Jame Turkijos nacionalinė komanda sekmadienį grumsis su favoritais JAV krepšininkais, kurie 89:74 nugalėjo Lietuvos komandą. Serbai su lietuviais kovos dėl bronzos medalių.

Turkai planetos pirmenybėse žygiuoja be pralaimėjimų ir pasiekė jau aštuntą pergalę iš eilės. Pirmojo etapo C grupėje jie iškovojo 5 pergales iš tiek pat galimų, aštuntfinalyje be didesnių problemų 95:77 eliminavo Prancūzijos rinktinę, o ketvirtfinalyje taip pat neturėjo vargo su slovėnais – 95:68.

Serbai pirmame varžybų etape A grupėje užėmė pirmąją vietą, per penkis mačus tik kartą po dviejų pratęsimų suklupę susitikime su vokiečiais. Pastarieji net nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Aštuntfinalyje Serbijos krepšininkai tik po labai atkaklios kovos paskutinėmis sekundėmis 73:72 įveikė kroatus, o ketvirtfinalyje taip pat lemiamomis akimirkomis 92:89 nukarūnavo buvusią planetos čempionę Ispanijos rinktinę.

Rungtynės

Atkaklia kova prasidėjusiame susitikime komandos žengė koja kojon, tačiau sužaidus 5 min. Serbijos komandai pavyko kiek atsiplėšti (12:6). Novicos Veličkovičiaus tritaškis didino serbų pranašumą (15:8), bet Turkijos rinktinės lyderis Hidayetas Turkoglu inicijavo spurtą 7:0 ir santykis tapo lygus (15:15).

Vis dėlto sėkmingas Milošo Teodosičiaus žaidimas leido Serbijos rinktinei laimėti pirmąjį kėlinį 20:17.

Antrojo ketvirčio pradžioje Serbijos krepšininkai pasiaukojančiai dirbo gynyboje ir aikštelės šeimininkai duso jos gniaužtuose. Tik sužaidus tris minutes „Dvylika milžinų“, kaip juos vadina gimtinėje, išsijudino (24:22). Tačiau serbai sėkmingai tvarkėsi su šeimininkų sirgalių armijos ir žaidėjų spaudimu – po Duško Savanovičiaus 7 taškų iš eilės jie buvo priekyje 33:25.

Turkijos komanda gelbėjosi be ant suolelio sėdėjusio H. Turkoglu. Keremas Tunceri taikliai atakavo iš toli, bet tuo pačiu atsakė Marko Kešeljas (38:31). Milžiniškomis pastangomis turkai vėl priartėjo prie varžovų (38:35), bet klaidos gynyboje padarė paslaugą Serbijos komandai (42:35).

Po didžiosios pertraukos Turkijos krepšininkai vijosi priešininkus – po H. Turkoglu tritaškio skirtumas tirpo perpus (44:41), o Omero Onano tolimas šūvis išlygino rezultato svarstykles (46:46). Vis dėlto serbams tai įspūdžio nepadarė. Dušano Ivkovičiaus auklėtiniai spurtavo ir Marko Kešeljo tritaškis vainikavo laimėtą atkarpą 8:0 (54:46).

Audringų sirgalių palaikomi turkai kantriai mažino atotrūkį ir likus 2 min. 20 sek. iki kėlinio pabaigos Keremo Gonlumo baudos metimas leido jiems vėl alsuoti Serbijos komandai į nugarą (56:55). Prieš lemiamą ketvirtį serbai pirmavo 63:60.

Ketvirtajame kėlinyje tęsėsi atkakli kova. Po M. Teodosičiaus tritaškio serbai vėl bandė atitrūkti (72:64), bet Turkijos komanda visą laiką buvo greta (75:71). Meškos paslaugą Serbijos komandai padarė Stefano Markovičiaus nesportinė pražangą, po kurios turkai užsivedė ir Keremas Tunceri netrukus tolimu šūviu išvedė juos pirmyn (76:75).

Mačo pabaiga buvo verta finalo. O. Onanas baudomis didino Turkijos pranašumą (78:75), o likus žaisti 58 sek. Nenadas Krstičius sumažino skirtumą iki minimumo (79:78). H. Turkoglu ir M. Teodosičius apsikeitė netaikliais tritaškiais, o likus 28 sek. M. Kešeljis baudos metimais sugrąžino pranašumą Serbijai (80:79).

Turkijos komandos atakos metu puikus K. Tunceri perdavimas surado Semihą Erdeną, kuris krovė kamuolį iš viršaus ir dar privertė penktą kartą prasižengti N. Krstičių. Tačiau baudos metimas buvo netikslus (81:80), o likus 4 sek. N. Veličkovičius metimu iš po krepšio pirmyn sugrąžino serbus (82:81).

Vis dėlto neįtikėtina Serbijos komandos klaida lėmė Turkijos rinktinės pergalę. Paskutinės atakos metu serbai be priežiūros paliko K. Tunceri ir šis prasiveržęs prie krepšio išplėšė pergalę (83:82).

Statistika

Serbija: Marko Kešeljis 18 taškų (4/7 trit., 1/2 dvit., 4/5 baudų; 7 atk. kam.), Duško Savanovičius ir Nenadas Krstičius (7 atk. kam.) po 15, Milošas Teodosičius 13 (11 rez. perd., 6 atk. kam.), Novica Veličkovičius 8, Milenko Tepičius 5, Aleksandras Rašičius, Nemanja Bjelica, Stefanas Markovičius ir Kosta Perovičius po 2.

Turkija: Hidayetas Turkoglu 16 (3/7 trit., 3/7 dvit., 1/4 baudų), Omeras Onanas 14, Keremas Tunceri (5 rez. perd.) ir Enderas Arslanas po 12, Semihas Erdenas 9, Ersanas Ilyasova ir Keremas Gonlumas po 6, Omeras Asikas 5 (7 atk. kam.), Sinanas Guleras 3.

Dvitaškiai: Serbija 14/28 (50 proc.) – 18/34 (53 proc.) Turkija

Tritaškiai: Serbija 12/29 (41 proc.) – 9/23 (39 proc.) Turkija

Baudų metimai: Serbija 18/24 (75 proc.) – 20/33 (61 proc.) Turkija

Atkovoti kamuoliai: Serbija 36 – 33 Turkija

Pražangos: Serbija 28 – 24 Turkija

Perimti kamuoliai: Serbija 5 – 10 Turkija

Klaidos: Serbija 14 – 10 Turkija

Rezultatyvūs perdavimai: Serbija 17 – 10 Turkija.

Milenko Tepičius, Serbijos rinktinės žaidėjas

„Labai sunkios pusfinalio rungtynės, bet dabar turime galvoti apie susitikimą dėl bronzos medalių. Mes kovojome labai gerai, bet lemiamais momentais padarėme keletą klaidų gynyboje, kurios ir lėmė pralaimėjimą. Sveikinu Turkijos žaidėjus“.

Dušanas Ivkovičius, Serbijos rinktinės vyr. treneris:

„Tai buvo svarbios rungtynės Turkijos krepšinio istorijai. Mes vienu metu pirmavome 7 taškais, bet antroje rungtynių pusėje mažiau kontroliavome žaidimo eigą. Paskutinėmis minutėmis visiškai praradome koncentraciją. Aš norėjau sustabdyti mūsų krepšininkų ankstyvą pergalės šventimą po lengvų tritaškių, bet nepavyko. Aš manau, Serbija žaidė geriau ir nusipelnė pergalės, bet turkai buvo labiau patyrę.

Sėkmė nusisuko nuo mūsų. Paskutinėje atakoje Hidayetas Turkoglu pametė kamuolį, bet ji sugriebė Karemas Tunčeri ir įmetė lemiamus taškus.

Dabar reikia rengtis kitoms rungtynėms dėl trečios vietos. Aš emociškai dar esu pusfinalio mače. Aš labai gerbiu Lietuvą, ji nusipelnė žaisti pusfinalyje. Turime psichologiškai pasiruošti mūšiui dėl bronzos medalių. Tai juk pasaulio čempionatas“.

Keremas Tunceri, Turkijos rinktinės žaidėjas:

„Mes stengėmės ir kovojome. Šaunios buvo rungtynės. Buvome atsilikę nuo serbų, bet sugebėjome juos pasivyti. Įveikėme Serbiją ir tai puiku. Dabar mūsų svajonė išsipildė – esame finale. Mus palaiko visa Turkija ir mes dabar sutelksime dėmesį finalui su amerikiečiais.

Kiekviename mače mūsų rinktinės gretose atsiskleidžia vis kitas krepšininkas. Šiandien buvo mano eilė. Paskutinėje atakoje tarėmės, kad kamuolį turi gauti H. Turkoglu, aš arba Keremas Gonlumas. Man pavyko įmesti iš po krepšio“.

Bogdanas Tanjevičius, Turkijos rinktinės vyr. treneris:

„Mes laiminga komanda. Pergalė tai buvo stebuklas. Mums buvo sunkiausios rungtynės šiame pasaulio čempionate. Serbai buvo gerai pasirengę mačui su mumis. Aš pastebėjau, kad mes, Serbija ir Lietuva demonstruojame geriausią krepšinį čia.

Pabaigoje taktika buvo pelnyti taškus, įmesti. Tokiais momentais nėra jokios taktikos, o tik sėkmė.

Mes finale žaisime geriau negu pusfinalyje, nes ši dvikova buvo labai svarbi. Mus finale slėgs mažesnė įtampa. Ir pralaimėję amerikiečiams būsime „mažieji pasaulio čempionai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją