Rungtynėms teisėjavo arbitras iš Anglijos Howardas Webbas. Šiurkštumu pasižymėjusiose atkakliose rungtynėse jis parodė net 14 geltonų kortelių ir 109 min. iš aikštės pašalino olandą Johny Heitingą.

Ispanijos rinktinė pasaulio čempionato finale debiutavo ir iškart tapo nugalėtoja. Olandijos rinktinė pratęsė nesėkmių planetos pirmenybių lemiamuose mačuose seriją – aukso medalių jai nepavyko iškovoti ir 1974 bei 1978 metais.

Ispanija taip pat tapo pirmąja Europos šalies vienuolike, iškovojusia planetos čempionės taurę kitame kontinente.

Anksčiau planetos pirmenybių nugalėtojomis tapo tik septynios šalys. Nuo šiol futbolo istorijoje Ispanija rikiuosis šalia tokių garbingų vardų, kaip Urugvajus, Italija, Vokietija, Brazilija, Anglija, Argentina ir Prancūzija.

Čempionato bronzos medaliai atiteko Vokietijos futbolininkams, kurie šeštadienį 3:2 nugalėjo Urugvajaus vienuolikę.

Olandijos rinktinės sudėtis: Maarten Stekelenburg, Joris Mathijsen, John Heitinga, Giovanni Van Bronckhorst (104 min. Edson Braafheid), Gregory Van Der Wiel, Nigel De Jong (99 min. Rafael Van Der Vaart), Mark Van Bommel, Robin Van Persie, Wesley Sneijder, Dirk Kuyt (71 min. Eljero Elia), Arjen Robben.

Ispanijos rinktinės sudėtis: Iker Casillas, Carles Puyol, Gerard Pique, Joan Capdevilla, Sergio Ramos, Sergio Busquets, Xabi Alonso (86 min. Cesc Fabregas), David Villa (106 min. Fernando Torres), Xavi, Andres Iniesta, Pedro (60 min. Jesus Navas).

Rungtynės

Pirmosiomis minutėmis kova vyko aikštės viduryje. Ispanai tradiciškai stengėsi kontroliuoti kamuolį, o Olandijos futbolininkai nevengė stabdyti priešininkus pražangomis. 5-ą min. pavojingiau į vartus galva smūgiavo Sergio Ramosas, bet Olandijos vartininkas Maartenas Stekelenburgas gražiu šuoliu atrėmė varžovo bandymą.

11-ą min. Ispanijos rinktinės atakos smaigalyje vėl atsidūrė gynėjas S. Ramosas. Po jo smūgio iš dešiniojo baudos aikštelės krašto, kamuolys rikošetu skriejo virš vartų. Netrukus Davidas Villa pasiuntė kamuolį šalia virpsto.

Wesley Sneijderis iš 38 metrų baudos smūgiu pabandė pramušti Ispanijos vartų sargą Ikerą Casillasą, bet patyręs futbolininkas kamuolį sugavo užtikrintai.

Kietoje kovoje vis daugiau darbo buvo H. Webbui. Arbitras kantriai auklėjo abiejų komandų žaidėjus, iki 25 minutės parodydamas jau keturias geltonas korteles – po dvi kiekvienos rinktinės futbolininkams.

29-ą min. itin šiurkščiai prasižengė labai pavojingai varžovą atakavęs Nigelas De Jongas. Gynėjas tiesiai koja smūgiavo atbėgančiam Xabi Alonso į krūtinę. Ispanai pasipiktinę užsipuolė ir žaidėją, ir H. Webbą, bet teisėjas Olandijos futbolininką nubaudė tik geltona kortele.

34-ą min. olandai galėjo pelnyti kuriozišką įvartį, patys to nenorėdami. I. Casillasas išmetė kamuolį į užribį, kai susidūrė su komandos draugu Carlesu Puyoliu ir šiam prireikė laiko atsigauti. Pagal garbingo žaidimo principus, Olandijos futbolininkai bandė grąžinti kamuolį, bet Johny Heitingos smūgis buvo toks stiprus, kad I. Casillasui netikėtai teko ginti Ispanijos vartus ir pirštų galais išmušti jį į užribį.

Robinas Van Persie atsiprašė varžovo ir čia pat atidavė kamuolį jam nuo kampinio gairelės. Šįkart – be grėsmės vartams.

Paskutinę kėlinio minutę I. Casillasui teko atremti Arjeno Robbeno smūgį, bet olandas kamuolį spyrė nesmarkiai ir Ispanijos vartininkas su savo užduotimi susitvarkė be problemų.

Blankokas ir atsargus pirmasis kėlinys baigėsi be įvarčių. Olandijos futbolininkai didesnę energijos dalį skyrė griovimo procesams, o Ispanijos rinktinė, nors ir dažniau atakavo, finalo verto kūrybiškumo nerodė.

Antrajame kėlinyje olandai parodė kitokį savo veidą. Jie padidino tempą, ėmė vis dažniau spausti varžovus priešingoje aikštės pusėje, žaidė greitais ir trumpais perdavimais – kaip tai darė Ispanijos komanda pirmame kėlinyje.

Tačiau ispanai gynėsi be klaidų ir bandė naudotis savo galimybėmis. 54-ą min. Xavi baudos smūgiu kamuolį siuntė šalia vartų virpsto. Tuo metu daugiausiai vis dar darbavosi H. Webbas, baudęs futbolininkus už dažnas pražangas.

62-ą min. geriausią progą mače iki šiol turėjo A. Robbenas. Olandijos rinktinės puolėjas po puikaus perdavimo išbėgo vienas prieš I. Casillasą, bet Ispanijos rinktinės vartininkas dar kartą pademonstravo aukštą meistriškumą, kojų galais nukreipdamas kamuolį nuo vartų.

70-ą min. geros galimybės neišnaudojo ir D. Vila. Kamuoliui įstrižai kertant olandų baudos aikštelę suklydo J. Heitinga ir Ispanijos rinktinės puolėjas atakavo vartus iš kelių metrų atstumo. Šįkart savo ekipą taip pat išgelbėjo vartininkas – M. Stekelenburgas atrėmė smūgį.

Kėliniui artėjant prie pabaigos, Ispanijos futbolininkai vėl užgulė varžovų baudos aikštelę, tačiau nieko pavojingesnio sukurti negalėjo. 83-ą min. kontrataką surengė Olandijos komanda ir A. Robbenas vėl lenkdamas gynėjus artėjo prie I. Casillaso, bet smūgio atlikti taip ir nespėjo – Ispanijos vartininkas pačiupo kamuolį.

Paskutinėmis minutėmis komandos neberizikavo ir laukė pratęsimo. Pagrindinio rungtynių laiko nugalėtojui nustatyti nepakako antras pasaulio pirmenybes iš eilės.

92-ą min. olandų baudos aikštelėje lyg pašauti vienas po kito krito trys Ispanijos rinktinės futbolininkai, bet H. Webbas 11 metrų baudinio neskyrė. 95-ą min. Cescas Fabregasas kairiuoju kraštu išsiveržė į priekį, tačiau smūgiavo tiesiai į M. Stekelenburgą. Po kelių akimirkų kitame aikštės gale J. Mathijsenas galva siuntė kamuolį virš ispanų vartų.

109-ą min. Ispanijos futbolininkai įgijo kiekybinę persvarą – iš aikštės už antrą geltoną kortelę buvo pašalintas J. Heitinga. Baudos smūgis buvo skirtas olandų baudos aikštelės prieigose, tačiau Xavi šūvis – netikslus.

Ir 116-ą min. Ispanijos rinktinė išnaudojo persvarą. Fernando Torresas perdavė kamuolį baudos aikštelės link, ten olandų gynėjai suklydo išsimušdami. C. Fabregasas perėmė kamuolį, tiksliai parideno jį į dešinį kraštą išbėgančiam A. Iniestai ir šis nuginklavo M. Stekelenburgą – 1:0.

10 Olandijos futbolininkų turėjo neįmanomą misiją – per likusias keletą minučių išplėšti baudinių seriją. H. Webbas pridėjo dvi minutes, bet jos nieko nepakeitė. Ispanijos rinktinė pirmą kartą istorijoje tapo pasaulio čempione.

Statistika

Olandija – Ispanija 0:1 (0:0)

Ispanija: Andres Iniesta (116 min.)

Smūgiai: Olandija 13 – 19 Ispanija

Smūgiai į vartų plotą: Olandija 5 – 6 Ispanija

Pražangos: Olandija 28 – 19 Ispanija

Kampiniai: Olandija 6 – 8 Ispanija

Nuošalės: Olandija 7 – 6 Ispanija

Kamuolio valdymas: Olandija 43 proc. – 57 proc. Ispanija

Geltonos kortelės: Olandija 8 – 5 Ispanija

Raudonos kortelės: Olandija 1 – 0 Ispanija.

Kelias į finalą

Ispanijos futbolininkų kelias į pusfinalį buvo nelengvas. Jau čempionato starte jie 0:1 nusileido Šveicarijos vienuolikei ir H grupėje atsitiesė tik po pergalių 2:0 prieš Hondūrą bei 2:1 prieš Čilę.

Sudėtingame aštuntfinalyje ispanai 1:0 eliminavo Portugalijos ekipą, ketvirtfinalyje tokiu pačiu rezultatu nugalėjo Paragvajaus komandą, o pusfinalyje – vėl 1:0 palaužė vokiečius.

13 kartą planetos pirmenybių finalinėje stadijoje žaidžiantys Ispanijos futbolininkai 2006 m. čempionate Vokietijoje aštuntfinalyje 1:3 pralaimėjo Prancūzijos rinktinei.

Olandijos ekipa į finalą žengė pergalių keliu. E grupėje olandai 2:0 nugalėjo danus, 1:0 – japonus ir 2:1 – Kamerūno futbolininkus. Aštuntfinalyje Olandijos komandos auka tapo Slovakijos rinktinė (2:1), o ketvirtfinalyje daug kam netikėtai krito ir brazilai – 2:1. Pusfinalyje olandų rinktinė 3:2 įveikė Urugvajaus vienuolikę.

Olandijos futbolininkai jau dukart žaidė pasaulio čempionatų finaluose (1974 ir 1978 m.), tiesa, abu juos pralaimėjo. Praėjusiose pirmenybėse jie aštuntfinalyje 0:1 nusileido Portugalijos komandai.

Prieš finalo mačą, žiūrovus užbūrė čempionato uždarymo ceremonija, kurios metu padėkota už sėkmingas varžybas PAR ir palinkėta sėkmės 2014 metų planetos forumo organizatorei Brazilijai.

Susitikimą Vilniaus Mokytojų kiemelyje stebėjo mūsų šalyje dirbantys ar reziduojantys olandai ir ispanai bei vilniečiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją