Ketvirtą kartą pasaulio čempionate triumfavusi JAV komanda tuo pačiu užsitikrino vietą 2012 metų Londono olimpiados krepšinio turnyre.

Bronzos medalius Turkijoje iškovojo Lietuvos krepšininkai, sekmadienį mažajame finale 99:88 nugalėję serbus.

Amerikiečiai čempionate per devynerias rungtynes taip ir nepatyrė nesėkmės. Pirmojo etapo B grupės varžybose jie iškovojo penkias pergales iš tiek pat galimų ir užėmė pirmą vietą, o aštuntfinalyje susitiko su Angolos komanda, kurią sutriuškino net 55 taškų skirtumu – 121:66. Ketvirtfinalyje JAV rinktinė nepersistengdama 89:79 nugalėjo Rusijos krepšininkus, o pusfinalyje 89:74 – Lietuvos rinktinę.

Tik finale suklupę turkai pirmojo etapo C grupėje iškovojo 5 pergales iš tiek pat galimų, aštuntfinalyje be didesnių problemų 95:77 eliminavo Prancūzijos rinktinę, o ketvirtfinalyje taip pat neturėjo vargo su slovėnais – 95:68. Tik pusfinalyje Turkijos komandos laukė sunkus išbandymas, tačiau buvo pasiekta pergalė 83:82 prieš Serbiją.

Rungtynės

JAV komandos lyderis Kevinas Durantas darbo ėmėsi nuo pirmųjų minučių – po jo metimų amerikiečiai tolo (7:3). Tačiau labiau įsibėgėti varžovams turkai neleido ir ketvirčio viduryje Hidayeto Turkoglu metimas švelnino santykį (12:14), o dar vienas jo tritaškis išvedė Turkiją pirmyn (15:14).

Tačiau turkų lyderis netrukus dėl traumos prisėdo ant atsarginių žaidėjų suolelio ir JAV komanda vėl pirmavo (20:17), o kėlinys baigėsi tiksliais Russello Westbrooko baudos metimais (22:17).

Antrajame kėlinyje JAV rinktinė turėjo problemų atakose, tačiau gerai gynėsi. Ketvirtis prasidėjo R. Westbrooko dvitaškiu su bauda (25:17), o Rudy Gay’aus metimas leido JAV komandai išsaugoti pranašumą (27:19). Tačiau vėliau aikštelės šeimininkai įklampino varžovus kibioje gynyboje ir, nors patys taškų nepelnė, kurį laiką neleido to daryti ir amerikiečiams.

JAV komanda pajudėjo pirmyn po dar 4 jos lyderio K. Duranto taškų (31:21), o vėliau amerikietis atsakydavo į kiekvieną tikslų Turkijos komandos metimą (38:28). 10 taškų komandas skyrė ir įpusėjus mačui (42:32).

Trečiasis ketvirtis prasidėjo dviem K. Duranto tritaškiais ir Bogdanas Tanjevičius iškart stabdė žaidimą, prašydamas minutės pertraukėlės (48:32). Kėlinio viduryje Turkijos komandai pavyko laimėti atkarpą 6:0 ir sumažinti atsilikimą, pakeliant 15 tūkst. aistruolių ant kojų (41:52).

Po M. Krzyzewski sušaukto pasitarimo, JAV komandos atakos vėl tapo aštresnės (59:43) ir tik ketvirčio pabaigoje turkams vėl pavyko pristabdyti varžovus (61:48).

Lemiamame kėlinyje Turkijos krepšininkai bandė kovoti, tačiau amerikiečiai baudė už bet kokį sudelsimą gynyboje – Lamaras Odomas tritaškiu ir dvitaškiu skandino turkų pastangas (70:50). Likus 3 min. 37 sek. R. Westbrooko tolimas šūvis galutinai laidojo intrigą finale (79:59).

Statistika

Turkija: Hidayetas Turkoglu 16 taškų (4/4 trit., 1/4 dvit., 2/2 baudų; 7 atk. kam.), Semihas Erdenas 9, Omeras Onanas, Keremas Tunceri (5 rez. perd.) ir Ersanas Ilyasova (11 atk. kam.) po 7, Enderas Arslanas 6, Omeras Asikas 5, Keremas Gonlumas 4 (6 atk. kam.), Oguzas Savasas 3.

JAV: Kevinas Durantas 28 (7/13 trit., 3/4 dvit., 1/2 baudų), Lamaras Odomas 15 (11 atk. kam.), Russellas Westbrookas 13 (6 atk. kam.), Derrickas Rose’as 8 (6 rez. perd.), Rudy Gay’us 6, Chauncey Billupsas ir Andre Iguodala po 4, Stephenas Curry 3.

Dvitaškiai: Turkija 13/37 (35 proc.) – 19/35 (54 proc.) JAV

Tritaškiai: Turkija 7/18 (39 proc.) – 11/33 (33 proc.) JAV

Baudų metimai: Turkija 17/27 (63 proc.) – 10/14 (71 proc.) JAV

Atkovoti kamuoliai: Turkija 34 – 42 JAV

Pražangos: Turkija 18 – 22 JAV

Perimti kamuoliai: Turkija 4 – 5 JAV

Klaidos: Turkija 14 – 11 JAV

Rezultatyvūs perdavimai: Turkija 9 – 16 JAV.

Mike‘as Krzyzewski, JAV rinktinės vyr. treneris:

„Puikus turnyras, o Turkija – tikra komanda. Nesu matęs, kad taip būtų palaikoma rinktinė. Aš labai laimingas žmogus, nes man pavyksta suburti gerus krepšininkus. Mūsų komanda čia buvo labai jauna. Nebuvome laimėję pasaulio čempionato nuo 1994 metų. Mes tampame šalimi, kuri rodo pagarbą tarptautiniam krepšiniui, ko nebuvo prieš dešimtmetį.

Mes dabar Amerikoje kuriame tarptautinio krepšinio kultūrą. Mes jį gerbiame, mėgstame, suprantame ir analizuojame. Pasaulyje tiek daug gerų rinktinių ir trenerių. Aš kovodamas prieš kolegas aikštėje tobulėju. JAV rinktinės tikslas – aukso medalis ir pagarba pasaulyje. Vienas dalykas be kito yra beverčiai. Mums, žinoma, būtų gerai susigrąžinti į rinktinę 2008 metų olimpiečius.

Kevinas Durantas šiame pasaulio čempionate pakilo meistriškumo liftu aukštyn, nors ir taip nebuvo pirmuose aukštuose. Jo žaidimas tarptautiniame lygoje padės Kevinui rungtyniauti NBA“.

Kevinas Durantas, pasaulio čempionato naudingiausias žaidėjas:

„Mes siekėme savo tikslo ir žinojome, kad bus sunku. Komanda man labai padėjo tapti naudingiausiu ir nuolat stūmė mane pirmyn. Labai šaunus jausmas būti pasaulio čempionu. Aš atsidūriau tinkamu metu geroje vietoje. Geri vyrai komandoje ir geras treneris. Dabar aš geriau suprantu tarptautinį krepšinį. Tiesa, man dar daug ką reikia tobulinti: metimą, kovą dėl kamuolio, driblingą“.

Hidayetas Turkoglu, Turkijos rinktinės kapitonas:

„Aš didžiuojuosi savo komanda ir tuo, jog esu jos kapitonas. Niekas nesitikėjo, kad mes nužygiuosime taip toli. Treneris B. Tanjevičius padėjo mums tai pasiekti. Man svarbu, kad buvau šios bendros sėkmės sudėtinė dalis. Pas mus komandoje buvo gera atmosfera, mes buvome kaip viena šeima ir mėgavomės laiku, praleistu drauge“.

Bogdanas Tanjevičius, Turkijos rinktinės vyr. treneris:

„Mes 120 mln. dolerių išleidome čempionato organizavimui ir žiūrovai sukūrė puikią atmosferą. Jie net gerbė varžovų himnus, tačiau nušvilpė savo valstybės prezidentą ir ministrą pirmininką. Tai negerai.

Jei mes pusfinalyje nebūtume išnaudoję tiek nervų, finale būtume žaidę dar geriau. JAV mums visiems sukūrė krepšinio spektaklį, aš džiaugiuosi savo vyru žaidimu. Mes esame likusio pasaulio čempionai, išskyrus JAV teritoriją. Amerikiečiai už visus pajėgesni 20 taškų“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją