Tuo tarpu Londono policijos atstovai DELFI teigė, kad kitų šalių krepšinio mėgėjai problemų jiems nesukėlė, todėl lietuviams bus skiriamas didesnis dėmesys.

Sulaikydami pergudravo

Pareigūnų nemalonę P. Leščinskas užsitraukė antradienį vykusių rungtynių tarp Lietuvos ir Nigerijos metu.

„Per pertrauką išėjome parūkyti. Iš manęs paėmė bilietą ir sako: nuvesime tave į tavo vietą. O iš tikrųjų nuvedė už arenos ribų ir pasakė, kad čia daugiau nebegrįšiu. Po 15 min. atėjo žymiai daugiau policininkų ir mane nusivedė. Jie buvo labai mandagūs, bet taip ir nepaaiškino, kodėl suėmė“, – prisiminė aistruolis.

Naktį daboklėje praleidęs lietuvis tik kitą dieną sužinojo, kuo yra kaltinamas. Anot Didžiosios Britanijos sostinės policijos, jis kurstė rasinę neapykantą skleisdamas beždžiones imituojančius garsus ir rodydamas nacistinius gestus. Tuo tarpu P. Leščinskas DELFI tikino tenorėjęs palaikyti saviškius ir sugėdinti, jo nuomone, neteisingą sprendimą priėmusį arbitrą.

„Kai teisėjas pridaro klaidų, mes skanduojame „ū – ū – ū“. O jie sakė, kad leidome kažkokius beždžionės garsus. Dar sakė, kad ranką kėliau į viršų kaip nacis. Man taip buvo paaiškinta naktį, kai tardė. Parodė keturias mano nuotraukas ir paklausė, ar ten aš. Atsakiau, kad taip, ten aš, o aplink mane dar 50 lygiai tokių pačių, rankas iškėlusių.

Žinoma, kad tokius (policijos – DELFI) veiksmus vertinu blogai. Bent ateitų ir pasakytų: vyrai ramiau, taip nedarykite ar panašiai. O paėmė, išvedė ir išvežė. Niekada taip nebuvo, jau daugelį metų sergame, naudojame savo skanduotes, ir niekas nieko nesakė“, – stebėjosi vyriškis, kuris dievagojasi tikrai nesąs rasistas.

Trečiadienį vietos teismas P. Leščinską paleido į laisvę, skyręs 2,5 tūkst. svarų sterlingų (11 tūkst. litų) baudą. Su tokiu sprendimu nesutinkantis lietuvis žada mėginti bylinėtis aukštesnės instancijos teisme.

Policija seka lietuvių elgesį

Ketvirtadienį P. Leščinskas drauge su kitais Lietuvos aistruoliais atvyko į olimpinę krepšinio areną sirgti už tautiečius dvikovoje su prancūzais. Vilnietis prisipažino po sulaikymo bijantis palaikyti krepšininkus taip, kaip įpratęs, ir nesuklydo: rungtynėms įsibėgėjus apsauga paprašė jo palikti areną ir pareiškė, kad jis – nepageidaujamas olimpiniame parke.

Be to, arenos tvarkdariai bilietus į skirtingas tribūnas turintiems Lietuvos sirgaliams nebeleido susirinkti į vieną sektorių, todėl stebėti mačą jiems teko išsibarsčius po salę, aistruoliams neleista stovėti.

„Galvojame, gal organizuoti kokių nors akcijų. Gal bandysime nekilnoti rankų, neįsivaizduoju. Žiūrėsime, kaip ten bus vietoje“, – sakė P. Leščinskas.

Tuo tarpu Londono policijos atstovai pripažino, kad krepšinio fanams iš Lietuvos nuo šiol skiriamas papildomas dėmesys.

Už arenos ir jos prieigų saugumą atsakingų pareigūnų vadas Simonas Rotherhamas informavo, kad policija per pirmąsias dvejas Lietuvos rinktinės rungtynes Londone gavo du skundus iš žiūrovų dėl lietuvių elgesio tribūnose. Kitų tautybių krepšinio mėgėjai policijai neužkliuvo.

„Deja, buvo kaip buvo, ir mes turėjo reaguoti. Bet tai – tik keli pavieniai atvejai, nekeičiantys fakto, kad lietuviai – puikūs krepšinio sirgaliai, nuoširdžiai palaikantys savo komandą“, – DELFI sakė S. Rotherhamas.

Ketvirtadienį tarp prie arenos budėjusių policininkų buvo ir mergina iš Lietuvos, kuri gimtąja kalba bendravo su Lietuvos aistruoliais, atsakė į jų klausimus. Anot S. Rotherhamo, pareigūnai nori paaiškinti fanams, kad „Didžiojoje Britanijoje kai kurie dalykai suprantami kitaip“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (698)