jaunimui.

Išvyko į Angliją, bet namais vadina Lietuvą

Jaunasis Lietuvos talentas išsiskiria ne tik brandžiu mąstymu, bet ir patriotizmu. Duodamas leidimą pakalbinti savo dukrą, Saulius Meilutis turėjo tik vieną prašymą: „Tik neklauskite jos apie galimybę atstovauti kitai šaliai, nes ji jau pavargo nuo tokių klausimų“.

Nuo 2010-ų vasaros Anglijos mieste Plimute gyvenanti R. Meilutytė tik nusišypsojo.

„Tokie klausimai neatsibodo, bet nėra prasmės jų užduoti, nes atsakymai visada bus vienodi. Gimiau ir užaugau Lietuvoje, tad kitai šaliai atstovauti tiesiog nenoriu“, – DELFI pabrėžė plaukikė, kuri tikino per olimpiadą Londone nesijausianti lyg namie, nes vieninteliai jos namai – Lietuva.

Iš gimtojo Kauno į Angliją plaukikė persikėlė tėvo prašymu. S. Meilutis, kurio žmona žuvo, kai Rūtai buvo ketveri, į Plimutą išvyko siekdamas išlaikyti šeimą. Nenorėdamas prarasti ryšio su dukra, jis ją pasikvietė į svečią šalį.

Iš pradžių Rūtai buvo sunku. Draugai, mokykla ir įprasta aplinka liko už nugaros, plaukikę pasitiko nauji žmonės, kitokia kultūra. Tačiau ne vieną likimo smūgį atlaikiusi sportininkė iš naujo gyvenimo etapo pasiėmė tai, kas geriausia – sąlygos treniruotis. R. Meilutytės rezultatai nuo persikėlimo į Angliją gerėja mėnesiais.

„Jei kalbėtume apie treniruočių sąlygas, Anglijoje kur kas geriau“, – DELFI sakė kaunietė, kurios gimtajame mieste nėra nė vieno 50 m olimpinio baseino. – Čia plaukimas kur kas labiau išvystytas, tad karjeros prasme persikėlimas į Angliją naudingas. Smagiau būtų namie, bet teko pasirinkti karjerą. Be to, pasisekė gauti puikių trenerių. Jonas Ruddas yra geras, patyręs ir atsakingas treneris, kuris nusimano savo darbe ir manimi rūpinasi“.

Medalio nesitiki:

Dėl savo auklėtinės rezultatų neabejotinai džiaugiasi ir J. Ruddas. R. Meilutytė šiemet taps pirmąja Plimuto plaukimo mokyklos atstove olimpinėse žaidynėse per 20 metų. Tačiau pati sportininkė daug vilčių į Londoną nededa.

„Iš šios olimpiados daug nesitikiu. Moterys ir merginos yra be galo stiprios ir negaliu net galvoti apie prizines vietas. Iš šios olimpiados galėsiu pasimokyti ir įgauti patirties. Neturiu ko prarasti. Yra žmonių, kurie daug iš manęs tikisi, bet jei nieko nelaimėsiu ar net nepateksiu į finalą, nebūsiu nusivylusi.

Svarbiausia pasiekti gerą rezultatą. Man bus tik 15 metų, o kur kas daugiau pasiekti galėsiu būdama 19-os per olimpiadą Rio de Žaneire“, – savo galimybes įvertino plaukikė.

Rūta nekantraudama laukia sugrįžimo į olimpinį plaukimo baseiną Londone, iš kurio praėjusią savaitę nusiuntė stiprią žinią varžovėms. Prieš kelerius metus R. Meilutytė sunkiai rengdavosi Kauno „Šilainių“ baseine vykdavusioms varžyboms.

Po kelių mėnesių sportininkė plauks baseine, kuriame varžybas stebėti galės daugiau nei 17 tūkst. žiūrovų. Ir galės susitikti su vienu pirmųjų savo trenerių, kurio žodžiai apie olimpiadą Londone prieš trejus metus privertė R. Meilutytę tik nusijuokti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)