Serbai pirmavo nuo pat pirmųjų minučių ir didžiąją mačo dalį, o lemiamu tapo neįtikėtinas Milošo Teodosičiaus tritaškis iš maždaug 9 metrų, kurį gynėjas pataikė likus žaisti 3 sek. Tokiu būdu Dušano Ivkovičiaus auklėtiniai atsirevašavo varžovams už pernai Senojo žemyno čempionato finale patirtą nesėkmę.

Pusfinalyje Serbijos ekipa šeštadienį susitiks su Turkijos krepšininkais, kurie kitose ketvirtfinalio rungtynėse nesunkiai 95:68 sutriuškino Slovėnijos komandą.

Ispanai ir slovėnai penktadienį susitiks rungtynėse dėl 5-8 vietų.

Pirmame varžybų etape serbai A grupėje užėmė pirmąją vietą, per penkis mačus tik kartą po dviejų pratęsimų suklupę susitikime su vokiečiais. Pastarieji net nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Aštuntfinalyje Serbijos krepšininkai tik po labai atkaklios kovos paskutinėmis sekundėmis 73:72 įveikė kroatus.

Pasaulio ir Europos čempionai ispanai D grupėje žaidė neįtikinančiai ir patyrė dvi nesėkmes (prieš Lietuvos ir Prancūzijos rinktines) bei užėmė antrą vietą. Aštuntfinalyje Sergio Scariolo auklėtiniai jau demonstravo aukštos kokybės žaidimą ir 80:72 eliminavo Jono Kazlausko treniruotus graikus.

Rungtynės

Mačas prasidėjo Novicos Veličkovičiaus ir Juano Carloso Navarro tritaškiais, vėliau ispanas atsakė į Kostos Perovičiaus metimą (5:5). Čia pat serbas N. Veličkovičius vėl taikliai atakavo iš toli (8:5).

Įvykiai klostėsi dinamiškai, abi komandos greitai atakavo ir nė viena negalėjo atitrūkti – Marcas Gasolis dvitaškiu su bauda lygino santykį (10:10). Po Nemanjos Bjelicos tritaškio taikliai iš toli atakavo ir Jorge Garbajosa (13:13).

Kėlinio viduryje serbams pavyko susikurti apčiuopiamą persvarą po itin sėkmingo N. Bjelicos žaidimo. Jaunasis puolėjas rinko 6 taškus be atsako, o Serbijos komanda greitu „ispanišku“ stiliumi laimėjo atkarpą 8:0 (21:13). Spurtą pratęsė N. Veličkovičius ir skirtumas išsaugo iki dviženklio (23:13).

Bet serbai ilgai džiaugtis negalėjo – J. C. Navarro tritaškis ir Felipe Reyeso metimas braukė jų pranašumą perpus (23:18). Iki kėlinio pabaigos Ispanijos ekipa dar šiek tiek priartėjo (27:23).

Antrojo ketvirčio pradžioje ispanai sumažino Serbijos persvarą iki minimumo ir šios strategas Dušanas Ivkovičius buvo priverstas prašyti minutės pertraukėlės (29:28). Po jos Serbijos krepšininkai vėl išsijudino – Marko Kešeljas pataikė iš toli, Milošas Teodosičius pridėjo dvitaškį (34:28).

M. Teodosičiaus tolimas šūvis galėjo inicijuoti dar vieną serbų pabėgimą (40:32), tačiau vėliau dukart iš toli pataikęs J. Garbajosa vėl grąžino atkaklią kovą (42:38).

Ketvirčio pabaigoje sėkmingiau žaidė serbai, per 20 minučių į varžovų krepšį sugebėję įmesti 49 taškus (49:41).

Prasidėjus trečiajam kėliniui Ispanijos komanda pelnė 8 taškus be atsako ir po J. Garbajosos tritaškio rezultatas tapo lygus (49:49). Po minutės pertraukėlės ispanų spurtą pratęsė J. C. Navarro, o varžovų bėgimą pagaliau nutraukė M. Kešeljo tritaškis (52:51).

Žaidimas vėl išsilygino, pirmyn išsiverždavo tai viena, tai kita ekipa. Prieš lemiamą ketvirtį serbų krepšininkai buvo vienu žingsniu toliau (67:64).

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo Serbijos komandos „sausa“ atkarpa 5:0 (72:64). Ispanus į šturmą bandė vesti vos antrą tritaškį čempionate pataikęs Ricky Rubio, bet po jo komandos draugų klaidos Duško Savanovičius atstatė serbų persvarą (77:69).

Tačiau patikėti pergale serbams dar buvo per ansti – ketvirčio viduryje Rudy Fernandezas dvitaškiu su bauda sumažino Ispanijos atsilikimą iki vieno metimo (79:76). Bet Serbijos komanda žaidė ramiai ir užtikrintai – po minutės D. Savanovičiaus tolimas šūvis atstatė 8 taškų skirtumą (86:78).

Keletą atakų apsigynę ispanai likus žaisti 2 min. vėl priartėjo (86:84). Po minutės pertraukėlės labai sudėtingoje situacijoje tritaškį pataikė M. Kešeljas (89:84), čia pat tolimą „bombą“ pasiuntė ir J. C. Navarro (89:87), o likus 25 sek. Marcas Gasolis dėjimu lygino rezultatą (89:89).

Paskutinės serbų atakos metu M. Teodosičius ilgai driblingavo, kol atsidūrė prieš J. Garbajosą ir maždaug iš 9 metrų dūrė ispanams į paširdžius (92:89). Ispanijos komanda savo lemiamos atakos metu prarado kamuolį, o kartu ir titulą.

Statistika

Serbija: Marko Kešeljas (5/6 trit., 2/2 baudų) ir Novica Veličkovičius (3/6 trit., 4/8 dvit.) po 17 taškų, Duško Savanovičius 15, Nemanja Bjelica 14, Nenadas Krstičius 13 (9 atk. kam.), Milošas Teodosičius 12 (8 rez. perd., 5 atk. kam.), Milenko Tepičius ir Kosta Perovičius po 2.

Ispanija: Juanas Carlosas Navarro 27 (4/7 trit., 5/10 dvit., 5/6 baudų; 5 rez. perd.), Jorge Garbajosa 18 (6 atk. kam.), Rudy Fernandezas 15, Marcas Gasolis 13, Franas Vasquezas ir Sergio Llullas po 4, Alexas Mumbru ir Ricky Rubio po 3, Felipe Reyesas 2.

Dvitaškiai: Serbija 19/35 (54 proc.) – 20/36 (56 proc.) Ispanija

Tritaškiai: Serbija 15/30 (50 proc.) – 10/26 (38 proc.) Ispanija

Baudų metimai: Serbija 9/17 (53 proc.) – 19/22 (86 proc.) Ispanija

Atkovoti kamuoliai: Serbija 32 – 34 Ispanija

Pražangos: Serbija 23 – 21 Ispanija

Perimti kamuoliai: Serbija 9 – 8 Ispanija

Klaidos: Serbija 14 – 16 Ispanija

Rezultatyvūs perdavimai: Serbija 16 – 17 Ispanija.

Milošas Teodosičius, Serbijos rinktinės gynėjas:

„Manau, kad žaidėme labai gerai visas 40 minučių. Žinojome, kad Ispanijos rinktinėje yra gerų krepšininkų. Supratome, kad jei kovosime kietai ir agresyviai – laimėsime. Sunku pamiršti tokias rungtynes, bet reikia, nes po dviejų dienų jau žaisime pusfinalyje. Nori padėkoti ispanams ir garbingą žaidimą.

Sunku pasakyti, ką galvoji paskutinio metimo metu. Pergalė yra visos komandos. Mano metimas nebūtų toks svarbus, jei mes prieš tai visi nebūtume žaidę gerai.

Nesvarbu man, su kuo žaisti pusfinalyje. Mūsų rinktinės skautai parengs medžiagą, kaip ir visiems kitiems priešininkams. Aleksandro Rašičiaus metimas lėmė pergalę prieš Kroatiją, mano – prieš Ispaniją. Nesvarbu, kas atlieka paskutinį metimą, o svarbu, kad laimime“.

Dušanas Ivkovičius, Serbijos rinktinės vyr. treneris:

„Labai sunkios rungtynės ir kol kas gražiausios Stambule. Praėjusio Europos čempionato finale pernai mes žaidėme su ispanais ir jie tada mus „nužudė“. Norėjau pažiūrėti, kaip mes patobulėjome. Mes žaidėme agresyvų ir komandinį krepšinį. Net šeši mūsų žaidėjai pelnė 10 ir daugiau taškų labai geru pataikymo procentu.

Šią rinktinę ėmiau treniruoti prieš trejus metus. Džiaugiuosi, kad mūsų šalyje tiek daug jaunų ir gerų krepšininkų. 2009 metais Europos čempionate buvo mūsų ankstyva sėkmė. Tada įveikėme Graikiją, Prancūziją, Rusiją ir Lietuvą.. Mes sunkiai dirbome ir visi pergalės nuopelnai tenka krepšininkams. Mes šiandien įmetėme net 15 tritaškių – seniai Serbijoje nebuvo tiek metikų.

Buvo likusios 26 sekundės ir mes nusprendėme savo atakos pabaigoje atlikti tolimą metimą. Jei būtume nepataikę, būtų pratęsimas. Mes nusipelnėme pergalės, o pasirengti pusfinaliui turime dvi dienas“.

Sergio Scariolo, Ispanijos rinktinės vyr. treneris:

„Sunku pralaimėti paskutinėmis sekundėmis. Mes triskart pasivijome pabėgusius varžovus. Dabar pralaimėjimas atrodo labai skaudus, bet po kelių valandų mes jau didžiuosimės savo kova. Per paskutines minutes padarėme daug klaidų gynyboje ir atsilikome 8 taškais. Mes serbus vijomės iki paskutinės akimirkos.

M. Teodosičiaus metimas buvo iš labai toli – 9 metrų. Jis geras žaidėjas ir moka pataikyti lemiamus metimus. Žadėjome prieš varžovus prasižengti tik tada, jei liktų laisvi du jų krepšininkai.

Dabar kalbėti apie Pau Gasolį būtų nepagarba kitiems mūsų žaidėjams, kurie stengėsi kovoti šiame pasaulio čempionate“.

Juanas Carlosas Navarro, Ispanijos rinktinės gynėjas:

„Sunkus mums momentas. Aš manau, kad mes sau padarėme problemų valdydami kamuolį ir neatidžiu žaidimu gynyboje. Mes leidome varžovui įmesti daug tritaškių. Tai – pagrindinės pralaimėjimo priežastys. Serbija nusipelnė pergalės.

Turime susitelkti ir rasti motyvacijos žaisti dėl 5 vietos. Mes liūdime dėl pralaimėjimo, bet kovojome iki paskutinės sekundės. Serbija – labai jauna, bet labai talentinga rinktinė. Ji tai įrodė šiame pasaulio čempionate. Jie nors jauni, bet visai nebijojo mūsų. Serbai galingi krepšininkai ir ateityje jie gali žaisti dar geriau“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją