Po trijų valandų posėdžio LLAF nusprendė per artimiausias dienas kreiptis į Tarptautinės lengvosios atletikos asociacijos (IAAF) medicinos ir antidopingo departamentą, pranešdama informaciją apie savo sprendimą ir prašydama pateikti papildomų įrodymų.

Aštuonių asmenų LLAF komisijai trečiadienį buvo pateiktos Lietuvos ir Vokietijos medikų išvados, kuriomis tikėtasi apginti Ž. Balčiūnaitės garbę. Posėdyje dalyvavo ir pati bėgikė bei jos treneris Romas Sausaitis.

Išklausę Ž. Balčiūnaitės argumentų komisijos nariai tarėsi tarpusavyje dėl sprendimo formuluotės, kuriai komisija pritarė vienbalsiai.
Tiesa, po posėdžio komisijos atstovai vengė tiesiai įvardinti, kad Ž. Balčiūnaitė yra nekalta.

Eimantas Skrabulis
„Po šio vakaro komisijos veidai tapo šviesesni. Živilė taip pat išėjo su šypsena, – teigė LLAF prezidentas Eimantas Skrabulis. – Byla juda į priekį, bet atsakymo „taip“ arba „ne“ šiandien dar neturime. Formaliai taisyklių pažeidimas yra, bet mums atrodo, kad esama nemažai faktorių, kurie galėjo padaryti įtaką nevisai teisingai laboratorijos išvadai.“

Pasak LLAF vadovo, tyrimas dėl maratonininkės tęsis toliau. LLAF ketina per keletą artimiausių dienų paruošti kreipimąsi į IAAF medicinos ir antidopingo departamentą, prie kurio bus pridėtas ir medicininiais tyrimais paremtas sportininkės pasiaiškinimas.

„Šiandien duomenų, įrodančių Ž. Balčiūnaitės kaltę, mums neužteko. Tikrai neturime teisės diskvalifikuoti sportininkės, sunaikinti jos kaip žmogaus, jeigu mums nepakanka įrodymų.

Todėl nusprendėme kreiptis į IAAF dėl papildomų įrodymų, ar Živilė tikrai pažeidė antidopingo taisykles. Jei tokių duomenų nebus pateikta, liksime prie nuomonės, kad sportininkė yra nekalta“, – kalbėjo E. Skrabulis.

LLAF prezidentas negalėjo pasakyti, kada bėgikės byla bus galutinai užversta. Ž. Balčiūnaitės likimas priklausys nuo Monake įsikūrusios IAAF tolesnių veiksmų ir pozicijos.

„Tarptautinė federacija gali pasakyti, kad pasiaiškinimai yra pakankami, ir atsiimti savo kaltinimus. Gali būti ir taip, kad IAAF pateiks papildomus įrodymus. Tuomet neišvengiamai komisija dar kartą sės prie bendro stalo ir tarsis“, – aiškino E. Skrabulis.

Ginčydama LLAF sprendimą, IAAF gali kreiptis ir į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS) Lozanoje. Kol tęsiasi tyrimas, Ž. Balčiūnaitė išlieka suspenduota.

E. Skrabulis nenorėjo atskleisti, kokie konkretūs sportininkės argumentai įtikino LLAF komisijos narius jos nebausti.

„Atsižvelgta į tai, kad tam tikri fiziologiniai organizmo pakitimai yra dažnas reiškinys didžiajame sporte. Įvertinome ir galimus laboratorijos Barselonoje (atlikto mėginio tyrimo – DELFI) netikslumus. Išvada buvo suformuluota remiantis ne vienu kažkokiu faktu, o jų visuma“, – dėstė LLAF prezidentas.

Po komisijos posėdžio trečiadienio vakarą Ž. Balčiūnaitė ir jos treneris R. Sausaitis pastatą paliko pro atsarginį išėjimą ir su žurnalistais nebendravo.

Primename, kad LLAF laikinai suspendavo Ž. Balčiūnaitę spalio 30 d. dėl dopingo kontrolieriams abejonių sukėlusio šlapimo mėginio, paimto po pergalingo lietuvės finišo Europos čempionate, tyrimo rezultatų.

Katalonijos sostinėje įsikūrusioje laboratorijoje atlikus mėginio analizę nustatytas leistinas normas viršijantis dviejų hormonų – testosterono ir epitestosterono – santykis.

LLAF veiksmų ėmėsi gavusi IAAF pranešimą apie pradėtą Ž. Balčiūnaitę užgriuvusių įtarimų tyrimą.

Lengvaatletė tuomet teisinosi, kad hormonų balansas jos organizme galėjo pakisti išgėrus vaistų dėl maratonininkę varžybų metu kamavusių menstruacijų.

„Prieš varžybas jaučiausi labai sunkiai, todėl išgėriau ginekologės man skirtų vaistų – dufastono. Mano rezultatui šis vaistas negalėjo turėti jokios įtakos, geriu jį nuo 2003 m., bet pirmą kartą moteriška liga susirgau per pačias varžybas“, – pakitusį hormono santykį mėgino paaiškinti Ž. Balčiūnaitė.

Lietuvė tikino, kad dopingo kontrolieriams nepranešė prieš startą vartojusi dufastoną dėl to, jog taip jai esą atsitiko pirmą kartą karjeroje.

Ž. Balčiūnaitės bylą nagrinėjusią LLAF komisiją sudarė federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis, generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva, tarybos nariai Povilas Karoblis, Gediminas Mamkus ir Evaldas Martinka, Antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stankūnienė, olimpinės rinktinės vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas ir Vilniaus sporto medicinos centro gydytoja Diana Baubinienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją