Vyriausiasis mačo arbitras – argentinietis Hectoras Baldassi. 89-ą min. jis parodė raudoną kortelę Portugalijos komandos gynėjui Ricardo Costai.

Ispanija ketvirtfinalyje liepos 3 dieną kovos su Paragvajaus futbolininkais, kurie antradienį tik po 11 metrų baudinių serijos 5:3 eliminavo Japonijos vienuolikę.

H grupės nugalėtoja Ispanijos komanda turnyro starte netikėtai 0:1 pralaimėjo Šveicarijos futbolininkams, tačiau vėliau 2:0 nugalėjo Hondūrą ir 2:1 įveikė Čilės vienuolikę.

G grupėje antra finišavusi Portugalijos rinktinė startavo nulinėmis lygiosiomis su Dramblio Kaulo Krantu, vėliau net 7:0 nušlavė Šiaurės Korėjos komandą ir 0:0 sužaidė su Brazilijos ekipa. Portugalai namo važiuoja šiame čempionate praleidę vienintelį, bet lemiamą įvartį.

Visos ketvirtfinalio poros:

Urugvajus – Gana
Argentina – Vokietija
Olandija – Brazilija
Paragvajus – Ispanija

Ispanijos rinktinės sudėtis: Iker Casillas, Carles Puyol, Gerard Pique, Joan Capdevila, Sergio Ramos, Sergio Busquets, Xabi Alonso (90+3 min. Carlos Marchena), Xavi, David Villa (88 min. Pedro), Fernando Torres (58 min. Fernando Llorente), Andres Iniesta.

Portugalijos rinktinės sudėtis: Eduardo, Bruno Alves, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao, Ricardo Costa, Pepe (72 min. Pedro Mendes), Raul Meireles, Tiago, Simao Sabrosa (72 min. Liedson), Hugo Almeida (58 min. Danny), Cristiano Ronaldo.

Rungtynės

Jau pirmoje atakoje Fernando Torresas pavojingai smūgiavo į vartus ir Portugalijos komandą buvo priverstas gelbėti vartininkas Eduardo. Vos po kelių minučių iš to paties kairiojo krašto iššovė Davidas Villa. Eduardo vėl atrėmė smūgį, tačiau veiksmą palydėjo lavina priekaištų komandos draugams.

6-ą min. F. Torresas baudos aikštelėje grūmėsi su gynėju Fabio Coentrao ir krito ant vejos, tačiau arbitro ši ispano drama nesujaudino. Dar po minutės vėl pavojingai atakavo D. Villa, ir vėl savo vartus apgynė Eduardo. Dinamiškoje kovoje Ispanijos futbolininkai aktyviai spaudė varžovus.

Vos per 6 minutes ispanai atliko tris smūgius į varžovų vartų plotą.

12-ą min. po Xavi perdavimo F. Torresas klastingai užsuko kamuolį vartų link ir šis skriejo tik šiek tiek virš skersinio. Portugalijos futbolininkai per tą laiką surengė vos dvi nepavojingas atakas.

Pirmasis pavojingas išpuolis prie Ispanijos rinktinės vartų kilo 21-ą minutę, kai subyrėjus gynėjų linijai portugalai keliais perdavimais į atvirą erdvę išvedė Tiago, kuris smarkiai smūgiavo į vartus. Ispanų vartininkas Ikeras Casillasas kamuolį turėjo atmušti net kelis kartus: iš pradžių – į orą, vėliau – nuo vartų.

28-ą min. Cristiano Ronaldo tolimu baudos smūgiu siuntė kamuolį į vartus ir I. Casillasas vėl jo nesugavo, atmušdamas prieš save. Tačiau pavojų iškart likvidavo Ispanijos komandos gynėjai.

Atlaikę varžovų šturmą portugalai vis laisviau jautėsi aikštėje, bet perimti mėgstamiausią ispanų žaidimo elementą – kamuolio kontrolę – nesugebėjo ir didesnę laiko dalį buvo priversti gintis.

Tačiau ir ispanams teko dirbti gynyboje. 42-ą min. I. Casillasas laiku išbėgo iš vartų ir užgesino varžovų kontrataką, netrukus pavojingai smūgiavo portugalų saugas Tiago.

Aktyvus ir įdomus pirmasis kėlinys baigėsi be įvarčių.

Antrojo kėlinio pradžioje žiūrovai vėl galėjo grožėtis dinamiškomis atakomis. Ispanijos futbolininkai apgulė varžovų vartus, o netrukus į kontrataką pabėgęs Portugalijos rinktinės puolėjas Hugo Almeida po rikošeto vos neįrideno kamuolio į ispanų vartus.

58-ą min. F. Torresą pakeitęs Fernando Llorente iškart turėjo puikią progą ir nuo jo smūgio Portugalijos komandą išgelbėjo tik Eduardo šuolis. Netrukus vartininkas vėl buvo priverstas dirbti, kai D. Villa smūgiu iš krašto kamuolį pasiuntė šalia virpsto.

Galiausiai Eduardo kapituliavo 63-ą min. Trumpais perdavimais ispanai suardė Portugalijos komandos gynybą ir D. Villa iššoko vienas prieš vartininką. Pirmąjį jo smūgį šis atlaikė, bet antruoju krito įvartis – 1:0.

Po įvarčio portugalai buvo kiek sutrikę, o jų varžovai neužsidarė aklinoje gynyboje. 70-ą min. skirtumą padvigubinti galėjo atakoje sudalyvavęs gynėjas Sergio Ramosas, suklaidinęs kelis varžovus ir smūgiavęs į vartus. Dar kartą savo komandą gelbėjo Eduardo.

Artėjant antrojo kėlinio pabaigai Ispanijos komanda kiek sumažino tempą ir vis dar stengėsi kontroliuoti kamuolį. Portugalams trūko tiek galimybių, tiek pastangų lyginti santykį.

87-ą min. D. Villa atliko gražų perdavimą į priekį pabėgusiam F. Llorentei, bet šiam šiek tiek pritrūko tikslumo ir kamuolys skriejo šalia virpsto.

Netrukus – dar vienas smūgis portugalams. 89-ą min. arbitras H. Baldassi iš aikštės išvijo Portugalijos komandos gynėją Ricardo Costą, kuris kovodamas dėl kamuolio alkūne vožė Juanui Capdevillai.

Ispanijos futbolininkai apgynė savo persvarą ir žengė į ketvirtfinalį.

Statistika

Ispanija – Portugalija 1:0 (0:0)

Ispanija: David Villa (63 min.).

89-ą min. raudona kortelė parodyta Ricardo Costa (Portugalija)

Smūgiai: Ispanija 18 – 9 Portugalija

Smūgiai į vartų plotą: Ispanija 8 – 3 Portugalija

Pražangos: Ispanija 13 – 18 Portugalija

Kampiniai: Ispanija 6 – 3 Portugalija

Nuošalės: Ispanija 0 – 3 Portugalija

Kamuolio valdymas: Ispanija 64 proc. – 36 proc. Portugalija

Geltonos kortelės: Ispanija 1 – 1 Portugalija

Raudonos kortelės: Ispanija 0 – 1 Portugalija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją