Lietuvos vardą išgarsinusią, tiesiai iš olimpinių žaidynių Londone parskridusią R. Meilutytę sveikino Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė bei olimpinė 200 m plaukimo krūtine čempionė Lietuvos olimpiečių asociacijos prezidentė Lina Kačiušytė.

--

Koncerte Europos plaukimo rekordininkei dainas dovanojo Marijonas Mikutavičius, Rūta Ščiogolevaitė, Erica Jennings, Jurgis Didžiulis, Neda Malūnavičiūtė ir kiti.

R. Meilutytė iškovojo Lietuvai pirmą olimpinį medalį plaukimo rungtyje po Nepriklausomybės atkūrimo. Lipdama ant nugalėtojų pakylos Londone ir klausydama Lietuvos himno plaukikė sunkiai tramdė džiaugsmo ašaras. Aukso medalininkės R. Meilutytės teigimu, ji didžiuojasi tuo, kad garsina šalies vardą pasaulyje.

Renginį organizuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas. Renginio partneriai - Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės bei Vilniaus miesto savivaldybė.

Olimpinė čempionė R. Meilutytė – jau Lietuvoje

Lietuvos didvyre tapusi olimpinė čempionė plaukikė Rūta Meilutytė – jau Lietuvoje. Olimpinį aukso medalį Londone iškovojusios R. Meilutytės lėktuvas Vilniaus oro uoste nusileido po 21 val. Brolio lydimą R. Meilutytę prie lėktuvo pasitiko Lietuvos tautinio olimpinio komiteto atstovas.

Olimpinė čempionė į Lietuvą grįžo pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ lėktuvu iš Londono Stanstedo oro uosto. Kartu su ja į Lietuvą grįžo dziudo imtynininkai.

Prieš 22 val. R. Meilutytė buvo įsodinta į prabangų juodą BMW ir pajudėjo sostinės Rotušės aikštės link. Čia rengiamoje šventėje jos laukia šeima, gerbėjai ir pati šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Prie Vilniaus Rotušės gerbėjai dar prieš valandą laukė R. Meilutytės

Sostinės Rotušės aikštėje trečiadienį vakare susirinko olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės laukiantys vilniečiai ir miesto svečiai.

Jau apie 21 val. Rotušės aikštėje būriavosi pirmieji plaukikės gerbėjai. Minia traukė ir užsienio turistų akį. Daugeliui jų plaukimo pasaulį sudrebinusios Rūtos vardas buvo puikiai žinomas.

R. Meilutytei padėkoti susirinkę vilniečiai ir miesto svečiai į Rotušės aikštę rinkosi nešini Trispalvėmis bei pasidabinę sirgalių atributika.

Per pusvalandį Rotušės aikštė gerokai papilnėjo. Prie scenos prisibrauti jau buvo sunku. Beje, tarp pirmąsias eiles užėmusiųjų netrūko ir Rūtos bendraamžių bei dar jaunesnių sutiktuvininkų.

Prie Rotušės pastatytuose ekranuose pasirodžius auksinio Rūtos plaukimo kadrams, minia sukruto, o finišo vaizdus palydėjo griausmingomis ovacijomis.

Sutikimui ruošėsi repeticijomis

Laukiant sugrįžtančios čempionės, sutiktuvių vedėjas Jonas Radzevičius be didesnio vargo išjudino minią.

Apie 21.50 val. Rotušės aikštėje Rūtos jau laukė tūkstantinė minia. Kartu su J. Radzevičiumi, publika ir parepetavo: skandavo „Rūta, Rūta!“, „Ačiū!“. Minioje taip pat buvo ištiesta milžiniška Trispalvė.

Pasitiko su trenksmu

Prezidentė D. Grybauskaitė Rotušės aikštėje pasitikta ovacijomis. Kartu su ja į sceną žengė filosofas Arvydas Juozaitis bei legendinė plaukikė Lina Kačiušytė.

Atvykus Rūtai, minia sprogo aplodismentais, skandavo „Rūta, Rūta!“, ištiesta didžiulė Trispalvė.

R. Meilutytei žengiant į sceną, triukšmas tapo kone kurtinantis. Jau lipdama iš automobilio, Rūta neslėpė didžiulio džiaugsmo.

D. Grybauskaitė dėkojo ir tiems, kurie grįš be medalių

Pirma R. Meilutytė pasveikino D. Grybauskaitė. Ji nepamiršo padėkoti ir kitiems sportininkams, nepamiršdama ir tų, kurie medalių iš Londono neparveš.

„Mielieji, pirmiausiai, visos Lietuvos ir jūsų vardu, noriu pasveikinti visus Lietuvos olimpiečius. Ir ypač tuos, kurie medalių neatveš, bet kovojo iki paskutinio atodūsio ir buvo tikri olimpiečiai“, - sakė šalies vadovė, Lietuvos olimpiečius vadindama pavyzdžiu jaunajai kartai.

„Labai tikiuosi, kad ateinantis jaunimas visada prisimins. Ir jiems mūsų veteranai bus pavyzdžiu. O Rūtai linkiu, kad ji visada būtų Lietuvos Rūta“, - sakė D. Grybauskaitė.

L. Kačiušytė: Lietuvoje – nė vieno normalaus baseino, bet daug plaukimo talentų

Olimpinė čempionė L. Kašiušytė taip pat negailėjo gerų žodžių jaunajai plaukikei. Tiesa, ji nepamiršo priminti, kokia prasta Lietuvos plaukimo infrastruktūra.

„Lietuva neturi normalaus nei vieno baseino, tačiau turi būrį nepaprastai gabių ir talentingų plaukikų“, - sakė legendinė sportininkė.

R. Meilutytė: jūs nerealūs

Pati Rūta teigė stokojanti žodžių. „Ačiū labai visiems už palaikymą. Jūs nerealūs“, - nedrąsiai kalbėjo čempionė.

Minia Rotušės aikštėje ją drąsino ovacijomis.

Paprašyta pakomentuoti futbolininkų Robino van Persie, Wayne'o Ronney sveikinimus, ji prisipažino nė vieno sveikinimo asmeniškai negavusi. Minia čia pat reagavo juoku.

Ne mažiau susirinkusius pralinksmino Rūtos komentaras apie kvietimą į Lady Gagos koncertą. „Girdėjau tokį gandą“, - sakė čempionė.

Pažadus apie baseiną Vilniuje palydėjo švilpimu

Plaukikę Vilniaus vardu pasveikino vicemeras Romas Adomavičius. Jis taip pat pažadėjo, kad Vilniuje „netrukus atsiras pats geriausias baseinas, kokio reikia“.

Čia minioje pasigirdo švilpimas, o J. Radzevičius ironiškai paklausė, kiek metų prireiks šio pažado ištesėjimui.

Publikos numylėtine – Rūtos močiutė

Į sceną žengė ir Rūtos šeima: tėtis, močiutė bei du broliai. Juos minia pasitiko nenutrūkstančiais aplodismentais.

Rūtos močiutė į visus J. Radzevičiaus klausimus atsakinėjo trumpai: „Taip“. Tokį pat atsakymą minia išgirdo ir į klausimą, ar tiesa, kad močiutė pametė savo lagaminą, bet ne Rūtos dovanotą olimpinę puokštę.

„Esu labai laimingas tėtis, kad Rūta suteikė tiek džiaugsmo visai Lietuvai. Esame visa šeima jums dėkingi“, - miniai sakė Rūtos tėtis.

Jis taip pat neslėpė manęs, kad jo dukra būtų užaugusi puikia krepšininke, bet „plaukimas buvo jos pirma meilė – ir tikra“.

Susirinkusieji R. Meilutytės šeimai skandavo „Ačiū, ačiū!“

„Nežinau, ką sakyti, bet norėčiau labai padėkoti už palaikymą. Tiesiog negaliu patikėti, kad tiek žmonių Lietuvoje serga už mane. Labai didžiuojuosi būdama lietuvė“, - po savo artimųjų pasveikinimo sakė olimpinė čempionė.

Paprastumu minios širdis užkariavusi mergina taip pat dėkojo visiems, kas padėjo pasiekti olimpinį auksą: visiems treneriams, draugams, bei seniems bičiuliams iš Šilainių.

Paklausta, kokio dar siurprizo laukia, Rūta nepraleido progos pajuokauti: „Cicinas gal?“

Į sceną Rūtos pasveikinti žengė ne Rytis Cicinas, o jos buvę klasės draugai.

Į sceną žengiant M. Mikutavičiui, Rūta tyliai pratarė „eina sau“. Mat būtent jis yra vienas mylimiausių plaukikės atlikėjų.

Pats M. Mikutavičius rado šį tą bendro tarp savęs ir olimpinės čempionės: tą patį batų dydį.

M. Mikutavičius čia pat užtraukė seniai girdėtus „Tris milijonus“. Žinoma, Lietuvos sporto himną su juo dainavo visa minia.

* * *

Primename, kad 15 metų ir 133 dienų amžiaus R. Meilutytė - jauniausia Londono olimpiados čempionė, ir visų laikų Lietuvos olimpietė, iškovojusi auksą.

Ji moterų 100 m plaukimo krūtine varžybose buvo nepralenkiama tiek atrankoje (1:05,57 min.), tiek pusfinalyje (1:05,21 min., tai - naujas Lietuvos ir Europos rekordas), tiek finale (1:05,47 min.) ir per vieną vakarą tapo nacionaline Lietuvos didvyre.

Tuo metu moterų 100 m plaukimo laisvuoju stiliumi atrankos varžybose R. Meilutytė (56,33 sek.) kartu su Singapūro atstove Mylene Ong pasidalino 29-30 vietą tarp 48-ių dalyvių ir į kitą etapą nepateko. Iki pirmojo 16-tuko lietuvei pritrūko 1,9 sek.

Trečioje rungtyje - moterų 50 m plaukimo laisvuoju stiliumi - R. Meilutytė atrankos varžybose distanciją įveikė per 25,55 sek., 0,12 sek. pagerino sau priklausiusį Lietuvos rekordą, bet bendroje įskaitoje kartu su identišką laiką parodžiusia suome Hanna-Maria Seppala pasidalino 26-27 vietas tarp 73-ių dalyvių ir į pusfinalį nepateko - į jį keliavo tik 16-a geriausią laiką užfiksavusių sportininkių.

R. Meilutytę apdovanos ir Prezidentė

Beje, trečiadienį Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą…, kuriuo valstybiniais apdovanojimais apdovanoja Londono olimpinėse žaidynėse aukso medalį laimėjusią plaukikę Rūtą Meilutytę ir bronzos medalį iškovojusį graikų-romėnų imtynininką… Aleksandrą… Kazakevičių.

R. Meilutytė apdovanojama ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi, o imtynininkas A. Kazakevičius - ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1175)