Estafečių, 10000 m ir maratono bėgimo, daugiakovių bei ėjimo normatyvus buvo galima vykdyti nuo šių metų sausio 1 dienos. Ir devyni mūsų šalies sportininkai tai jau padarė: Darius Draudvila (dešimtkovė), Tadas Šuškevičius, Kristina Saltanovič, Brigita Virbalytė, Neringa Aidietytė (visi – ėjimas), Diana Lobačevskė, Rasa Drazdauskaitė, Živilė Balčiūnaitė, Remalda Kergytė (visos – maratonas).

Tiesa, rinktinės trenerio teigimu, šie sportininkai pavasarį dar kartą turės pasiekti normatyvus atitinkančius rezultatus.

Jei būtų įskaitomi ir kitose rungtyse 2010 metais pasiekti rezultatai, į pasaulio čempionatą pagal šių metų pasirodymus galėtų važiuoti bėgikai Rytis Sakalauskas, Lina Grinčikaitė, Eglė Balčiūnaitė, disko metikai Virgilijus Alekna, Aleksas Abromavičius, Zinaida Sendriūtė, šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė. Tačiau šiose ir daugumoje kitų rungčių normatyvai įsigaliojo tik nuo spalio 1-osios dienos, kai beveik visi lengvaatlečiai jau buvo baigę sezoną.

Austra Skujytė šiemet irgi pasiekė rezultatą, kuris viršija rutulio stūmimo B normatyvą. Bet ši lengvaatletė nutarė grįžti į šlovę jai pelniusią septynkovę, tad rutulio stūmimas A. Skujytei vėl bus tik viena iš septynių daugiakovės rungčių.

„Kai kuriems sportininkams reikės pasiekti asmeninius rekordus, jei jie norės pretenduoti į pasaulio čempionatą“, – tikino K. Jezepčikas.

Normatyvai skirstomi į A ir B lygio. Lietuvai tai ne itin aktualu, nes mūsų šalis kiekvienoje rungtyje neturi tiek daug panašaus lygio sportininkų, kad reikėtų juos skirstyti pagal normatyvų lygį.

„Įvykdžius A lygio normatyvą, pasaulio čempionate galima tikėtis aukštos vietos. Bet jei normatyvą anksti pasiekęs atletas artėjant pasaulio čempionatui atrodys silpnokai, jam nebus ko važiuoti į Pietų Korėją.

Žinoma, reikia atsižvelgti į atskirų rungčių ypatumus. Štai ištvermės rungčių atstovai pavasarį turėtų pakartoti normatyvus, o vėliau kryptingai rengtis pasaulio čempionatui – dažnai siekti gerų rezultatų iš jų niekas nereikalaus.

Sprinteriams, šuolininkams reikės ir vasaros pradžioje rodyti gerus rezultatus. Jei jie atrodys silpnokai artėjant čempionatui, į rinktinę nepateks. Net jei bus įvykdę A normatyvą.

Kitos šalys turi ir nacionalinius normatyvus, kurie dar aukštesni už IAAF. Mes esame tokį metodą taikę jaunimo rinktinėse. Nes reikia atsižvelgti ir į tai, ar brangu nuvykti į varžybas. Jei čempionatas arti, papildomų reikalavimų nekeliame“, – aiškino K. Jezepčikas.

Lietuvos rinktinės vyriausias treneris palygino 2011-ųjų pasaulio čempionato normatyvus su ankstesnių metų varžybomis.

Lyginant su 2009 metų pasaulio čempionato kvalifikaciniais reikalavimais, šįkart aukštesni 25 A ir 27 B, tokie patys – 13 A ir 11 B, mažesni – 9 A ir 3 B normatyvai. O lyginant su 2008 metų Pekino olimpiada, dabar aukštesni 32 A ir 29 B, tokie patys – 4 A ir 7 B, žemesni – 7 A ir 6 B normatyvai.

„Į pasaulio čempionatą Pietų Korėjoje turėtų važiuoti apie 15 Lietuvos lengvaatlečių“, – prognozavo K. Jezepčikas.