Šią regatą kiekvienų metų liepos pirmą savaitę (šiemet – liepos 5-9 dienomis) rengia Karališkasis Švedijos jachtų uostas. Iš karto po II Pasaulinio karo pradėta organizuoti „Gotland Rund“ regata dabar yra laikoma svarbiausiu ir bene „privalomu“ kasmetiniu Baltijos jūros regiono buriuotojų renginiu.

Vilniečių buriuotojų komanda „Jigi Jigi SOMI“ (kapitonas Šarūnas Sodeika, įgula - Algirdas Žižys, Valteris Romanas, Gatis Graudumas, Gintautas Gailius, Andris Zirdzinis, kranto įgula - Aidas Pivoriūnas) joje dalyvavo pirmą kartą. Nugalėtojų komandai vadovavęs Š. Sodeika sakė, kad per šias varžybas daug lėmė stiprioji komandos savybė – keturių įgulos narių gebėjimas vesti laivą.

Anot jo, dėl to net ir pučiant labai silpnam vėjui visą laiką laivas buvo preciziškai valdomas, o laivavedžiai beveik 100 proc. pasinaudojo oro sąlygomis.

„Žinome, kad Baltijos jūra mėgsta netikėtumus, todėl paskutinę minutę, kuomet jachta jau plaukė iš Klaipėdos į Švediją, pamatėme, kad prieš tai vyravusias orų prognozes apie būsimus gūsingus ir stiprius vėjus keičia štilio savaitė. Suskubome keisti burių komplektus, pritaikant juos silpnesniems vėjams. Kaip paaiškėjo vėliau, tai visiškai pasiteisino“, - džiaugėsi A. Pivoriūnas, komandos „Jigi Jigi SOMI“ kranto įgulos narys.

Anot jo, analizuojant orų prognozes, buvo pataikyta į dešimtuką.

Jachta „Jigy Jigy SOMI“ buvo viena mažiausių regatos sportinių laivų grupėje, kurioje startavo 32 laivai. 10,7 metro ilgio jachta buvo net 6 metrais trumpesnė už didžiausią šioje grupėje dalyvavusią jachtą „Lietuva“, kurios ilgis - 16,5 metro.

Lietuvai be „Jigi Jigi SOMI“ komandos atstovavo dar trys jachtos – „Tojana“, klaipėdiečių „Lietuva“ ir „LadyL“. Kapitonas Š. Sodeika dėkojo ir džiaugėsi, kad prie jų pergalės netiesiogiai prisidėjo ir kitos lietuvių jachtos – „Tojana“ įgula. Jie iš Lietuvos į Švediją išplaukė kiek vėliau nei „Jigi Jigi SOMI“ jachta ir pastarajai atgabeno bures, kurios buvo reikalingos pasikeitus oro prognozėms.

Baltijos jūros „Gotland Rund“ regatos tikslas – be sustojimo apiplaukti Gotlando salą. Jos startas ir finišas – jūroje netoli Stokholmo (Švedija). Šiais metais 364 jūrmylių (674 kilometrai) ilgio regatoje startavo 412 įvairaus dydžio jachtų iš Danijos, Olandijos, Lenkijos, Suomijos, Švedijos, Vokietijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją