E.Jankauskas susilaikė nuo sugrįžimo

Ketvirtadienį R. Žutautas paskelbė išplėstinį nacionalinės komandos kandidatų sąrašą rungtynėms su Lenkijos ir Ispanijos futbolininkais. Į rinktinę pakviesti 26 žaidėjai, o didžiausią futbolininkų pasirinkimą strategas turės saugų grandyje. Net 21 Lietuvos rinktinės kandidatas atstovauja užsienio klubams, 6 iš jų – Lenkijos ekipoms.

Lietuvos rinktinė draugiškas rungtynes su lenkais Kaune žais kovo 25-ą dieną, o jau kovo 29-ąją ten pat atrankos į 2012 metų Europos čempionatą I grupės mače išmėgins jėgas su Ispanijos ekipa.

Kvietimo į kitą pirmadienį Marijampolėje prasidėsiančią rinktinės stovyklą po ilgesnės pertraukos sulaukė keletas veteranų: 35-erių gynėjas Tomas Žvirgždauskas, jo bendraamžis saugas Tomas Ražanauskas.

Pasak R. Žutauto, kalbinamas sugrįžti į nacionalinę komandą buvo ir neseniai futbolininko karjerą atnaujinęs Edgaras Jankauskas, tačiau 35 metų puolėjas atsakė, kad pirmiausia nori susigrąžinti prarastą sportinę formą.

Rinktinės strategas aiškino, jog vyresnių žaidėjų pagalbos jam prireikė pragmatiškai įvertinus situaciją: septyni komandos futbolininkai šiuo metu savo sąskaitose turi geltonas korteles, todėl sulaukę dar vieno įspėjimo mače su ispanais negalėtų vykti į Lichtenšteiną, kur lietuviai rungtyniaus birželio 3 d.

„Jei iškristų Deividas Šemberas ar Andrius Skerla, reikėtų patyrusių žaidėjų, galinčių juos pakeisti. Važiuojant žaisti su Lichtenšteinu man reikalinga patirtis. Nesakau, kad pakviesti veteranai ir toliau bus rinktinėje, bet, jei jie sėkmingai pasirodys, mes jų iš sąrašo tikrai neišbrauksime“, – sakė R. Žutautas.

Mėgins neleisti laisvai kvėpuoti

Paklaustas, kokiais būdais lietuviai ketina išpildyti savo pažadą ir siekti revanšo už pralaimėjimą Ispanijoje 1:3 praėjusį spalį, R. Žutautas prisiminė savaitgalį vykusias Ispanijos čempionato rungtynes tarp „Barcelona“ ir „Sevilla“ klubų, pasibaigusias lygiosiomis 1:1.

Ispanijos rinktinės stuburą sudaro būtent „Barcelona“ žaidėjai, o trenerio Vicente del Bosque komandos žaidimas yra labai artimas šalies čempionate pirmaujančio Katalonijos klubo stiliui.

„Sevilla“ futbolininkai parodė, kaip reikia žaisti – gerai lupti į kaulą, ir visas žaidimas baigsis. Negalima ispanams leisti žaisti laisvai, kontroliuoti kamuolį. Pasistengsime, kiek tik leis mūsų fizinė forma, smaugti varžovus“, – aiškino R. Žutautas.

Šeimininkai viliasi, kad ankstyvas lietuviškas pavasaris taip pat nepadės ispanams, nors Lietuvos rinktinių direktorius Robertas Tautkus teigė, jog Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadiono aikštės kokybė yra pakankamai gera.

„Šaltis – mūsų brolis, – šyptelėjo R. Tautkus. – Perspėjome ispanus, kad sąlygos nebus idealios, žiema gali užsitęsti. Bet jie patys norėjo Lietuvoje žaisti kovą. Manau, aikštė bus dar įšalusi: lygi ir kieta.“

Mače su lenkais suksis kandidatų karuselė

Pasak R. Žutauto, visi į rinktinės stovyklą kviečiami futbolininkai yra sveiki, tik D. Šemberas skundžiasi Achilo sausgyslės skausmais, o Deividas Česnauskis atsigauna po traumos.

Tiesa, treneris pripažino, kad šiuo metu daugumos futbolininkų forma – toli nuo idealios.

„Didžioji dalis žaidėjų tik pradeda rungtyniauti. Pavyzdžiui, turime šešis rinktinės narius iš Lenkijos pirmenybių, kur sezonas ką tik prasidėjo. Be to, turbūt tik kokie septyni futbolininkai iš šio sąrašo nuolat žaidžia savo klubų startinėse sudėtyse. Nieko nepadarysi, reikia rinktis iš to, ką turime“, – dėstė R. Žutautas.

Jo teigimu, draugiškame mače su 2012 metų Europos čempionato šeimininkais lenkais žais daugiausia į pagrindinę rinktinės sudėtį rečiau patenkantys futbolininkai. Futbolo specialistas ketina išnaudoti visus keitimus ir išmėginti kuo daugiau žaidėjų.

„Lenkai žaidžia gan įdomų futbolą. Lenkijos pirmenybių lygis išaugęs, susidomėjimas – didžiulis, jaučiamas ažiotažas prieš Europos čempionatą. Rungtynės bus sunkios, bet turėsime galimybę išbandyti žaidėjus“, – sakė R. Žutautas.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas:

Vartininkai:

Žydrūnas Karčemarskas („Gaziantepspor“, Turkija);
Vytautas Černiauskas (FC „Vaslui“, Rumunija);
Ernestas Šetkus (Nikosijos „Olympiakos“, Kipras).

Gynėjai:

Andrius Skerla (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija);
Tadas Kijanskas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija);
Marius Stankevičius („Valencia“, Ispanija);
Marius Žaliūkas (Edinburgo „Hearts“, Škotija);
Ramūnas Radavičius (Panevėžio „Ekranas“);
Tomas Žvirgždauskas („Halmstads BK“, Švedija);
Vytautas Andriuškevičius (Gdansko „Lechia“, Lenkija);
Valdemaras Borovskis (Marijampolės „Sūduva“).

Saugai:

Deividas Šemberas (Maskvos CSKA, Rusija);
Mindaugas Panka (Lodzės „Widzew“, Lenkija);
Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis);
Dominykas Galkevičius (Lubino „Zaglebie“, Lenkija);
Saulius Mikoliūnas (Kijevo „Arsenal“, Ukraina);
Deividas Česnauskis (Salonikų „Aris“, Graikija);
Edgaras Česnauskis („Rostov“, Rusija);
Tomas Ražanauskas (Marijampolės „Sūduva“);
Marius Papšys („Pribram“, Čekija);
Tadas Eliošius (Marijampolės „Sūduva“);
Arvydas Novikovas (Edinburgo „Hearts“, Škotija).

Puolėjai:

Darvydas Šernas (Lodzės „Widzew“, Lenkija);
Tomas Danilevičius („Livorno“, Italija);
Tadas Labukas (Gdynės „Arka“, Lenkija);
Nerijus Astrauskas (Vilniaus VMFD „Žalgiris“).

Euro2012 atrankos turnyro I grupės turnyrinė lentelė: (vieta, komanda, žaista, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai)

1.Ispanija330010-39
2.Čekija32013-16
3.Škotija41124-54
4.Lietuva31112-34
5.Lichtenšteinas30031-80

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją