Ir džiugu, ir apmaudu

Be piniginės premijos, 28-erių šiaulietei atiteko ir vienas iš 14 kelialapių į 2014 metų pasaulio čempionatą. Būtent tokį tikslą prieš išvyką į Gaziantepą (Turkija) sau kėlė V. Čmilytė, tuomet kalbėjusi, kad tikėtis dar vieno Europos čempionato medalio jai būtų labai optimistiška.

Tačiau pirmenybės Turkijoje viršijo atsargius lietuvės lūkesčius: 8 taškus iš 11 galimų (8 pergalės ir 3 pralaimėjimai) surinkusi V. Čmilytė vos pustaškiu atsiliko nuo pirmas tris pozicijas išsidalinusių šachmatininkių: atitinkamai rusių Valentinos Guninos ir Tatjanos Kosincevos bei Slovėnijai atstovaujančios Annos Muzyčiuk.

„Iki medalio trūko tikrai visai nedaug, todėl šiek tiek gaila. Bet vis dėlto labiau džiaugiuosi dėl to, kad man pavyko išsilaikyti greta viršūnės, be to, surinkau nemažai taškų ir pakėliau savo reitingą. O kiekvienais metais užimti prizinę vietą yra be galo sudėtinga“, – Dievo į medį nevarė titulą gynusi Lietuvos didmeistrė, 2003, 2008 bei 2010 metų Europos čempionatuose pelniusi sidabro medalius.

Per visą čempionatą – nė vienerių lygiųjų

Vertindama savo pasirodymą turnyre, V. Čmilytė pastebėjo, jog prieš metus vykusiame čempionate ji sulaukė gerokai svaresnės Fortūnos pagalbos.

„Pernai čempionatas man klostėsi stabiliau, sėkmingiau, kartais tiesiog pasisekdavo. O šiemet Fortūna man jau taip nebesišypsojo: buvo keletas situacijų, kurios galėjo pasisukti įvairiai, bet baigdavosi ne mano naudai“, – kalbėjo trenerio Gedimino Rastenio auklėtinė.

Ypač skaudi V. Čmilytei buvo nesėkmė priešpaskutinėje partijoje su didžiausią iš visų čempionato dalyvių reitingą turėjusia A. Muzyčiuk, kainavusi šiaulietei apdovanojimą.

„Pralaimėjimas septintoje partijoje rumunei Cristinai-Adelai Foiso buvo nubloškęs mane atgal, bet paskui įveikiau dvi pajėgias gruzines ir vėl pakilau į viršų. Jei būčiau laimėjusi ir dešimtą partiją prieš A. Muzyčiuk, būtų ir medalis. Nusprendžiau nežaisti konservatyviai ir kovoti tik dėl pergalės, bet įveikti labai stiprios varžovės nepavyko“, – prisiminė V. Čmilytė.

Įdomu, jog per 11 ratų lietuvė nė karto nesužaidė lygiosiomis ir pasiekė daugiausiai pergalių iš visų čempionato dalyvių. Pasak pačios šachmatininkės, iš dalies tai – sutapimas, iš dalies – jos naudojamos žaidimo taktikos pasekmė.

„Mano žaidimo stilius pastaraisiais metais yra pakankamai agresyvus ir šiek tiek rizikingas. Žaidžiant šveicariška sistema, tokia taktika yra normali, kadangi, norint pakilti į viršų, reikia laimėti“, – paprastai aiškino V. Čmilytė.

Įtemptų varžybų išsekinta lietuvė dabar svajoja apie poilsį, po kurio pradės ruoštis ateities turnyrams. Gegužę jos laukia įsimintinas parodomasis mačas Korsikoje su dabartine pasaulio čempione iš Kinijos Hou Yifan, o birželį V. Čmilytė ketina dalyvauti Kazanėje (Rusija – DELFI) vyksiančiame „Grand Pix“ serijos turnyre.

Lapkritį šachmatininkė dar kartą keliaus į Rusiją ir Chanty Mansijske varžysis planetos moterų čempionate.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją