Treneris laimingas

„Abu mūsų lyderiai kovojo iš paskutiniųjų, todėl tegaliu džiaugtis“, – plaukikus gyrė vyriausias Lietuvos rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas.

Šanchajuje savaitgalį pasibaigusiame čempionate G. Titenis įvykdė olimpinį A normatyvą 100 ir 200 m plaukimo krūtine distancijose, V. Janušaitis tą patį atliko 200 m kompleksinio plaukimo nuotolyje.

„Svarbiausias mūsų tikslas buvo olimpiniai kelialapiai, o antras prioritetas – finalai. Nors Vytautui nepasisekė į jį prasimušti, reikia pastebėti, kad šis čempionatas išsiskyrė labai nuožmia konkurencija ir glaustais rezultatais tarp sportininkų, todėl ir patekimas į pusfinalį – didelis pasiekimas“, – kalbėjo Ž. Ovsiukas.

Galvoja apie olimpinius finalus

22-ejų G. Titenis Šanchajuje dusyk mėgino savo jėgas plaukimo krūtine rungties finaluose. 100 m distancijoje lietuvis sugaišo 1 min. 0,25 sek., dvigubai ilgesnį nuotolį įveikė per 2 min. 11,07 sek. ir abu kartus užėmė 6-ą vietą.

Nors plaukikas DELFI teigė, kad abi distancijos jam paprastai sekasi vienodai, jis neslėpė kiek nusivylęs lemiamu 200 m plaukimu. Galingas startas – sportininkas iš Anykščių po pirmųjų 50 m buvo lyderis – vėliau jam smogė bumerangu.

„Buvau per daug užsidegęs, norėjau save išbandyti ir startavau pernelyg aktyviai. Po to man pritrūko jėgų. Tad pasirodymą 100 m distancijoje vertinčiau gerai, o 200 m galėjau plaukti ir truputį sėkmingiau“, – dėstė G. Titenis, kuris atrankos varžybose 200 m nuotolį įveikė beveik sekunde greičiau nei finale (2 min. 10,33 sek.).

Tuo tarpu Ž. Ovsiukas džiaugėsi miestiečio pasirodymu.

„Giedrius su visais lyderiais plaukė vienodai. Kai kurie jo nuolatiniai konkurentai net nepakliuvo į pusfinalius, nes bendras varžybų lygis tikrai išaugo“, – pastebėjo plaukimo specialistas.

Paklaustas apie Londono žaidynes, G. Titenis neslėpė, jog ir Didžiosios Britanijos sostinėje norės plaukti finaluose.

„Iki olimpiados dar visi metai likę, todėl labai sunku ką nors prognozuoti. Bet, žinoma, tikėsiuosi plaukti finale. O ten visi sportininkai jau būna labai lygūs – kas geriau susikaups, kieno nervai tvirtesni, tas ir laimės“, – teigė G. Titenis.

Apmaudą apmalšino rekordas

Dviprasmiškų prisiminimų iš Kinijos parsivežė kitas Lietuvos rinktinės lyderis – 29 metų V. Janušaitis. Kompleksinio plaukimo specialistas puikiai pradėjo pirmenybes, atrankos varžybose 200 m distanciją įveikęs per 1 min. 59,43 sek. bei ne tik įvykdęs olimpinį A normatyvą, bet ir 0,2 sek. pagerinęs sau pačiam priklausiusį šalies rekordą.

Tačiau pusfinalyje kaunietis buvo kiek lėtesnis (1 min. 59,51 sek.) ir bendroje įskaitoje užėmė 10-ą vietą, neleidusią pratęsti pasirodymo finale.

Apmaudžiausia V. Janušaičiui buvo tai, kad nuo finalo jį skyrė vos 0,04 sek.

„Pakėlus akis į švieslentę ir pamačius, kad pritrūko 0,04 sek., buvo skaudu. Jei trūktų sekundės, dar galėtum ieškoti savo klaidų, o čia... 0,04 sek. – niekas, akimirka. Bet reikia pripažinti, kad lyderiai šįkart demonstravo tiesiog įspūdingus rezultatus, o finale amerikietis Ryanas Lochte‘as pagerino ir pasaulio rekordą. Daug ką lėmė ir sėkmė, nes kai kurie varžovai, prieš čempionatą plaukę labai gerai, net nesugebėjo patekti į pusfinalį.

Todėl džiaugiuosi pasiekęs Lietuvos rekordą ir įvykdęs olimpinį normatyvą. Tokie ir buvo mano pagrindiniai tikslai šiame čempionate“, – nenusiminė sportininkas.

Nors plaukimas nėra laikomas ilgaamžių sportu, V. Janušaitis patikino vis dar pasitikintis savo jėgomis ir Londono žaidynėse būsiąs kupinas ambicijų.

„Finalas – reali užduotis ir olimpiadoje. Taip, aš nejaunėju, bet juk mano rezultatai vis tiek kyla į viršų. Tikėkimės, kitais metais jie bus dar geresni, ir Londone pavyks patekti į finalą, o gal ir ten dar kažką nuveikti“, – vylėsi plaukikas.

V. Janušaičio galimybių olimpinėse žaidynėse nelaidojo ir Ž. Ovsiukas.

„Tokių ilgai sportuojančių plaukikų kaip Vytautas – jau ne vienas pasaulyje. Metai dar nieko nereiškia, viskas priklauso nuo paties žmogaus“, – pabrėžė treneris.

Kitiems keturiems Lietuvos atstovams – Ramintai Dvariškytei, Matui Andriekui, Mindaugui Sadauskui ir Pauliui Viktoravičiui – Šanchajuje nepavyko prasiveržti į pusfinalių plaukimus ar priartėti prie olimpinių A normatyvų.

Olimpinė rinktinė bus kuklesnė

Dėl sumažėjusios plaukikų kvotos atrankos į Londono olimpines žaidynes reikalavimai yra griežtesni nei anksčiau. Didžiosios Britanijos sostinėje plaukimo takeliuose galės varžytis iš viso 900 atletų, o 2008 metų Pekino žaidynėse jų dalyvavo per tūkstantį.
Plaukimo specialistai prognozuoja, kad dėl šios priežasties ir Lietuvos olimpinė plaukimo rinktinė bus kuklesnė nei Pekine, kur startavo 9 plaukikai.

A normatyvo nepajėgę įvykdyti sportininkai pretenduos į vardinius kvietimus, kuriuos Tarptautinė plaukimo federacija (FINA), atsižvelgdama į specialų reitingą, paskirstys kitų metų viduryje.
Ž. Ovsiuko nuomone, be dviejų lyderių, arčiausiai olimpinio slenksčio šiuo metu yra Rūta Meilutytė ir Mindaugas Sadauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)