DELFI jau skelbė, kad minėtas nenustatytos tapatybės aistruolis krepšinio varžybose kėlė triukšmą, o pamatęs du juodaodžius tvarkos prižiūrėtojus, pasveikino juos naciams įprastu pasisveikinimu – iškėlė ištiestą dešinę ranką. Šis gestas užfiksuotas video medžiagoje ir sulaukė britų žiniasklaidos dėmesio – leidinys „Daily Mail“ straipsnį apie lietuvį pavadino „Olimpinis nacis“.

Po šio incidento su rasizmu kovojančios organizacijos paragino griežčiau vertinti tokius atvejus, o žmones įžeidinėjančius žiūrovus iš karto išvesti iš rungtynių. Netrukus po to į policijos akiratį pateko kitas lietuvis – 36-erių metų Petras Leščinskas buvo apkaltintas rasistiniu išpuoliu ir teismo nubaustas 11 tūkst. Lt bauda. Anot Londono policijos, jis kurstė rasinę neapykantą skleisdamas beždžiones imituojančius garsus ir rodydamas nacistinius gestus.

H.Mickevičius: tai turėtų būti pamoka

Dėl „Olimpinio nacio“ į Generalinę prokuratūrą kreipėsi Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) direktorius Henrikas Mickevičius. ŽTSI paprašė pradėti tyrimą dėl neapykantos kurstymo ir pritarimo nacistinės Vokietijos nusikaltimams.

„Kreipėmės dėl pirmo atvejo, ne antro. Nenustatytas asmuo aiškiai išsiskyrė iš minios, vienas stovėjo pakėlęs ranką fašistiniu būdu ir žiūrėjo į akis dviem juodaodžiams apsaugininkams. Mūsų manymu, tas atvejis žymiai rimtesnis nei antras“, – DELFI sakė ŽTSI direktorius H. Mickevičius.

H. Mickevičius spėja, kad P. Leščinsko atvejis buvo pirmo pasekmė – po pirmo incidento policija į Lietuvos aistruolius pradėjo žiūrėti akyliau. H. Mickevičiaus teigimu, P. Leščinsko atvejis gerokai labiau komplikuotas ir nėra paprastas – galbūt britai persistengė į jį reaguodami.

ŽTSI direktorius pastebi, kad Lietuvos aistruoliams britų priekaištai buvo netikėti. Tačiau Europoje toks pasveikinimas turi aiškias asociacijas – taip buvo sveikinamas Adolfas Hitleris. Pavyzdžiui, Vokietijoje ir Olandijoje tokie gestai uždrausti įstatymu – traktuojama, kad taip siekiama pagerbti nacistinę ideologiją.

„Jeigu taip saliutuojama prieš žmogų, kuris skiriasi odos spalva ar kuo nors kitu, tai vertinama, interpretuojama ir kaip rasistinis motyvas. Mes susidūrėme su tuo pirmą kartą ir mums tai buvo netikėta. Tai turėtų būti pamoka – mes pripratę prie labai negražių gestų ir garsų per rungtynes, pripratę, kad yra save „ultromis“ vadinančių sirgalių. Lyg tai ir nieko tokio, bet, kaip matome, kai kas į tai žiūri žymiai rimčiau“, – situaciją komentavo H. Mickevičius.

Pasak H. Mickevičiaus, gal Lietuvos žmonėms toks saliutavimas nekelia ypatingų asociacijų, bet Vakaruose tai vertinama kitaip. ŽTSI siūlė pareiškimu į susiklosčiusią situaciją reaguoti ir Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui, tačiau šis tuo nesusidomėjo.

Gresia iki dvejų metų nelaisvės

Kaip DELFI sakė Generalinės prokuratūros atstovė Rūta Dirsienė, ŽTSI kreipimąsi Generalinė prokuratūra persiuntė Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrai. Vilniaus prokurorai praėjusį penktadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 dalį.

Pagal ją, tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tyrimą atlieka Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, jam vadovauja Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra.

Lietuvos krepšinio sirgaliai Londone
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1428)