Nors prieš varžybas gerokai atjaunėjusios ir daugumos lyderių netekusios Lietuvos rinktinės šansai buvo vertinami skeptiškai, tačiau K. Kemzūros vyrai kovingumu, organizuotumu ir užsidegimu pasiekė įspūdingų rezultatų. Per devynerias čempionato rungtynes lietuviai pralaimėjo tik kartą, kai pusfinalyje 74:89 nusileido varžybų favoritams amerikiečiams.

Lietuvos krepšininkai laimėjo visus penkis susitikimus pirmojo etapo D grupės varžybose, aštuntfinalyje 78:67 nugalėjo Kinijos rinktinę, o įspūdingame ketvirtfinalyje 104:85 sutriuškino Argentinos nacionalinę komandą.

Serbai pirmame varžybų etape A grupėje užėmė pirmąją vietą, per penkis mačus tik kartą po dviejų pratęsimų suklupę susitikime su vokiečiais. Pastarieji net nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Aštuntfinalyje Serbijos krepšininkai tik po labai atkaklios kovos paskutinėmis sekundėmis 73:72 įveikė kroatus, o ketvirtfinalyje taip pat lemiamomis akimirkomis 92:89 nukarūnavo buvusią planetos čempionę Ispanijos rinktinę. Pusfinalyje po dramatiškos kovos Dušano Ivkovičiaus auklėtiniai 82:83 pralaimėjo Turkijos rinktinei.

Lemiamose rungtynėse lietuviai varžovus vijosi tik pirmame kėlinyje, o po spurto mačo viduryje susikrovė solidžią persvarą ir kontroliavo susitikimo eigą.

Paskutinėmis minutėmis, senkant jėgoms, varžovai dar bandė kibti į atlapus mūsiškiams, bet jiems jau buvo per vėlu. Netrukus aidint „Trims milijonams“ Lietuvos krepšininkai aikštelėje šoko pergalės šokį.

Aukso medalius iškovojo JAV rinktinė, finale 81:64 nugalėjusi varžybų šeimininkus turkus.

Lietuvos krepšininkų gyvenimas – rinktinės dienoraštyje „Krepšinio širdis“.

Rungtynės

Susitikimas prasidėjo Aleksandro Rašičiaus tritaškiu ir lietuvių klaida. Bet apsigynus santykį švelnino Robertas Javtokas (2:3). Renaldas Seibutis išvedė mūsų šalies komandą į priekį, bet metimu atsakė Novica Veličkovičius, o Marko Kešeljas pataikė tritaškį (4:8).

Iš toli iššovė Linas Kleiza, tačiau M. Kešeljis pataikė dar vien tritaškį (7:11). Lietuvių metimams skriejant pro šalį, kitame aikštelės gale niekas nesulaikė Nenado Krstičiaus, kuris grėsmingai didino skirtumą iki 9 taškų (9:18).

K. Kemzūra pakeitė tris žaidėjus ir Lietuvos komandos puolimas pajudėjo iš mirties taško – po Pauliaus Jankūno ir Martyno Pociaus metimų skirtumas tirpo (14:18). Likus žaisti 1 min. iki ketvirčio pabaigos labai aktyviai žaidęs P. Jankūnas pelnė dvitaškį su bauda ir lietuviai jau mynė ant kulnų Serbijos ekipai (21:22).

Kėlinio pabaigoje M. Pocius baudų metimais pratęsė Lietuvos rinktinės spurtą iki 9:0 ir išvedė mūsiškius į priekį (23:22).

Antrojo ketvirčio pradžioje Simas Jasaitis pataikė savo pirmąjį tritaškį, bet Nemanja Bjelica lygino santykį (26:26). Lietuvius į priekį vedė P. Jankūnas ir S. Jasaitis, prabilo ir L. Kleiza, o lietuviai bandė atsiplėšti nuo varžovų (32:26).

N. Veličkovičius kirpo mūsiškių persvarą perpus (34:31), bet L. Kleiza atsakė iš vidutinio nuotolio, o S. Jasaičio tritaškis privertė D. Ivkovičių prašyti minutės pertraukėlės (39:31). Po jos varžovus terorizavo L. Kleiza – puolėjas dukart taikliai atakavo iš toli (45:35). Lietuvių spurtą pratęsė M. Kalniečio dėjimas su bauda (48:35). Ketvirtis baigėsi tolimu A. Rašičiaus šūviu (48:38).

Trečiasis kėlinys prasidėjo M. Kalniečio tritaškiu (51:38). Vėliau komandos sėkmingiau dirbo gynyboje, bet L. Kleiza tęsė sėkmingą mūsiškių atkarpą (53:38). D. Ivkovičius bandė gelbėtis minutės pertraukėle, bet po jos skirtumas dar labiau šoktelėjo, nes nesustabdomai žaidė L. Kleiza (58:40). Dar vienas jo metimas, tapęs 25-uoju tašku, fiksavo rekordinę Lietuvos rinktinės persvarą (62:43).

Net ir suaktyvėjusi Serbijos komandos gynyba nesustabdė aktyviai žaidusių lietuvių – į kiekvieną sėmingą varžovų ataką mūsiškiai rasdavo atsakymų. Ypatingą kovingumą demonstravo S. Jasaitis, po krepšiais jau trečiajame kėlinyje sugriebęs 10 kamuolių. Po dar vienos sėkmingos Lietuvos rinktinės atkarpos D. Ivkovičius prašė eilinės minutės pertraukėlės (72:50).

Serbai šiek tiek priartėjo, bet ketvirtojo kėlinio pradžioje M. Kalnietis rinko 8 taškus iš eilės ir skirtumas vėl šoktelėjo (80:58). Serbijos krepšininkai vėl atsakė keliomis tiksliomis atakomis, tad K. Kemzūra, neleisdamas atsipalaiduoti savo auklėtiniams, paprašė minutės pertraukėlės (80:62).

Varžovų lyderis M. Teodosičius nebetramdė apmaudo ir arbitrų buvo nubaustas technine pražanga, kurią mūsiškiai vertė 4 taškais (84:62). Senkant jėgoms, Lietuvos krepšininkai kiek stabtelėjo ir tuo pasinaudoję varžovai vėl mažino atsilikimą, šįkart – grėsmingiau (86:74).

M. Pociaus ir S. Jasaičio metimai leido pristabdyti varžovų spurtą, o likus žaisti 3 min. Jonas Mačiulis pataikė svarbų tritaškį (93:78).

Lietuvos krepšininkai stengėsi numušti mačo tempą, ilgiau įžaisti kamuolį. Likus 1 min. 42 sek. T. Delininkaičio dvitaškis fiksavo nemažėjantį mūsiškių pranašumą ir artėjančią pergalę (97:82). Likus 1 min. L. Kleizos dvitaškis dėjo tašką susitikime (99:83), o paskutinėmis sekundėmis atsarginių žaidėjų suolelis jau šoko pergalės šokį.

Statistika

Serbija: Novica Veličkovičius 18 taškų (0/1 trit., 8/13 dvit., 2/2 baudų), Marko Kešeljis 12, Duško Savanovičius 10, Milošas Teodosičius 9, Aleksandras Rašičius (10 rez. perd.) ir Milanas Mačvanas po 8, Milenko Tepičius 7, Ivanas Pauničius 6, Nenadas Krstičius 5 (8 atk. kam.), Stefanas Markovičius 3, Nemanja Bjelica 2.

Lietuva: Linas Kleiza 33 (5/7 trit., 7/11 dvit., 4/4 baudų; 7 atk. kam.), Paulius Jankūnas 15 (0/1 trit., 7/9 dvit., 1/1 baudos), Mantas Kalnietis (5 rez. perd., 5 atk. kam.) ir Simas Jasaitis (10 atk. kam.) po 14, Martynas Pocius 12, Tomas Delininkaitis 4, Jonas Mačiulis 3, Renaldas Seibutis ir Robertas Javtokas po 2.

Tadas Klimavičius (11 min.) taškų nepelnė, o Martynas Gecevičius ir Martynas Andriuškevičius nežaidė.

Dvitaškiai: Serbija 26/43 (60 proc.) – 24/38 (63 proc.) Lietuva

Tritaškiai: Serbija 6/17 (35 proc.) – 12/23 (52 proc.) Lietuva

Baudų metimai: Serbija 18/24 (75 proc.) – 15/16 (94 proc.) Lietuva

Atkovoti kamuoliai: Serbija 24 – 30 Lietuva

Pražangos: Serbija 18 – 23 Lietuva

Perimti kamuoliai: Serbija 6 – 6 Lietuva

Klaidos: Serbija 11 – 12 Lietuva

Rezultatyvūs perdavimai: Serbija 20 – 19 Lietuva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją