Sėkmingiausiai po nepriklausomybės atkūrimo olimpinėse žaidynėse pasirodžiusi Lietuvos rinktinė su dviem aukso, vienu sidabro bei dviem bronzos medaliais komandų įskaitoje Londone užėmė 34-ą vietą.

Lietuvos taupyklėje - šiuolaikinės penkiakovės atstovės L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės ir plaukikės Rūtos Meilutytės auksas, kanojininko Jevgenijaus Šuklino sidabras, imtynininko Aleksandro Kazakevičiaus ir boksininko Evaldo Petrausko bronza.


Prieš ketverius metus Pekine 2 sidabro ir 3 bronzos medalius iškovojusi Lietuva medalių lentelėje buvo 56-a.

Taip pat penkis apdovanojimus (2 aukso ir 3 bronzos) lietuviai buvo iškovoję tik 2000-ais Sidnėjuje.

Po nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos sportininkai olimpinėse žaidynėse jau iškovojo 21 medalį - 6 aukso, 5 sidabro bei 10 bronzos.

L.Asadauskaitės-Zadneprovskienės kraitis - po medalį kiekvienais metais

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė krašto apsaugos savanorė – nuo 2003 metų. Ji ne kartą atstovavo Lietuvos kariuomenei kariškių ir penkiakovės profesionalių čempionatuose.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė 2006 metų pasaulio kariškių šiuolaikinės penkiakovės čempionate iškovojo pirmą vietą komandų varžybose ir antrą vietą asmeninėse varžybose. 2007 metų pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionate užėmė trečią vietą asmeninėse varžybose, 2008-ais tapo Europos vicečempione, 2009-ais pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionate – antrą vietą asmeninėse varžybose, 2011-ais pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionate – trečią vietą asmeninėse ir trečią vietą mišrių estafečių varžybose. 2012 metais Laura Asadauskaitė–Zadneprovskienė Europos čempionate užėmė pirmą vietą ir iškovojo pasaulio taurės varžybų finalo aukso medalį. Ji daugkartinė pasaulio taurės turnyrų prizininkė.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė jau dalyvavo vieneriose olimpinėse žaidynėse. 2008-ais Pekine ji užėmė 15-ą vietą.

Unikali olimpiečių šeima

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė gimė Vilniuje, 1984 metų vasario 28 d., o sportuoti pradėjo būdama dešimties metų amžiaus (nuo 1994). 160 cm, ūgio ir 48 kg svorio sportininkės pirma trenerė Irena Jurevič. Šiuo metu olimpinę čempionę treniruoja Jevgenijus Kliosovas ir vyras Andrejus Zadneprovskis.

L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė yra Vilniaus Mykolo Riomerio universiteto magistrė ir Lietuvos edukologijos universiteto auklėtinė. Pajėgiausia Lietuvos penkiakovininkė 2009 metų rudenį ištekėjo už kolegos sportininko, ankstesnių olimpiadų sidabro ir bronzos medalininko A. Zadneprovskio ir augina dukterį Adrianą. Tai unikali olimpiečių šeima Lietuvoje.

„Medalį skiriu dukrai“, - po auksinio finišo sakė 5408 taškus surinkusi olimpinė čempionė. Jos plaukai buvo susegti vaikišku sagučiu su gėlytėmis - tokiu, kokius mėgsta dvimetė Adriana.

Vyras žmonos triumfą stebėjo namie Vilniuje, nes taip sportininkei buvo ramiau.

„Dabar aišku, kuri sporto šaka Lietuvoje yra sportas Nr. 1“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Pekino olimpiados sidabro medalininkas Edvinas Krungolcas. - Penkiakovininkai iš trečios olimpiados iš eilės parveža į Lietuvą medalius. Dėl krepšinio penkiakovininkai jaučiasi nuvertinti“ Penkiakovininkai nuo 2000-ų kasmet iškovoja Lietuvai po pasaulio ir Europos čempionatų bei olimpinių žaidynių medalį“.

Beje, Londono olimpinėse žaidynėse dalyvavo 6 Lietuvos kariuomenės atstovai. Tai - bronzos medalį iškovojęs Aleksandras Kazakevičius, maratonininkė Rasa Drazdauskaitė, dziudo imtynininkas Marius Paškevičius ir trys penkiakovininkai. Tai - L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė, Gintarė Venčkauskaitė ir Justinas Kinderis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (342)