Deja, žolės sezono pradžia nei saule, nei braškėmis nevaišino: apsiniaukęs, pilkas, grasinantis lietumi dangus. Vos 13 laipsnių šilumos ir žvarbus vėjas. Toks vėlyvas rytas antradienį buvo Notingemo miesto teniso centre. Ir pagaliau - ilgai lauktas Ričardo Berankio startas ant žolės.

Prieš mačą buvo truputį neramu: pirmas turnyro mačas, o ypač po ilgos pertraukos - niekada nežinai, kaip Ričardas atrodys. Pirmas padavinėjo varžovas - rusas Jevgenijus Donskojus. Pradžia geriau pavyko rusui: Ričardui visai nesisekė pirmas padavimas, o rusas kaip tik gana lengvai laimėdavo taškus poros pirmų savo padavimų metu. Jis turėjo ir dvi galimybes laimėti geimą paduodant Ričardui, bet geras lietuvio žaidimas J. Donskojui neleido to padaryti ir rezultatas tapo 2:2.

Seto viduryje iš atostogų sugrįžęs Ričardo pirmas servas leido jam lengvai rinkti taškus paduodant, o kuo toliau tuo labiau buvo matyti, kad tik laiko klausimas, kada rusas neatlaikys tokio žaidimo. J. Donskojus vis dar sugebėdavo išlaikyti savo padavimus dėl gero pataikymo pirmais kamuoliukais, bet rezultatui esant 5:5 ir sušlubavus pirmam Jevgenijaus padavimu Ričardas susikūrė pirmą „breakpointą“ ir iš pirmo karto jį išnaudojo. Tada be problemų laimėjo savo padavimą ir setą 7:5.


Atrodė, kad antras setas jokių problemų nesukels. Ričardas puikiai laikė savo padavimą, atlikinėjo tikrai gražius ir efektingus smūgius iš dešinės, o rusas, jau pradžioje atidavęs savo padavimą, kovojo iš paskutiniųjų, kad neprarastų jo dar kartą. Atrodė, kad viskas tikrai baigsis gerai. Tačiau R. Berankiui pirmaujant 4:3 jis nepataikė kelių pirmų padavimų, padarė porą klaidų ir staiga atsirado dvi galimybės rusui išlyginti rezultatą. Ričardas sugebėjo panaikinti pirmą, bet tą patį padaryti su antru sutrukdė sportinė sėkmė - kamuoliukas atsimušė į tinklo viršų ir nukrito į lietuvio pusę, nepalikdamas R. Berankiui jokių šansų.

Kitame geime dabar jau Ričardas turėjo dvi galimybes „pabreikinti“ ir išsiveržti į priekį. Bet kad ir kaip būtų keista, ir vėl fortūna nuo jo nusisuko. Geru padavimu rusas išsaugojo pirmą, o antros metu vėl pasimaišę nelemtas tinklo viršus - atsimušęs į jo viršų kamuoliukas kaip akmuo dar kartą nukrito į R. Berankio pusę. To įkvėptas geriau pradėjo žaisti J. Donskojus. Dar kelios klaidos ir rezultatas tapo lygus - abu žaidėjai turėjo savo sąskaitoje po setą.

Trečias setas nieko gero mums nežadėjo. Rusas lengvai pasiimdavo savo padavimus, o Ričardui tą patį padaryti sekėsi truputį sunkiau. Jau atrodė, kad Jevgenijus tuoj susikurs progą laimėti Ričardo padavimą, bet geras lietuvio žaidimas ir pora grubių ruso klaidų neleido jam to padaryti. Nuojauta buvo nekokia, vienas blogas geimas ir pergalė, kuri, atrodė, jau buvo kišenėje, galėjo išskristi į Maskvą. Laimei, lietuvis tikrai gerai sužaidė mačo pabaigą. R. Berankis paduodant varžovui atliko porą gerų smūgių ir išsiveržė į priekį 30:0. Kito ruso padavimo ir nuo linijos atšokusio kamuoliuko lietuvis nesugebėjo suvaldyti, tačiau pasisekė (bent jau mums), kad linijos teisėjas sušuko „out“ ir tik paskui pasitaisė. Tašką reikėjo peržaisti.

Kitas epizodas ir kamuoliukas vėl atsimušė tik jau į galinę liniją: teisėjas sušuko „out“, bokštelio teisėjas šį sprendimą pakeitė - peržaidimas ir Ričardo laimėtas taškas. Pagaliau 15:40 ir dvi galimybės laimėti varžovo padavimą. Antras kartas nemelavo ir Ričardui liko tik paduoti, o pergalė sugrįžo į R. Berankio namus. Paduoti pirmai žolės sezono pergalei nebuvo taip paprasta, bet keli geri smūgiai, kelios ruso klaidos ir R. Berankis 2012 metu žolės sezoną Lietuvai atidarė.

Dar vienas truputį nemalonus epizodas: po mačo priėjęs prie netoli manęs sėdėjusių teniso aistruolių rusų tenisininkas su jais pasisveikino „Čivo zdies na dvoinijie arali“ (liet. „Ko čia apie dvigubas klaidas man šaukėte?“), pradėjo ant vieno iš jų rusiškais šlykščiausias keiksmažodžiais (kuriuos ne visus ir supratau) keiktis ir grasinti, kad geriau į Rusiją neatvažiuotu. Pašiurpau. Gerai, kad ta tirada buvo ne ant manęs, bet tokio elgesio iš teniso profesionalo tikrai nesitikėjau.

Pakalbinau ir tą vaikiną kuris pateko į ruso nemalonę. Vietinis, Notingeme gyvenantis lietuvis Tomas Česnys - ne koks „kaimietis“, o pats buvęs žinomas sportininkas, daugkartinis Lietuvos ir Pabaltijo čempionas, Europos čempionato prizininkas ir kažkada ketvirtas pasaulyje vandens formulių „speedboeat“ lenktynininkas.

Jis minėjo, kad tenisu domisi nelabai, bet atvyko už savo tautietį pasirgti. Jis džiaugėsi ruso dvigubomis klaidomis ir garsiai juokėsi iš poros ruso „smašų“, kuriuos pastarasis atliko, ne ką geriau nei mėgėjas viešajame parke. T. Česnys prisipažino, kad buvo pastatęs už Ričardo pergalę ir darė viską, kad tik jis laimėtų, bei pridūrė, jog tiki lietuvio pergale šitame turnyre.

DELFI už šio komentaro turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi nuomonė!

* * *

Antrame „AEGON Trophy“ rate lietuvis susitiks su 21-erių metų Kanados atstovu Vaseku Pospišilu (ATP-102), kuris 6:4, 6:7 (7:9), 6:1 įveikė 32-ejų metų Riką de Voestą (ATP-144) iš PAR.

Primename, kad prieš dvejus metus, 2010-aisiais, R. Berankis tapo šio turnyro nugalėtoju.

Bendrą varžybų Notingeme prizų fondą sudaro 64 tūkst. eurų, o jų laimėtojui atiteks 9200 eurų ir 90 ATP reitingo taškų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)