Bet stebėtis ar piktintis nėra pagrindo, juk Londone gyvena per 8 milijonus gyventojų, o dar olimpiečių ir juos palaikančiųjų armija...

Arenos link judėjome karinga nuotaika, fotografuodamiesi su užsienio sirgaliais, atkreipdami praeivių dėmesį ryškiomis žalia ir geltona spalvomis. Šios spalvos, išduodančios mūsų tėvynę, šiandien sulaukė itin daug dėmesio – žmonės tiesiog stabdė mus gatvėje, klausė, ar mes esame iš Lietuvos ir sveikino mus su penkiolikmetės Rūtos padarytu stebuklu plaukimo baseine. Sunkiai džiaugsmingos šypsenos tilpo ir mūsų pačių veiduose.

Dar viena geroji šios dienos naujiena – mums pavyko beveik visiškai apsirūpinti bilietais. Trūksta tik keliolikos bilietų į lietuvių rungtynes su JAV – viskas yra katastrofiškai išpirkta, bet nuolat stebime situaciją ir „gaudome“ kiekvieną naujieną apie prekybą pasiekusius bilietus į šias rungtynes.

„Antanai, Antanai!“

Per rungtynes su Argentina, kaip jau rašiau anksčiau, Lietuvos sirgaliams pavyko patekti į vieną sektorių netoli žaidimo aikštelės, bet per rungtynes su Nigerija to padaryti nepavyko. Keletas mūsų į tą patį sektorių buvo patekę, bet pamatę, kad visa palaikymo „rinktinė“ į šį sektorių neprasmuks, nusprendėme sutilpti kitame, į kurį turėjome daugiausia bilietų. Mažais būreliais taip ir sugarmėjome į vieną būrį, nors visiems patekti į vieną sektorių nebuvo taip paprasta kaip per pirmas rungtynes.

Visas „gražumas“ prasidėjo po pirmo kėlinio, kai praktiškai pirmą sykį turėjome stebėti rungtynes ir „sirgti“ sėdėdami. Savanoriai ir maršalai vis vaikščiojo prašydami, kad liktume savo vietose, nors mes tikrai niekam ir netrukdėme. Galiausiai, lietuvių aistruolių sudrausminti atėjo policija ir ne tik aiškiais gestais, bet ir riksmais „parodė mūsų vietą“.

Nepaklususiems buvo grasinama baudomis, vienas lietuvių sirgalius tokią baudą už viešosios tvarkos pažeidimą ir gavo, bet didesnių incidentų nepasitaikė. Vėliau kiek nusiramino ir apsauga taip jautriai nereaguodama į Lietuvos aistruolių pašokimą nuo kėdžių po sėkmingos Lietuvos rinktinės atakos.

Krepšinio aikštelėje šiandien šypsojosi sėkmė ir tą matė, matyt, kiekvienas krepšiniui neabejingas lietuvis visame pasaulyje. Mūsų komanda aikštelėje šiandien jautėsi kur kas geriau.

Praėjusį sykį sakiau, kad silpnoji mūsų rinktinės žaidimo pusė buvo silpna gynyba, bet per šias rungtynes, ištaisius klaidas gynyboje, gautas ir visiškai kitas rezultatas.

Negaliu nepaminėti ir Antano Kavaliausko, naujojo mūsų rinktinės vidurio puolėjo, gavusio bilietą į olimpines žaidynes susižeidus Robertui Javtokui. Šiandien buvo olimpinis Antano debiutas ir jis buvo ypač vykęs! Nežinau, ar žaidimo aikštelėje mes labai girdėjomės šaukdami „Antanas, Antanas“, bet noriu kreiptis į žaidėją sakydamas: „išrėkėme gerkles tave palaikydami, sergame už tave ir tu esi šaunuolis!“

Olimpinis „lygis“ – Lietuvos himno remixas

Po rungtynių kaip niekada ilgai užtrukome eidami iš arenos, išeinančius mus iš arenos žmonės tiesiog stabdė ir prašė nusifotografuoti.

Skindamiesi kelią per šį „kliūčių ruožą“ keliaujame į vos už 10 minučių kelio esantį pubą „Karalienės galva“ ne tik džiaugtis pergale, bet ir pabambėti apie tai, kad Londone Lietuva yra, švelniai tariant, pašiepiama. Visa Lietuvos krepšinio rinktinės palaikymo komanda yra pasipiktinusi dėl to, kad prieš rungtynes sugrojama sutrumpinta Lietuvos himno versija.

Kituose čempionatuose panašiai nutikdavo ir anksčiau, kai būdavo sugrojami tik 3 pirmi „Tautiškos giesmės“ stulpeliai, tačiau Londone sugrojami pirmas ir ketvirtas stulpeliai, jau nekalbant apie neįprastai keistą paties himno atlikimą, kiekvieną jį klausantį lietuvį išmušantį iš vėžių.

Toks pasityčiojimas nutiko ir per „olimpinės Rūtos“ apdovanojimo ceremoniją, vadinasi absoliučiai netinkama valstybės himno versija naudojama visose Londono žaidynėse.

Šia tema ne kartą yra kalbėta su Lietuvos tautinio komiteto atstovais, kurie yra susisiekę su Tarptautinio olimpinio komiteto pareigūnais, bet niekas nesikeičia ir jokio atsakymo niekas nesivargina duoti.

Kaip su tuo kovoti? Geriausias būdas, matyt, viešumas – reikia kalbėti apie tai aukščiausiu lygiu.

Na, o Lietuvos krepšinio rinktinės aistruoliai nekantriai laukia kitų rungtynių su prancūzais. Šios rungtynės bus esminės, galinčios turėti įtakos galutinei mūsų šalies vietai turnyro lentelėje. Aukšta savo komandos pozicija mes neabejojame, juk visi pasaulio lietuviai serga už ją!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)