Finalo rungtynėse „Svajos“ krepšininkės po atkaklios ir permainingos kovos minimalia persvara 61:60 palaužė Ukrainą.

Mūsiškės įrodė savo pranašumą prieš galingą varžovių iš Ukrainos komandą ir pelnytai iškovojo aukso medalius.

Atkakli kova aikštelėje vyko nuo pat pirmų rungtynių minučių, pirmavo tai viena, tai kita komanda. Tačiau vis tik sėkmingiau pirmas kėlinys susiklostė „Svajai“. Lietuvės laimėjo pirmąjį kėlinį rezultatu 18:13.

Antro kėlinio pradžia ir vėl žadėjo įtemptą kovą, tačiau įpusėjus kėliniui, Ukrainos krepšininkėms tritaškių metimų dėka ne tik pavyko išlyginti rezultatą, tačiau ir susikrauti 6 taškų pranašumą.

Likus žaisti iki rungtynių pabaigos dviem minutėms, švieslentėje skaičiai lietuvių širdžių nedžiugino – ukrainietės buvo priekyje 60:55. Tačiau puikiai sužaidusios tas kelias likusias rungtynių minutes ir laimėjusios atkarpą net 6:0 (!), „Svaja“ išplėšė pergalę 1 taško skirtumu - 61:60.

„Svaja“ apgynė prieš dvejus metus Natale (Brazilijoje) pasaulio veteranių krepšinio čempionate iškovotą titulą ir šeštą kartą tapo planetos pirmenybių nugalėtojomis.

„Svajos“ komandoje rungtyniavo 1997 metų Europos čempionė Daiva Jodeikaitė, ilgametės Lietuvos rinktinės žaidėjos Ingrida Jonkutė ir Loreta Berūkštienė, Žiedūnė Cijunčikienė, Ramunė Gilienė, Jolanta Jurčiuvienė, Nijolė Stirnienė, Diana Tamulevičienė, Gražvydė Narušienė, Daiva Šakalienė, Rima Šlikienė ir Sigutė Buikienė.

Krepšinio veteranai dar pelno medalius

Karščių alinamame Graikijos kurorte Salonikuose baigėsi devynias dienas vykęs 12-asis pasaulio senjorų krepšinio čempionatas, kuriame dalyvavo apie 3000 krepšinio veteranų iš 32 šalių. Keli šimtai komandų varžėsi nuo 30 iki 75 metų amžiaus sudarytose grupėse. Net 500 surengtų rungtynių teisėjavo apie 100 teisėjų iš įvairių šalių. Žaidynės vyko garsių Salonikų klubų PAOK ir ARIS bei graikų krepšinio legendos Niko Galio, savo apsilankymu pagerbusio čempionatą, vardo arenose.

Lietuvių delegaciją sudarė apie 100 krepšininkų, o jie jau šalių pristatymo ceremonijoje buvo įvardinti kaip atraktyviausi. Iš čempionato lietuviai parsivežė tris medalius. Geriausiai sekėsi moterų nuo 40 metų Vilniaus komandai „Svajos“. Jos finale vos vienu tašku palaužė Ukrainos bendraamžes ir iškovojo auksą.

Antroji vieta ir sidabro medalis atiteko 45-erių ir daugiau metų grupėje kovojusiai Kauno komandai „Patvanka“, kuri finale 70:81 nusileido Italijai.

Vilniaus „Statyba-senjorai“ (virš 60 metų kategorija) 15-kos krepšininkų komanda iškovojo bronzą, pusfinalio rungtynėse nusileidusi galingai, iš buvusių CASK žaidėjų sudarytai ekipai. Bet vilniečiai, tarp kurių kovėsi tokie praeityje žinomi klubo krepšininkai, kaip Edmundas Narmontas, Valerijus Bazilevskis, dėl trečios vietos šešiolikos taškų skirtumu įveikė čekus.

Tarp 14 šios amžiaus kategorijos komandų čempionato šeimininkai graikai liko aštunti. Kaip po rungtynių sakė veteranų rinktinės kapitonas E. Narmontas, jeigu į Salonikus būtų atvykę ir kiti buvę žinomi „Statybos“ krepšininkai, komanda būtų kovojusi ir dėl aukso, kuris atiteko maskviečiams, sutriuškinusiems brazilus.

Kitos iš Lietuvos atvykusios vyrų ir moterų krepšinio rinktinės savo amžiaus grupėse nepasižymėjo: “50-ties sulaukę „Perlo“ sportininkai liko septyniolikti, o Kauno „Omegos“ bendraamžiai – aštuoniolikti.

Čempionato uždaryme dalyvavęs FIMBA organizacinio komiteto narys, praeityje garsus „Žalgirio“ krepšininkas Anatolijus Čiupkovas pranešė, kad kitas pasaulio čempionatas įvyks 2015 m. Orlande (JAV), šalia žinomo Disnėjaus pramogų parko, o Europos – kitąmet Čekijos mieste Ostravoje. O krepšinio ir kitų sporto šakų veteranams šią vasarą atopūčio nėra: po savaitės jie vyks į rugpjūčio pradžioje prasidedančias pasaulio senjorų žaidynes (World Masters GamesTorino 2013), kurios rengiamos nuo 1985 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)