Ketvirtadienį posėdžiavusi Kauno savivaldybės Ekstremalių situacijų komisija nusprendė, kad bokštų keliama grėsmė prilyginama „ekstremaliai situacijai“.

„Situacija yra grėsminga“, - konstatavo S. Dariaus ir S. Girėno sporto centro direktorius Vytas Snarskis.

Komisijos posėdyje pasigirdo siūlymų tiesiog nupjauti avarinės būklės bokštus, tačiau V. Snarskio teigimu, po tokio žingsnio Kaune tamsiu paros metu nebegalėtų vykti varžybos.

Per žingsnį nuo nelaimės

Keturi futbolo stadiono apšvietimo bokštai buvo pastatyti dar 1978 metais. Du bokštai yra 65 metrų aukščio, kiti du kiek žemesni – 59 metrų aukščio. Specialistai konstatavo, kad dviejų aukštesnių bokštų esančių ties įėjimais į stadioną būklė yra ypatingai bloga.

Nuo pastatymo apšvietimo bokštai nebuvo kapitaliai remontuoti.

Ekspertų išvadose konstatuojama, kad „bokštų būklė nuolat blogėja, gresia jų griūtis. (...). Tolimesnis šių statinių naudojimas, nepašalinus jų avarinės būklės požymių, yra pavojingas“.

Taip pat išvadose rašoma, kad „konstrukciniai sujungimų mazgai turi neleistinų defektų: mazgų suvirinimo siūlėse yra plyšių“. Šios išvados buvo pateiktos prieš pustrečių metų, o šiuo metu bokštų būklė dar labiau pablogėjo.

Ekspertai rekomenduoja nuvalyti visas virintines siūles bei jas iš naujo pervirinti. Iš viso reiktų pervirinti apie 1 km siūlių. Taip pat reiktų perdažyti bokštus bei atlikti kitus būtinus darbus.

Skaičiuojama, kad bokštų remontui reiktų apie 263 tūkst. Lt.

Beje, dar 2004 metais atlikus bokštų ekspertizę nustatyta, kad jau tuomet bokštai buvo gerokai paveikti korozijos, o siūlėse apstu plyšių. Iki 2010 metų, kuomet buvo atlikti kiti tyrimai, jokie remonto darbai nebuvo atlikti, o bokštų būklė tapo kritinė ir pavojinga.

Ekstremali situacija

2010 metais gavus ekspertų išvadas V. Snarskis kreipėsi į Kauno savivaldybę, prašydamas skirti lėšų bokštų remonto darbams. Tuomet sulaukta neigiamo atsakymo. Tokia pati situacija pasikartojo ir 2011 metais.

Šiemet S. Dariaus ir S. Girėno sporto centrui iš miesto biudžeto skirta 0,4 mln. Lt. Taip pat buvo numatyta papildomai skirti 100 tūkst. Lt specialiai bokštų atnaujinimui. Planuota, kad bokštų remontui reikalingi pinigai bus skirti iš savivaldybės Privatizavimo fondo, tačiau šiai dienai fondas yra tuščias.

Ekstremalių situacijų komisija pritarė, kad būtų prašoma lėšų iš Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus fondo.

Pastarąjį foną iš viso sudaro 400 tūkst., todėl sunkiai tikėtina, kad bus skirta visa bokštų remontui reikalinga suma. Dėl konkrečios sumos dydžio spręs administracijos direktorius Antanas Nesteckis.

Apie bendrus planus atnaujinti stadioną skelbė Kauno savivaldybė ir Lietuvos futbolo federacija (LFF), tačiau darbai įstrigo jau ties techninio projekto rengimu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)