Iki šiol čempionato V. Čmilytė tris kartus buvo iškovojusi sidabro medalį (2003, 2008 ir 2010 metais).

Gruzijos sostinėje vykstančiose Europos moterų šachmatų pirmenybėse dalyvavo 130 šachmatininkų. Keturiolika pajėgiausių Senojo žemyno pirmenybių žaidėjų iškovojo kelialapius į pasaulio čempionatą.

Galutinėje įskaitoje V. Čmilytė pustaškiu aplenkė antrą vietą užėmusią bulgarę Antoanetą Stefanovą (2506). Bronzos medalis atiteko armėnei Elinai Danielian (2506), o ketvirta liko rusė S. Matvejeva (2380). Šios abi šachmatininkės nuo lietuvės atsiliko tašku.

Kita Lietuvos atstovė Deimantė Daulytė (2306) vienuolikto rato partiją sužaidė lygiomis su gruzine Salome Chažomija (2152) ir, surinkusi 5,5 taško, liko 69-ta tarp 130-ies dalyvių.

Prezidentė D.Grybauskaitė pasveikino V.Čmilytę

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį pasveikino V. Čmilytę iškovojusią Europos moterų šachmatų čempionato aukso medalį.

„Sveikinu Jus, Europos šachmatų čempionate iškovojus pirmą aukso medalį! Tai reikšminga pergalė, kurią lėmė Jūsų valia, darbštumas ir talentas. Esate stipriausia Europoje, Jūsų pasiekimu didžiuojasi visa Lietuva. Dėkoju Jums už Lietuvos vardo garsinimą ir linkiu stiprybės bei sėkmės pasaulio čempionate“, - rašoma Prezidentės sveikinime.

Premjeras taip pat pasveikino čempionę

Premjeras Andrius Kubilius džiaugiasi nepaprasta V. Čmilytės pergale.

„Tai reikšminga, intelektuali pergalė, kurią lėmė Jūsų protas ir valia. Džiaugiamės ir didžiuojamės Jūsų triumfu. Dėkoju Jums už Lietuvos vardo garsinimą ir linkiu didelės sėkmės būsimuose Europos ir pasaulio šachmatų čempionatuose", – Premjero sveikinimus ir linkėjimus dar Gruzijoje viešinčiai sportininkei telefonu perdavė Premjero patarėjas.

Šachmatininkės tėvas: tapti pasaulio čempione trukdo prasti finansai

Sportininkės tėvas, šachmatų specialistas Viktoras Čmilis DELFI teigė, jog jo dukra Gruzijoje žaidė labai stabiliai, išvengė duobių ir įrodė priklausanti planetos šachmatų elitui.

„Viktorija ir pernai buvo per žingsnį nuo aukso medalio, kurį prarado tik pralaimėjusi paskutiniame ture. O šį sykį ji žaidė užtikrintai nuo pat pirmos partijos ir pirmavo beveik viso čempionato metu. Šių pirmenybių lygis buvo, ko gero, pats aukščiausias per visą istoriją, todėl rezultatai parodo, kad Viktorijos klasė yra labai aukšta, ji patenka į geriausių planetos šachmatininkių dešimtuką“, – kalbėjo V. Čmilis.

Tiesa, specialistas iš Šiaulių neslėpė apmaudo dėl menko šachmatininkės finansavimo, kuris, jo žodžiais, kol kas neleidžia tikėtis sėkmę Europos čempionate pakartoti ir planetos pirmenybėse.

„Žmonės Lietuvoje šachmatus vertina, bet mūsų sporto valdžia žiūri kreivai. Viktorija jau seniai būtų tapusi pasaulio čempione, tačiau nėra paramos, nėra sąlygų. Pirmenybėse Gruzijoje ji vėl dalyvavo viena, be trenerio. Tai yra absurdas. Kol požiūris nepasikeis, kalbėti apie pasaulio čempionės titulą bus sunku“, – atsiduso V. Čmilis.

V. Čmilytė už pergalę Europos čempionate „uždirbo“ ir 20 tūkst. eurų iš bendro 88 tūkst. prizų fondo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)