Olimpinio judėjimo delegatų nuomonės nepakeitė nė paskutinę sekundę posėdyje pasirodžiusi pati 23-ejų perbėgėlė.

Prieš metus į Maskvą išvykusiai ir vėliau antausius tautiečiams viešai skaldžiusiai D. Rimšaitei Lietuvos sporto atstovai antro skruosto neatsuko.

LTOK generalinė asamblėja nutarė netenkinti Rusijos olimpinio komiteto (OKR) ir Rusijos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (RFSP) prašymo, taip užtrenkdama šios šalies pilietybę priėmusiai sportininkei duris į olimpinį Londoną.

Už tokį sprendimą per lemiamą balsavimą penktadienį pasisakė 49 LTOK nariai, 7-i susilaikė, ir tik vienas siūlė leisti D. Rimšaitei Londone atstovauti kaimyninei šaliai.

Balso teisę sprendžiant olimpinį penkiakovininkės likimą turėjo 70 olimpinių sporto šakų delegatų ir 12 LTOK vykdomojo komiteto narių.

Nepalankus Lietuvos olimpinio judėjimo atstovų verdiktas reiškia, kad Donata Rimšaitė turės teisę dalyvauti tik 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Remiantis Olimpine chartija, kitos valstybės pasiūlymą priėmę sportininkai dalyvauti olimpiadoje gali ne anksčiau kaip praėjus trejų metų laikotarpiui, nebent sulaukia specialaus gimtosios šalies olimpinio komiteto leidimo. D. Rimšaitė į Rusiją išvyko 2010 metų pabaigoje.

Išdrįso pažvelgti į akis, bet tikslo nepasiekė

Į nematomas grumtynes dėl D. Rimšaitės laisvės lemiamo balsavimo išvakarėse aktyviai įsijungė ir pati sportininkė, kuri griebėsi keistų viražų.

Iš pradžių per tarpininkus paprašiusi leidimo tarti žodį generalinės asamblėjos dalyviams, vėliau pranešusi, kad nedalyvaus posėdyje, penktadienį D. Rimšaitė netikėtai pasirodė renginyje kone paskutinę sekundę.

Teisės dalyvauti ar stebėti LTOK generalinės asamblėjos sesiją neturėjusi penkiakovininkė, padedama Lietuvos sporto žurnalistų federacijos (LSŽF) prezidentės Laimos Janušonytės, paskubomis parašė prašymą leisti pasisakyti. LTOK vadovų atsakymo D. Rimšaitė laukė už „Karolinos“ viešbučio konferencijų salės durų.

D.Rimšaitės komentaras prieš balsavimą:

LTOK nariai sutiko išklausyti penkiakovininkę, tačiau prieš tai priekaištų jai pažėrė LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas, pabrėžęs, kad buvo patenkinti visi D. Rimšaitės reikalavimai, bet ši vis tiek nesilaikiusi žodžio. Nesuteikti indulgencijos penkiakovininkei ragino ir kiti kalbėję olimpinio judėjimo atstovai, o Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijos (LŠPF) prezidentas Viktoras Majauskas net pareiškė atsistatydinsiąs, jei LTOK generalinė asamblėja leis D. Rimšaitei atstovauti Rusijai Londone.

Sunkiai slėpdama sutrikimą karčius žodžius išklausiusi D. Rimšaitė, galiausiai gavusi žodį, kalbėjo trumpai.

„Esu teisiamųjų suole. Daug dabar pasakytų žodžių yra netiesa. Pasmerkti lengviau nei suprasti. Tiesa ta, kad aš myliu žmogų, su kuriuo gyvenu. Pirmiausia esu ne sportininkė, o moteris, ir kiekvienos moters svarbiausia tikslas yra šeima.

Pasaulyje yra daug valstybes pakeitusių sportininkų pavyzdžių, kurių niekas nesmerkia. Neatsisakiau savo lietuviškų šaknų, o visos mano pergalės taip pat visada asocijuosis su Lietuva. Artimiausi žmonės žino, kad labai ilgiuosi savo krašto. Tačiau meilė – didelė galia“, – tramdydama ašaras sakė D. Rimšaitė, kuri, užbaigusi kalbą, skubiai išbėgo iš salės.

Primename, kad ketvirtadienį LTOK būstinę pasiekė Europos šiuolaikinės penkiakovės konfederacijos generalinės sekretorės iš Rusijos Tatjanos Ardabijevos raštas, kuriame LTOK prezidento Artūro Poviliūno prašoma leisti D. Rimšaitei stebėti LTOK generalinės asamblėjos sesiją ir jos dalyviams išdėstyti savo argumentus dėl sprendimo palikti Lietuvą.

Į skubiai sušauktą posėdį susirinkusiems LTOK vykdomojo komiteto nariams nusprendus prašymo netenkinti ir apie tai paskelbus žiniasklaidoje, tos pačios dienos vakare į olimpinio komiteto pašto dėžutę atkeliavo jau pačios D. Rimšaitės pasirašytas laiškas.

„Su pagarba ir dėkingumu savo pirmajai vadovybei, šaliai, išauklėjusiai mane, kreipiuosi į Jus, žinančius ir suprantančius sportą, ir prašau išspręsti šį klausimą iš žmogiškosios pusės.

Sportas – mano gyvenimas, tačiau nutiko taip, kad dėl santuokos 2010 m. pabaigoje persikrausčiau gyventi į Maskvą. Gyvenamosios vietos pakeitimas išskirtinai dėl asmeninių priežasčių sukėlė srautą negatyvios informacijos, kuri itin neigiamai atsiliepė mano sveikatos atžvilgiu.

Niekada neatsisakinėjau Lietuvos pilietybės, kaip teigia žiniasklaida, ir visad jaučiau padėką šaliai, kurioje išaugau kaip sportininkė ir kurios garbei aukojau jėgas varžybose.

Prašau LTOK generalinės asamblėjos sesijos narių peržiūrėti mano prašymą remiantis Olimpine chartija, skelbiančia laisvę sportui nuo politikos ir draudžiančia sportininko diskriminaciją bet kokiais motyvais, ir leisti man dalyvauti 2012 m. olimpinėse žaidynėse Rusijos rinktinės sudėtyje.

Palaikymo iš Jūsų pusės atveju, visomis jėgomis sieksiu iškovoti prizinę vietą, taip, kaip mane mokė treneriai, ir visad mano pasiekimuose bus dalis Lietuvos sporto mokyklos nuopelno.

Jūsų rankose – mano sportinė karjera ir žmogiškasis likimas. Daugelis mano gyvenimo metų buvo pašvęsti pasiruošimui. Dalyvavimas olimpinėse žaidynėse gali būti vienintele galimybe. Tikiuosi Jūsų supratimo ir palaikymo“, – laiške LTOK nariams teigė  D. Rimšaitė.

Įdomu, jog pastarasis raštas, LTOK pasiekęs sausio 26 dienos vakare, datuotas dar praėjusių metų gruodžio 26 d. Priešingai nei iš Europos šiuolaikinės penkiakovės konfederacijos atkeliavusiame laiške, D. Rimšaitė rašė negalėsianti asmeniškai apsilankyti LTOK generalinėje asamblėjoje, nes tuo metu neva dalyvausianti sveikatos patikrinime.

Mygo lietuvius visomis priemonėmis

Įtakingi Rusijos sporto veikėjai ne vieną mėnesį mėgino palenkti LTOK vadovus į savo pusę, D. Rimšaitės klausimas buvo keliamas ir politiniuose bei diplomatiniuose užkulisiuose.

Šios savaitės pradžioje RFSP prezidentas Viačeslavas Aminovas, kuris yra ir Tarptautinės šiuolaikinės penkiakovės federacijos (UIPM) viceprezidentas, viešai pagrasino nesukalbamiems lietuviams, kad kreipsis į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS) Lozanoje, jei nesulauks geranoriško leidimo D. Rimšaitei startuoti Londone.

Tiesa, Rusijos rinktinę papildžiusi penkiakovininkė, kuriai praėjusį sezoną sujaukė sveikatos problemos, olimpinio kelialapio kol kas nėra iškovojusi, priešingai nei Lietuvos garbę Londone ginsianti geriausia praėjusių metų šalies sportininkė Laura Asadauskaitė.

Primename, kad D. Rimšaitė netikėtai išvyko gyventi į Rusiją 2010 metų gruodį esą dėl geresnių finansinių ir treniruočių sąlygų bei asmeninių priežasčių.

Už Rusijos piliečio ištekėjusi sportininkė praėjusį balandį sulaukė UIPM leidimo atstovauti Rusijai tarptautinėse penkiakovės varžybose (išskyrus olimpines žaidynes), o rudenį D. Rimšaitei buvo išduotas ir šios šalies pasas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)