Amerikiečiai ketvirfinalyje rezultatu 89:79 nugalėjo Rusijos krepšininkus. Kitą pusfinalio porą sudarys Serbijos ir Turkijos komandos.

Į planetos pirmenybių pusfinalį Lietuvos rinktinei pavyko prasibrauti trečiuoju bandymu. Anksčiau dukart pasaulio čempionatuose (1998 ir 2006 m.) dalyvavę mūsų šalies krepšininkai abusyk suklupo būtent ketvirtfinalyje ir užėmė 7-ąsias vietas.

Ketvirtadienio rungtynėse Argentinos komanda neturėjo jokių galimybių įveikti puikiai žaidusios mūsų šalies komandos. Per pusantro kėlinio visus 8 mestus tritaškius pataikę lietuviai buvo nesulaikomi puolime ir įpusėjus mačui jau triuškino varžovus (50:30).

Gynyboje Robertas Javtokas ir Paulius Jankūnas neutralizavo varžovų lyderį Luisą Scolą. Šis čempionate vidutiniškai pelnydavo po 30,3 taško, o ketvirtadienį aikštelę paliko surinkęs tik 13.

Antroje mačo dalyje tęsėsi įspūdinga Lietuvos komandos atakų lavina – per trečią kėlinį K. Kemzūros auklėtiniai įmetė 35 taškus ir daužė Argentinos rinktinę net 85:53. Ketvirtajame kėlinyje varžovams pavyko priartėti, bet tai jau nieko nebekeitė.

Lietuvos krepšininkai planetos pirmenybėse kol kas dar nepatyrė nesėkmės kartėlio. Mūsiškiai laimėjo visus penkis susitikimus pirmojo etapo D grupės varžybose, o aštuntfinalyje 78:67 nugalėjo Kinijos rinktinę.

Sergio Hernandezo vadovaujama Argentinos komanda A grupėje pasiekė keturias pergales ir nusileido tik Serbijos rinktinei, o aštuntfinalyje po dramatiškos kovos 93:89 palaužė brazilus.

Penktadienį argentiniečiai su rusais susitiks kovoje dėl 5-8 vietų.

Lietuvos krepšininkų gyvenimas – rinktinės dienoraštyje „Krepšinio širdis“.

Rungtynės

Luisas Scola pelnė pirmuosius taškus, Mantas Kalnietis iškart atsakė tritaškiu (3:2). Dukart iš eilės pataikė Carlosas Delfino, bet M. Kalnietis rinko visus Lietuvos komandos taškus ir mūsiškiai vėl buvo priekyje (7:6).

Komandos dinamiškai keitėsi taikliais metimais ir po Martyno Pociaus tritaškio Lietuvos rinktinė ketvirčio viduryje pirmavo 12:10. Netrukus iš toli taip pat taikliai atakavo Simas Jasaitis, dvitaškį pridėjo Paulius Jankūnas ir argentiniečiai pradė minutės pertraukėlės (17:10).

Į mūsų šalies komandos žaidimą sėkmingai įsiliejo Jonas Mačiulis, rinkęs 4 taškus iš eilės (21:12). Tačiau Argentinos komanda nesiruošė lengvai nusileisti ir atsakė „sausa“ atkarpa 5:0, kurios metu visus taškus pelnė Hernanas Jasenas (21:17).

Mūsiškius vėl išjudino Tomo Delininkaičio tritaškis, o Paulius Jankūnas taikliai atakavo iš vidutinės distancijos (26:17). Kėlinį sėkmingai užbaigė T. Delininkaitis, didindamas skirtumą jau iki dviženklio (28:18).

Antrojo kėlinio pradžioje puikų pasirodymą tęsė T. Delininkaitis. Jo komandos draugai sėkmingai dirbo gynyboje, o po gynėjo dvitaškio su bauda skirtumas pašoko iki 12 taškų (32:20), o S. Jasaitis dar ir pridėjo tritaškį (35:20).

Argentinos komanda gavo galimybę atsitiesti po C. Delfino dvitaškio ir S. Jasaičio nesportinės pražangos. Lietuvių oponentai per minutę sumažino atsilikimą iki 11 taškų (35:24), bet čia pat kirto Linas Kleiza, pataikydamas iš toli (38:24).

Argentinos rinktinės strategas S. Hernadezas paprašė minutės pertraukėlės, po kurios jo auklėtiniai vėl mažino atsilikimą, bet S. Jasaitis trečiuoju savo tritaškiu nutraukė varžovų pastangas, o tolimų metimų liūtį pratęsė J. Mačiulis (44:28).

Varžovai klydo, o prasiveržęs L. Kleiza Lietuvos komandos persvarą didino iki rekordinės mače (46:28), o paskutinėmis ketvirčio sekundėmis mūsiškiai talžė varžovus triuškinančiu skirtumu (50:30).

Po dviejų kėlinių Lietuvos krepšininkai jau buvo pataikę 8 iš 10 tritaškių, o varžovai prametę visus 9. L. Scola per pirmus du kėlinius tepelnė 7 taškus ir akivaizdžiai sunkiai tramdė emocijas.

Po didžiosios pertraukos lietuviai toliau varė į neviltį varžovus. M. Kalnietis vėl pataikė iš toli, o M. Pocius sudrebino krepšį dėjimu (55:30).

Bet kokius Argentinos krepšininkų bandymus priartėti čia pat braukė greitas ir rezultatyvus mūsiškių puolimas – po M. Pociaus 5 taškų iš eilės skirtumas tik dar labiau augo (61:34), o eilinis S. Jasaičio tritaškis visiškai skandino argentiniečius (66:36).

Po minutės pertraukėlės Argentinos komanda atkuto, pradėjo pataikyti tritaškius ir skirtumas ėmė tirpti. Tik L. Kleizos dvitaškiai neleido varžovams greitai naikinti deficito (70:47).

Lietuvos rinktinės pranašumas dar šiek tiek sumenko (72:51), bet spurtas 8:0 vėl naikino argentiniečių mėginimus sugrįžti į kovą (80:51), o T. Delininkaičio tolimas šūvis naikino bet kokį jų pasitikėjimą savo jėgomis (85:53).

Ketvirtojo kėlinio pradžioje Lietuvos atakų mašina stabtelėjo, bet K. Kemzūra paprašė minutės pertraukėlės ir po jos P. Jankūnas krovė kamuolį iš viršaus per varžovų galvas (87:58).

Vis dėlto, pirmaudami milžiniška persvara, lietuviai prarado koncentraciją ir skirtumas greitai tirpo iki 20 taškų (87:67). Tuomet savo žodį tarė Lietuvos rinktinės lyderis – svarbiu momentu L. Kleiza pelnė taškus ir mūsiškiams pavyko nutraukti oponentų spurtą (91:69).

Linui prisėdus ant atsarginių žaidėjų suolelio, Argentinos ekipa toliau kantriai artėjo, tačiau distancija jai buvo per tolima. Likus žaisti 48 sek. S. Jasaičio dėjimas į krepšį išliejo visas Lietuvos krepšininkų emocijas (102:83). Mūsiškiai išsaugojo pergalę solidžia persvara ir pirmą kartą istorijoje žais pasaulio čempionato pusfinalyje!

Statistika

Lietuva: Simas Jasaitis 19 taškų (4/7 trit., 2/3 dvit., 3/4 baudų), Linas Kleiza 17 (1/3 trit., 6/11 dvit., 2/2 baudų; 9 atk. kam.), Martynas Pocius ir Tomas Delininkaitis po 16, Mantas Kalnietis (5 rez. perd., 5 atk. kam.), Jonas Mačiulis ir Paulius Jankūnas (7 atk. kam., 5 rez. perd.) po 12.

Renaldas Seibutis (14 min.) ir Robertas Javtokas (18 min.) taškų nepelnė, o Martynas Gecevičius, Tadas Klimavičius ir Martynas Andriuškevičius nežaidė.

Argentina: Carlosas Delfino 25 (1/6 trit., 8/12 dvit., 6/6 baudų), Luisas Scola 13 (5/16 dvit., 3/4 baudų), Hernanas Jasenas 11, Pablo Prigioni (6 rez. perd.) ir Leonardo Gutierrezas po 7, Luisas Cequeira ir Paolo Quinterosas po 6, Fabricio Oberto ir Juanas Guetierrezas po 4, Marcosas Mata 2.

Dvitaškiai: Lietuva 25/45 (56 proc.) – 25/45 (56 proc.) Argentina

Tritaškiai: Lietuva 12/24 (50 proc.) – 4/21 (19 proc.) Argentina

Baudų metimai: Lietuva 18/23 (78 proc.) – 23/27 (85 proc.) Argentina

Atkovoti kamuoliai: Lietuva 36 – 33 Argentina

Pražangos: Lietuva 24 – 23 Argentina

Perimti kamuoliai: Lietuva 4 – 7 Argentina

Klaidos: Lietuva 10 – 12 Argentina

Rezultatyvūs perdavimai: Lietuva 14 – 10 Argentina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją