Merginų trio neturėjo lygių

„Beveik visi finalai buvo su lietuviškais akcentais – argi bebuvo galima laukti kažko daugiau?“ – iš karto po varžybų ramiai krimsdamas sumuštinį Lietuvos komandos pasirodymą apibūdino treneris Paulius Klapatauskas.

Prieš čempionatą duotą žodį žiūrovams suteikti daug teigiamų emocijų Lietuvos kovotojai ant tatamio pavertė realybe. Ypač galingai Vilniuje finišavo merginos, pakartojusios praėjusių metų pirmenybių Ispanijoje sėkmę ir susirinkusios visus tris auksinius apdovanojimus.

Svorio kategorijos iki 55 kg varžybose žemyno čempionės titulą apgynė Rita Pivoriūnaitė. Kaip ir prieš metus, finale ji pranoko jaunesnę tautietę Rūtą Brazdžionytę.

„Į šį titulą buvo įdėta labai daug darbo – neveltui penktadienį kata rungtis man nebuvo sėkminga, nes visą dėmesį skyriau kovoms, - kalbėjo R. Pivoriūnaitė, kata (kovinių pozų) rungties varžybose užėmusi septintą vietą. - Be to, padėjo ir fortūna. Su Rūta esame apylygės kovotojos. Ji – stipresnė fiziškai, o aš – judresnė ir turėjau tam tikrą psichologinį pranašumą.“
Pakeliui į finalą čempionė nugalėjo vengrę Aniko Szondi ir ispanę Nuria Garrido.

Nugalėtojos taurę antrus metus iš eilės į viršų kėlė ir Inga Mikštaitė (iki 65 kg), lemiamoje kovoje įveikusi vengrę Csenge Szepesi. Prieš tai kaunietės pranašumą turėjo pripažinti Lidia Kormondi iš Vengrijos, Janica Stefanova iš Bulgarijos bei ispanė Isabelmaria Ferrandiz.

Šioje svorio kategorijoje bronzą laimėjo Eimantė Leliukaitė.

„Prieš šį čempionatą svajojau apie prizininkų pakylą, o pavyko dar geriau. Teigiamų emocijų dabar – labai daug. Kai mažiausiai tikiesi, tuomet geriausiai ir sekasi“, - džiūgavo lietuvė.

Trigubą varžybų šeimininkių šventę vainikavo Margarita Čiuplytė (per 65 kg), kurios galingų smūgių finale neatlaikė rumunė Chirila Viviana. Trumpą kovą tituluotai lietuvei primins ne tik iškovotas aukso medalis, bet ir krauju nutaškytas kimono.

„Kieno kraujas? Visų po truputėlį, - šyptelėjo M. Čiuplytė. - Tiesiog kovoju ir dirbu savo darbą. Visada noriu laimėti gražesniu stiliumi, bet džiaugiuosi ir tuo, kad pavyko atlikti tai, kam ruošiausi“.

Prieš finalą kovotoja iš Lietuvos įveikė graikę Carolien Brix ir Christine‘ą Buchholtz iš Danijos.

Jaunesnį pretendentą įveikė protu

Vyrų varžybose Vilniaus publikos taip pat laukė vienas lietuviškas finalas. Antrą kartą iš eilės kovoje dėl svorio kategorijos per 90 kg laurų vienas kitam į atlapus kibo D. Imbras ir Lukas Kubilius.

D. Imbras dar kartą apgynė savo pozicijas ir laimėjo jau penktą Europos čempiono titulą per karjerą.

„Net neabejojau dėl to, su kuo reikės kovoti finale. Lukas žinojo mano bėdas, aš – jo, o pergalę nulėmė taktika ir patirtis. Pastaroji buvo labai svarbi – jau pasenau, energijos nedaug belikę, todėl pasikliaunu tik savo protu ir taktika.

Europos čempiono titulas dabar man jau reiškia tik tiek, kad turėjau galimybę susitikti su geriausiais žemyno kovotojais ir patikrinti savo jėgas. Laimė, viskas praėjo gerai – duok Dieve, kad taip pat sektųsi ir pasaulio čempionate“, - teigė 31-erių nugalėtojas, po rudenį vyksiančių planetos pirmenybių ketinantis baigti sportinę karjerą.

Pusfinalyje D. Imbras nugalėjo dar vieną lietuvį Andrių Draugelį, kuriam atiteko čempionato bronza, o prieš tai įveikė prancūzą Romainą Gentilę ir graiką Elią Papanikolaou.

Du Lietuvos kovotojai suklupo tik finalo dvikovoje. Andrius Miseckas (iki 70 kg) grumtynes dėl aukso pralaimėjo gruzinui Mikheilui Tsiklauri, o Andžejus Milevskis (iki 80 kg) nusileido rumunui Mariusui Iliasui. Bronzinį medalį šioje svorio kategorijoje į šeimininkų taupyklę pridėjo Orestas Procas.

Vienintelės svorio kategorijos iki 90 kg finale susitiko du užsienio atletai: favoritas Valerijus Dimitrovas iš Bulgarijos įrodė savo pranašumą prieš vengrą Zsoltą Baloghą. Tačiau ir šioje svorio kategorijoje lietuviai neliko be apdovanojimų – bronzą pelnė pusfinaliuose varžovams nusileidę Mindaugas Palionis ir Darius Gudauskas.

Primename, kad dar vieną medalį penktadienį vykusiose kata rungties varžybose Lietuvai iškovojo Raimundas Paškauskas, užėmęs antrą vietą.

Įtampą malšino tarp pušynų

Apibendrindamas pirmenybes Lietuvos rinktinės treneris P. Klapatauskas teigė, jog jo auklėtiniai svečiams iš užsienio dar kartą užminė begalę mįslių.

„Ar buvo staigmenų? Manau, mes užsieniečiams ir buvome didžiausia staigmena. Jie įsitikino, kad lietuviai iš tikrųjų yra stiprūs ir motyvuoti. Matome, kad savo pozicijų ne tik nepraradome, bet jas ir pagerinome. Be to, svečiai liko sužavėti ne tik kovotojais, bet ir visa čempionato organizacija. Sulaukėme pagyrų, kad esame tokie draugiški ir svetingi“, - kalbėjo treneris.

Beje, iki šiol tarptautinėse varžybose lietuviams namų sienos retai suteikdavo pranašumų: įspūdingiausių rezultatų Lietuvos kovotojai tradiciškai pasiekdavo užsienyje. Todėl P. Klapatauskas neabejojo, kad šįsyk šeimininkams į naudą išėjo sprendimas apsistoti atokiau nuo sportinių aistrų sūkurio. Prieš varžybas ir jų metu visa Lietuvos komanda gyveno kaimo turizmo sodyboje Nemenčinės miškuose.

„Lepino orai, buvome įsikūrę gamtoje, ramybėje, kur nėra jokių papildomų dirgiklių. Tai pasiteisino šimtu procentų“, - sakė P. Klapatauskas.

Suskaičiavus Europos čempionate sportininkų surinktus reitingo taškus paaiškės, kiek Lietuvos kovotojų galės dalyvauti ateinantį spalį Japonijoje vyksiančiose prestižinėse pasaulio pirmenybėse, kuriose visi atletai rungsis absoliučioje svorio kategorijoje. Tiesa, P. Klapatauskas teigė apsispręsti dėl į Tokijų keliausiančių tautiečių neskubėsiąs.

„Dabar reikia bent dvi savaites pailsėti, nes sportininkai patyrė įvairių traumų. Įvertinsime, ar jos rimtos, ir matysime, kas iš kovotojų gali toliau ruoštis. Tada ir paaiškės į Japoniją važiuosiančios komandos sudėtis“, - aiškino rinktinės treneris.

Europos čempionate Vilniuje dalyvavo rekordinis kovotojų skaičius: 368 sportininkai iš 32 šalių.

Europos čempionato prizininkų pakyla

Moterys:

Svorio kategorija -55 kg:

1. Rita Pivoriūnaitė (Lietuva)
2. Rūta Brazdžionytė (Lietuva)
3. Ilsis Pinilla (Ispanija)
3. Nuria Garrido (Ispanija)

-65 kg:

1. Inga Mikštaitė (Lietuva)
2. Csenge Szepesi (Vengrija)
3. Eimantė Leliukaitė (Lietuva)
3. Lidia Kormondi (Vengrija)

+65 kg:

1. Margarita Čiuplytė (Lietuva)
2. Viviana Chirila (Rumunija)
3. Carolien Briex (Graikija)
3. Edit Abraham (Vengrija)

Vyrai:

-70 kg:

1. Tsiklauri Mikheil (Gruzija)
2. Andrius Miseckas (Lietuva)
3. Mateusz Garbacz (Lenkija)
3. Sergiu Druhora (Rumunija)

-80 kg:

1. Marius Ilas (Rumunija)
2. Andžejus Milevskis (Lietuva)
3. Orestas Procas (Lietuva)
3. Levan Tsintzadze (Gruzija)

-90 kg:

1. Valerij Dimitrov (Bulgarija)
2. Zsolt Balogh (Vengrija)
3. Mindaugas Pavilionis (Lietuva)
3. Darius Gudauskas (Lietuva)

+90 kg:

1. Donatas Imbras (Lietuva)
2. Lukas Kubilius (Lietuva)
3. Andrius Draugelis (Lietuva)
3. Sandor Kovacs (Vengrija)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją