Ko laukti Lietuvos krepšinio, kuris pasauliniame reitinge klasifikuojamas 6-oje pozicijoje, gerbėjams iš šių metų turnyro?

Rygos VEF (Latvija) klubo dabartinis treneris Rimas Kurtinaitis pokalbyje su DELFI svarstė apie pasaulinio krepšinio tendencijas. Buvęs Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys nesutinka, kad pasaulio čempionatų lygis, dėl platesnio atstovavimo geografiniu principu, yra sąlyginai žemesnis už Europos pirmenybių.

„Nemanyčiau, kad lygis prastesnis. Tos silpnesnės komandos (D grupėje su Lietuva žais Libanas, Naujoji Zelandija ir Kanada – DELFI) vis tiek nesprendžia reikalo. Tai yra krepšinio geografijos pasaulyje plėtimas, todėl privaloma skirti vietas visų regionų atstovams. Paprastai šios komandos neatima taškų iš grupių favoritų, jos dažniausiai visiems pralaimi. Toks, pavyzdžiui, buvo Iranas olimpiadoje (Pekine, 2008 metais – DELFI). Jei jos laimi kokias rungtynes – kažkam pakenkia ir būna dar įdomiau. Todėl nesakyčiau, kad čempionatas silpnesnis“, – DELFI sakė krepšinio specialistas.

R. Kurtinaitis nemano, kad čempionate šalia amerikiečių ir argentiniečių dominuos vien tik europiečiai.

„Aš nesakyčiau, kad vien europiečiai dominuos. Žinoma, stiprūs yra graikai, labai pajėgūs – ispanai. Neaišku, ką serbams pavyks surinkti. Paprastai Serbijos, Kroatijos ir Slovėnijos rinktinės būna pavojingos.

Iš šių Balkanų šalių išskirčiau serbus, kurie pagal charakterį yra kovotojai. Slovėnai ir kroatai, nors sudėtyse turi po kelias garsias pavardes, jiems pritrūksta kelių taškų ar kelių žingsnių iki pergalės. Per daugybę pastarųjų metų jie didelių pergalių ir nepasiekė.

Aš manau, kad net ir turkai, nesurinkę visos stipriausios sudėties, bus labai pavojingi vien dėl to, kad žaidžia namuose. Žinau, nes Azerbaidžane dirbau ketverius metus, o azerbaidžaniečiai su turkais labai giminingi. Žinau, ką jiems reiškia žaisti namuose ir svečiuose. Su kokia dviguba, triguba ar penkiaguba energija tokios komandos žaidžia namuose“, – varžovų pajėgumą vertino treneris.

R. Kurtinaitis atsargiai vertina iš anksto favorite vadinamos Argentinos rinktinės šansus bei giria vienoje grupėje su Lietuva žaisiančius kanadiečius.

„Nežinau, kaip bus su Argentina, jiems trūks Emmanuelio Ginobili, keli Brazilijos rinktinės žaidėjai gavo traumas. Priklausys, kaip šitos komandos pasirengs čempionatui ir kokias galutines sudėtis atsiveš į Turkiją.

Aš galvoju, kad kanadiečiai turėtų būti stiprūs. Todėl, kad jie turi savo klubų NBA, jie žino į ką lygiuotis, turi universitetus, kuriuose žaidžiamas aukšto lygio krepšinis. Šiuo metu kanadiečius treniruoja Leo Rautinis, turintis ir lietuviškų šaknų. Jie turi gerų žaidėjų, o su įžaidėju Jermaine‘u Andersonu Valdemaro Chomičiaus treniruojamas Liubercų „Triumf“ klubas pasirašė sutartį. Aš gerai jo žaidimą išnagrinėjau, nes norėjau pasikviesti į Rygą“, – DELFI pasakojo R. Kurtinaitis.

Amerikiečiai ir ispanai – be konkurencijos?

Amerikiečiai ir ispanai diktuoja madas pastarųjų metų svarbiausiuose pasaulio krepšinio turnyruose. Veikiausiai išimtimi netaps ir čempionatas Turkijoje, nors JAV planetos pirmenybėse nėra triumfavusi nuo 1994 metų.

„Sunku prognozuoti, čempionatas bus apylygis. Išskirčiau ispanus ir amerikiečius. Aš manau, kad amerikiečiai dar pavojingesni dėl to, kad jų rinktinės sudėtyje nėra supergarsių pavardžių. Tokie žaidėjai atvažiuoja, jie nori gerai pasirodyti ir tam ruošiasi. Paskutinė tikrai stipri, nerealiai stipri JAV rinktinė, tikra žvaigždžių komanda buvo tik 1992 metų Barselonos olimpinėse žaidynėse. Jie ten žaidė su pasitenkinimu, įrodydami, koks yra skirtumas tarp NBA ir pasaulinio krepšinio.

Dabar tokio skirtumo jau nėra. Paskutinėje olimpiadoje žaidė ir LeBronas Jamesas, ir Vince‘as Carteris, bet išsiskyrė tik Kobe Bryantas. Aišku, amerikiečiai vasaros metu daugiau ilsisi, nesirengia visa jėga, ką jie daro prieš NBA sezoną.

Būtent negarsios pavardės privers juos su treneriu Mike‘u Krzyzewski dirbti visu pajėgumu. Yra vienas momentas – reikia suvaldyti ir priversti dirbti amerikiečių žvaigždes. Tai sunku, bet treneris M. Krzyzewski tą padarys ir ta komanda net turėtų būti pavojingesnė negu ji buvo pasaulio čempionate, Atėnų ir Pekino olimpiadose“, – DELFI kalbėjo olimpinis čempionas.

R. Kurtinaitis pastebėjo tendenciją, kad pastaruoju metu amerikiečių treneriai ir skautai itin domisi Europos krepšiniu.

„Aš bendrauju su NBA treneriais, Trevizo (Italija) stovykloje mes šiemet turėjome 7 trenerius iš NBA. Amerikiečiai mūsų krepšinį vadina international (tarptautiniu), jie labai daug apie jį klausinėja. Jie sako, kad pastebėjo, jog pasaulio rinktinės nugali iš NBA lygos žaidėjų sudarytas amerikiečių rinktines ir daro tai ne bet kaip, o gražiu technišku stiliumi.

Tai reiškia, kad likusio pasaulio krepšininkų fizinės galios su amerikiečiais apsilygino. Amerikiečių krepšinio specialistai daug klausinėja. Pernai ir šiemet ne aš jų, o amerikiečiai manęs klausinėja, ką mes darome. Jie jau prisibijo kitų pasaulio komandų.

Jie jau suvokia, kad egzistuoja ne tik NBA krepšinis. Amerikiečių specialistai jau rimtai vertina pasaulinį krepšinį. JAV rinktinė bus priversta stengtis gerai žaisti pasaulio čempionate, jei norės lygiuotis į kitas komandas“.

Lietuvos rinktinės galimybes lems psichologija

Kaip ši, 2010 metų „šaukimo“, Lietuvos rinktinė atrodo bendrame pasaulinio krepšinio kontekste?

„Su ispanais mes negalėjome susilyginti net Lietuvos rinktinės sudėtyje prieš trejus metus turėdami (Ramūną) Šiškauską, (Rimą) Kaukėna, (Darių) Songailą ir (Šarūną) Jasikevičių. Pirmas rungtynes pralaimėjome jiems 20 taškų skirtumu. Ispanai kokius penkerius metus iš eilės namuose nėra pralaimėję nei vienų draugiškų rungtynių.

Kita vertus, jie dabar, kaip ir graikai, yra geresnėje formoje už lietuvius. Ar tai gerai, ar blogai – aš nežinau. Ar pavyks ispanams ir graikams išsaugoti tokią formą? Ispanai, žinoma, yra kito – aukštesnio – lygio komanda negu Lietuva šiuo metu. Prognozuoti yra sunku...

Jei mes pasaulio čempionate laimėsime pirmas-antras rungtynes, tada turėsime moralinį pakilimą. Neįvyks tai, kas buvo Lenkijoje, kai psichologiškai pakrikome po pralaimėjimo Turkijai, kur mes skaičiavome, kad turime laimėti.

Labai daug priklausys nuo psichologinio klimato. Čia vėl yra trenerių darbas, kaip jie sugebės užvesti komandą, suteiks jai pasitikėjimo savo jėgomis. Tada bus gerai. Jei nesugebės, tada bus sunku“, – apibendrino R. Kurtinaitis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją