Pirmas su bronzos medaliu ant Lietuvos žemės išlipo imtynininkas Aleksandras Kazakevičius, po jo - boksininkas Evaldas Petrauskas, pasipuošęs bronzos medaliu, už jo pasirodė Londono žaidynių čempionė penkiakovininkė Laura Asadauskaitė ir sidabrinis baidarininkas Jevgenijus Šuklinas.

L. Asadauskaitės oro uoste laukė vyras Andrejus Zadneprovskis su dvejų metukų dukrele. Ši iškart įsitaisė ant olimpine čempione tapusios mamos rankų. Sportininkė yra sakiusi, kad iškovotą medalį skiria dukrytei.

„Viskas labai faina“, - LRT sakė į tėvynę sugrįžusi ir į artimųjų - vyro Andrejaus ir dukters Adrianos - glėbį patekusi L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė. - Medalis čia jai buvo skirtas. Labiausiai pasiilgau vaiko, labai norėjau ją pamatyti. Tikrai žinau, kad po ketverių metų penkiakovė dar bus olimpiadoje“.

„Kokios nuotaikos? Panašios, kaip Lauros. Labai džiaugiuosi“, - prisipažino ir J. Šuklinas.

„Negaliu neparodyti Lietuvai medalio, kurį iškovojau“, - apie lažybas su kraštiečiais šilutiškiais LRT kalbėjo 20-metis boksininkas E. Petrauskas, į gimtinę parvežęs apdovanojimą po 44-erių metų pertraukos. - Atstovausiu Lietuvai ir Rio de Žaneire“.

Praktiškai viena akimi bronzos medalį iškovojęs graikų-romėnų imtynininkas A. Kazakevičius Vilniaus oro uoste sakė, kad patirta trauma pamažu gyja.

„Dabar viskas gerai. Akies tinimas jau praėjo“, - kalbėjo valingas ir kantrus sportininkas.

Medalininkai ir jų treneriai iš oro uosto į Rotušės aikštę buvo atvežti prabangiais BMW automobiliais, kiti olimpiečiai – specialiu atviru autobusu, kuriame juos linksmino orkestras.

Renginio metu Rotušėje buvo pagerbti olimpine čempione tapusi penkiakovininkė L. Asadauskaitė, sidabrą laimėjęs kanojininkas J. Šuklinas, bronziniai olimpiados prizininkai imtynininkas A. Kazakevičius bei boksininkas E. Petrauskas.

R.Meilutytė sukėlė didesnę euforiją

Nors pirmadienį į sostinę grįžo visas būrys medalius iškovojusių olimpiečių, Rūtos Meilutytės sutiktuvės buvo gerokai skaitlingesnės.

Jei grįžus sensaciją pateikusiai plaukikei Vilniaus Rotušės aikštė buvo kone sausakimša, L. Asadauskaitės ir kitų olimpiečių lauke kur kas mažesnė minia. Triukšmas, žinoma, taip pat buvo gerokai mažesnis.

Apie 21.40 val., artėjant olimpiečių atvykimui, Rotušės aikštė pradėjo pilnėti. Vilniečiai ir miesto svečiai rinkosi nešini plakatais su medalininkų atvaizdais, o ypač minioje išsiskyrė entuziastai su olimpiniais žiedais iš pripūstų balionų.

Visaginiečiai gausiomis gretomis atvyko pasitikti kraštiečio J. Šuklino. Būtent jų balsai, laukiant atvykstančių olimpiečių, girdėjosi garsiausiai.

Žiūrovams dainavo Evelina Anusauskaitė, grupė ŽAS, Merūnas Vitulskis, Arina, grojo Lietuvos karinių oro pajėgų orkestras (vad. Ričardas Kukulskis).

D.Gudzinevičiūtė: tai ne pergalė prieš kažką, tai pergalė už Lietuvą

Sutiktuves, kaip ir pasitinkant R. Meilutytę, vedė Jonas Radzevičius. Žodžių kišenėje neieškantis renginio vedėjas publiką išjudino be didesnio vargo. Jam renginyje padėjo brolis sporto žurnalistas Vytaras Radzevičius.

Publikos pasveikinti atvyko Sidnėjaus olimpinė čempionė, šaulė Daina Gudzinevičiūtė.

„Manau, niekas nesuteikia tiek nesavanaudiško džiaugsmo ir neduoda tokios vienybės, kaip mūsų sportininkų pasiekimai. Ypač aukščiausio lygio varžybose, olimpinėse žaidynėse. Jie visada liks čempionais. Jiems liks titulai, liks medaliai. O pergalės lieka mums visiems“, - kalbėjo čempionė.

Ji taip pat pažymėjo, kad olimpiečių pergalės yra nepaprastos.

„Tai yra ne pergalė prieš kažką. Tai yra pergalė už. Pergalė už sportą, pergalė už tautos vienybę, pergalė už Lietuvą“, - sakė ji.

Olimpiečius sveikino Vilniaus meras

Apie 22.25 val. olimpiečiai po vieną žengė į Rotušės sceną. Kiekvieną pavardę, skambant fanfaroms, minia palydėjo ovacijomis.

Vilniaus vardu olimpiečių pasveikinti atėjo meras Artūras Zuokas. Jis pažymėjo, kad sostinei atstovavo net 20 olimpiečių. Priešingai, nei vicemeras Romas Adomavičius, nušvilptas per R. Meilutytės sutiktuves, Vilniaus galva minios pasipiktinimo nesukėlė. Tiesa, vienas šūksnis „šalin Zuoką!“ vis dėlto atskriejo.

Ypač triukšmingai minia pasveikino vieną tituluočiausių Lietuvos sportininkų, per žingsnį nuo medalio Londone likusį ir ketvirtą vietą užėmusį disko metiką Virgilijų Alekną. Nė kiek ne mažiau triukšmingai pasveikinta Austra Skujytė, ne be žaidynių organizatorių „pagalbos“ likusi be medalio. Iškilmėse Rotušėje dalyvavo tik 10 Londono olimpiados dalyvių.

Krepšinininkai buvo nušvilpti

Kuomet J. Radzevičius perskaitė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės pavardes, vienintelį kartą minioje pasigirdo švilpimas ir kiti ne itin mieli garsai. Tik perskaičius visas pavardes ir renginio vedėjui dar sykį paraginus palaikyti sportininkus, švilpimą nustelbė plojimai.

Medalininkams – šilčiausias sutikimas

Medalininkai miniai pasirodė vėliau nei likusi Lietuvos delegacijos dalis. Kiekvienam iš jų skambėjo triukšmingos ovacijos.

Į Rotušės aikštę sportininkai įvažiavo limuzinais. Pirmasis sutiktas boksininkas E. Petrauskas. Sirgalių numylėtiniu per porą dienų tapusį šilutiškį minia sveikino griausmingai. Balsų vilniečiai ir miesto svečiai negailėjo ir pasitikdami kitą bronzos medalininką – imtynininką A. Kazakevičių.

Sidabrą iškovojusį J. Šukliną minia sutiko taip pat triukšmingai. Žinoma, ypač džiaugiantis visaginiečiams.

Olimpinės čempionės L. Asadauskaitės limuzinas, kaip ir buvo galima tikėtis, įriedėjo paskutinis.

Kiekvieną Olimpinių žaidynių prizininką sveikino prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tiesa, vieną sportininkę ji sveikino jau antrą kartą – sensacingai auksą Lietuvai parvežusią plaukikę R. Meilutytę minia pasveikino šūksniais „Ačiū!“.

Prezidentė dėkojo neišdavusiems Lietuvos vėliavos

Medalininkus pasveikino Lietuvos Respublikos Prezidentė D. Grybauskaitė. Veikiausiai primindama Donatos Rimšaitės istoriją, ji dėkojo tiems sportininkams, kurie „neišdavė Lietuvos vėliavos“.

„Ant pakylos yra penki nugalėtojai, bet nugalėjome mes visi. Nugalėjo tie, kurie kovojo atiduodami visas savo jėgas. Ir tie, kurie atnešė medalius, (...) ir tie, kurie neišdavė Lietuvos vėliavos. Esame jiems už tai dėkingi“, - sakė Prezidentė D. Grybauskaitė.

„Dėkoju visų jūsų vardu visiems, kurie sunkiomis sąlygomis treniruodamiesi, visuomet buvo su Lietuvos vėliava. Dabar matome jaunąją kartą, kuri keičia mūsų veteranus. Šie žmonės ir užsispyrę, ir talentingi“, - kalbėjo prezidentė, linkėdama, kad sportininkai visuomet išliktų su Lietuva širdyje.

Prezidentės kalbą minia palydėjo gausiomis ovacijomis.

Boksininkas E. Petrauskas scenoje nedaugžodžiavo. Jis kukliai padėkojo visiems susirinkusiems, o minioje aidu nuskambėjo sportininko šūksnis „Mes laimėjom!“. Jis neslėpė manęs, jog gali laimėti auksą, tačiau apmaudą dėl teisėjavimo kiek apmalšino bronzos medalis.

Čempionė L. Asadauskaitė taip pat išliko paprasta. Ovacijos skambėjo ne tik jai, bet ir jos vyrui A. Zadneprovskiui.

Iškilmes vainikavo fejerverkai, skambant grupės „Queen“ hitui „We Are the Champions“ („Mes esame čempionai“).

---------

Šios vasaros Olimpinės žaidynės buvo sėkmingiausios nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Mūsų šalis pagal medalių skaičių Londono žaidynėse tarp 205 šalių užėmė 34-ą vietą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1101)