„Medalių buvo Pekine (2008 metų vasaros olimpiadoje Kinijos sostinėje), tikimės jų ir Londone.

Kiekviena šalis planuoja medalius, todėl konkurencija bus didžiulė. Tačiau lietuviai pajėgūs kovoti dėl apdovanojimų“, - sakė LTOK vadovas.

Kai kurie ekspertai mūsiškiams prognozuoja nuo 2 iki 7 medalių.

Jo vertinimu, jei Lietuvos delegacijos sudėtyje bus apie 50 individualių sporto šakų atstovų ir vyrų krepšinio rinktinė, būtų labai gerai. Pekine Lietuvai atstovavo 71 sportininkas ir mažai tikėtina, jog pavyktų pagerinti šį pasiekimą.

„62-65 sportininkai Londone būtų labai gerai. Kol kas mažai kas turi traumų. Duok Dieve, kad jų ir nebūtų. Stengiamės susitelkti ir koncentruojamės į tuos sportininkus, kurie gali iškovoti medalius“,- pripažino A. Poviliūnas.

LTOK vadovas neatmetė galimybės, jog „wild card“ į Londono vasaros olimpiadą gali tekti prašyti šaulei Dainai Gudzinevičiūtei bei tenisininkui Ričardui Berankiui.

Olimpinių žaidynių normatyvus jau įvykdė daugiau nei 30 Lietuvos sportininkų, o atrankos varžybos į Londoną baigsis liepos pradžioje (ne visi B normatyvą įvykdę sportininkai gali dalyvauti olimpiadoje).

Neseniai Lietuvos olimpinės misijos atstovai lankėsi Londono olimpinių žaidynių organizaciniame komitete, susitiko su atskirų tarnybų - akreditacijos, apgyvendinimo, medicinos, antidopingo, transporto atstovais, apžiūrėjo olimpines sporto bazes, lankėsi olimpiniame kaimelyje ir name, kuriame gyvens Lietuvos olimpiečiai.

„Žaidynės turėtų būti kuklios, bet labai gerai organizuotos. Pompastikos, kaip tai buvo Pekine, nebus. Kuklumas, taupumas, tačiau labai geros sąlygos“,- prognozavo LTOK viceprezidentas bei Lietuvos olimpinės misijos Londone vadovas Algirdas Raslanas, akcentavęs, jog olimpinio deglo estafetė Didžiąją Britaniją pasieks gegužės 18 dieną. - Žaidynės bus be pompastikos, jų personalas patyręs, o įranga ir bazės - pačios geriausios“.

Transporto maršrutai ir laikai Londone jau sudėlioti, atsarginiai keliai numatyti. Visa sportininkų ir kitų delegacijos narių komunikacija saugumo sumetimais bus sekama, perklausoma ir įrašinėjama.

Kaip teigia LTOK, Lietuvos misija Londono žaidynėms yra pasirengusi jau 95 proc.

A. Raslano teigimu, šiai dienai olimpiniame kaimelyje Lietuvos misijai iš viso rezervuotos 135 vietos (137 lovos), o galutinė sudėtis paaiškės liepos 9 dieną 23.59 val., kuomet baigsis oficialus delegacijų registravimo terminas. Dėl olimpinių kelialapių atrankoje dar kovoja 50 Lietuvos atletų. Dar po savaitės bus oficialiai atidarytas olimpinis kaimelis. Planuojama, jog Lietuvos misija darbą kaimelyje pradės liepos 18 arba 19 dieną. Lietuvos vėliava bus pakelta liepos 23 d. 13.30 val.

11 vietų ne olimpiniame kaimelyje yra rezervuota irkluotojams (jų bazė už 2,5 val. kelio automobiliu nuo Londono), 4 - buriuotojams (jų centras - už 1,5 val. nuo Londono). Sąlygos ten geros.

„Olimpinis kaimelis - kompaktiškas. Turėsim 5 aukštus, patalpas posėdžiams ir medikams. Nors sporto bazės išmėtyti plačiai, saugumo klausimai išspręsti gerai“, - įspūdžiais dalijosi A. Raslanas.

Pirmame aukšte bus Lietuvos misijos būstinė, o antrame-penktame gyvens sportininkai. Trijų mažų kambarių viename bloke gyvens 7 sportininkai, viename aukšte - 21-25. Kambariuose nėra ir nebus kondicionavimo - tai nepriimtina D. Britanijoje. Kondicionierius pakeis ventiliatoriai. Lietuvos atstovai turi žinoti, kad skiriasi elektros šakutės.

Pasak A. Raslano, neigiamas dopingo testo atsakymą Londono olimpiadoje specialistai žada duoti per 24 valandas, kraujo testas sportininkui bus atliekamas per 48, o EPO - per 72 valandas. Žadama patikrinti 5 tūkst. dopingo mėginių bet kuriuo metu nuo 7 iki 23 val.

D. Britanijos atstovai siekia, kad už dopingo vartojimą sportininkas būtų diskvalifikuojamas iki gyvos galvos, o Tarptautinis olimpinis komitetas ketina svarstyti tokį siūlymą. LTOK nuomone, sugriežtinus kovą su dopingu, Lietuva turėtų daugiau šansų siekti aukštų rezultatų.

Londono vasaros olimpinėse žaidynėse liepos 27 - rugpjūčio 12 dienomis bus išdalinti 302 apdovanojimų komplektai.

Jei Lietuvos atstovai iškovotų aukso medalį, mūsų šalies Himnas skambės tik sutrumpintas - 80 sek. trukmės (pirmas ir paskutinis stulpeliai). Jokių galimybių pakeisti šią nuostatą Londone tikrai nebus.

Lietuvos olimpinei delegacijai Londone sprendžiant įvairias problemas (nuo teisinių iki tortų kepimo - DELFI) padėti ketina aktyvi Anglijos lietuvių bendruomenė ir mūsų šalies ambasada bei organizatorių skirti 7 savanoriai, kurie kartu yra ir vairuotojai. Lietuvos olimpiečių paslaugoms bus ir „Lietuvių namai“, esantys gražioje ir erdvioje gamtos vietoje šalia Londono.

LTOK tikslai prieš Londono olimpines žaidynes:

1. Kuo didesnė Lietuvos olimpinė rinktinė.

2. Žaidynėse turėti komandą (tikimasi, kad tai bus vyrų krepšinio rinktinė).

3. Iškovoti medalius.

Vasario 29-ą dieną, kuri būna tik kas ketverius metus, iki olimpinių žaidynių, kurių ciklas tęsiasi taip pat ketverius metus liko lygiai 149-ios dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją