5,7 metro aukščio ir 30 tonų svorio figūra simbolizuos ranką, laikančią krepšinio kamuolį.

Į Lietuvą iš Kinijos jau atkeliavo veidrodinis rutulys bei pabaigti keturi granitiniai "pirštai". Liko dar viena kolona, tad, pasak skulptūros autoriaus žymaus šalies skulptoriaus Tado Gutausko, tikimasi rugpjūčio viduryje pradėti skulptūros montavimo darbus.

T. Gutauskas teigė nenorėjęs skulptūros puošti krepšininkų rankų ar kojų įspaudais, todėl pasirinko kitokią idėją - žymiausių Lietuvos krepšininkų ir trenerių pavardės bus išraižytos keturiose plokštėse, kurios bus įtvirtintos postamento kampuose.

Vienoje plokštėje bus įamžintas skulptūros pavadinimas bei projekto rėmėjai, antroje - krepšinio aistruolių išrinktų 37 iškiliausių krepšininkų bei trenerių, o likusiose dviejose plokštėse puikuosis visų rinktinių ir klubų, iškovojusių žymiausias ir svarbiausias Lietuvos krepšinio pergales, žaidėjų bei trenerių pavardės.

"Populiariausieji jau paaiškėjo, granito luitai paruošti, veidrodinis rutulys taip pat atgabentas, tad beliko pastatyti pačią skulptūrą. Tuomet joje įamžinsiu žymiausias visų laikų Lietuvos krepšinio pergales ir tuos sportininkus, kurie padėjo jas iškovoti. Krepšinis - tai komandinis žaidimas, todėl džiaugiuosi, kad skulptūrą puoš ne tik populiariausių, bet ir kitų, šias pergales iškovojusių krepšininkų, krepšininkių bei jų trenerių vardai ir pavardės", - sakė skulptorius T. Gutauskas.

Kaip jau skelbta, 37 iškiliausius Lietuvos krepšininkus, krepšininkes ir trenerius iki liepos 1 dienos internete rinko Lietuvos krepšinio gerbėjai.

Populiariausiais buvo išrinkti krepšininkai Pranas Lubinas, Feliksas Kriaučiūnas, Leonas Baltrūnas, Vytautas Budriūnas, Stepas Butautas, Henrikas Giedraitis, Stanislovas Stonkus, Kazys Petkevičius, Modestas Paulauskas, Sergejus Jovaiša, Rimas Girskis, Vitoldas Masalskis, Mindaugas Arlauskas, Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Šarūnas Jasikevičius, Saulius Štombergas, Rimas Kurtinaitis, Artūras Karnišovas, Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas, Voldemaras Chomičius, Darius Songaila ir Žydrūnas Ilgauskas, krepšininkės Elena Kubiliūnaitė-Garbačiauskienė, Ona Bartkevičiūtė-Butautienė, Jūratė Daktaraitė, Angelė Jankūnaitė-Rupšienė, Vida Šulskytė-Beselienė, Jurgita Štreimikytė-Virbickienė, Lina Dambrauskaitė ir Irena Baranauskaitė bei treneriai Vladas Knašius, Vytautas Bimba, Jonas Kazlauskas, Vladas Garastas ir Antanas Sireika.

Krepšinio aistruoliai juos rinko iš 85 pretendentų sąrašo, kurį sudarė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovai, atsižvelgdami į žaidėjų pergales, iškovotas dėvint Lietuvos rinktinės marškinėlius.

LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas oficialų protokolą su balsavimo rezultatais įdėjo į kapsulę, kuri kartu su krepšinio kamuoliu buvo įmūryta į skulptūros postamentą.

Kaip teigė T. Gutauskas ir M. Balčiūnas, skulptūroje įamžintų krepšinio pasaulio atstovų sąrašą ketinama kas kelerius metus papildyti.

"Nenorime, kad būtų tokių, kurie jaustųsi neįvertinti, todėl šis sąrašas nėra baigtinis. Itin geras sprendimas buvo leisti labiausiai nusipelniusius krepšininkus rinkti visiems gyventojams. Jie galėjo prisiminti krepšinio istoriją ir tuos sportininkus, kurie buvo garsūs tuomet, tačiau šiais laikais jau nepelnytai pamiršti, - sakė M. Balčiūnas. - Reikia džiaugtis, kad procesas pajudėjo, o pildyti jį galėsime bet kada".

Skulptūra šalies krepšiniui kuriama įgyvendinant projektą "Tiems, kuriais didžiuojamės". Jį vainikuos iškilmingas skulptūros atidengimas "Siemens" arenos aikštėje rugpjūčio 29 dieną, palydint šalies krepšinio rinktinę į Europos čempionatą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)