Bėgantį žmogų vaizduojantis Sidnėjaus žaidynių logotipas, kuriame nupiešti ir stilizuotas bumerangas bei Sidnėjaus operos kontūrai – it du vandens lašai panašus į VLAF grafinį ženklą. Skiriasi tik spalvos, be to, piešinys apsuktas aplink savo ašį.

Akis badantį panašumą pastebėję internautai negalėjo atsistebėti federacijos įžūlumu – Melburne įsikūrusios studijos „FHA Image Design“ sukurtas logotipas, ekspertų išrinktas į geriausių visų laikų Australijos logotipų dešimtuką, giliai įsirėžė į viso pasaulio sporto mėgėjų atmintį.

Tik ne VLAF atstovų. Kalboms apie galimą plagiatą pasklidus į viešumą, pastarieji teisinosi neįtarę, kad jų naudojamas logotipas – kone tiksli Sidnėjaus olimpiados ženklo kopija.

„Anksčiau neturėjome pinigų – nereikėjo ir jokių logotipų. Pernai atsirado šiek tiek rėmėjų, todėl norėjome truputį pasireklamuoti. Mūsų rinkodaros direktorius iš kažkur ištraukė tą logotipą ir nepagalvojęs uždėjo. Neatkreipiau dėmesio, net nesusimąsčiau, kad jis kažką primena. Dabar pažiūrėjome – tikrai panašus į Sidnėjaus olimpiados ženkliuką. Šiek tiek skiriasi spalvos, yra kitų skirtumų, bet, aišku, idėja – nukopijuota. Tiesiog pasielgta neatsakingai“, – kalbėdamas su DELFI graužėsi VLAF prezidentas Alfonsas Gedminas.

Nuo praėjusių metų VLAF dirbantis rinkodaros direktorius Algirdas Maldūnas teisinosi, jog logotipą federacija paveldėjo iš ankstesnių vadovų, kurie esą ir atsakingi už galimą intelektinę vagystę.

„Kai atėjau dirbti, logotipas jau buvo. Nežinau, kas jį buvo užsakęs – turbūt buvęs vadovas Nerijus Kuzinkovas. Niekas nieko nesakė, galvojau, kad ženklas registruotas Valstybiniame patentų biure. Pasirodo, ne. Kad nebūtų jokių konfliktų, iš visur tą logotipą iš karto išėmėme“, – dėstė A. Maldūnas.

Atgarsiai apie VLAF logotipą pasiekė net ir Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) generalinio direktoriaus Klemenso Rimšelio ausis. Jis VLAF vadovams liepė kuo greičiau atsikratyti prieštaringų vertinimų sulaukiusios emblemos.

Pasak Valstybinio patentų biuro Prekių ženklų ir dizaino skyriaus vedėjos Dignos Zinkevičienės, jei tikrieji logotipo savininkai iš Australijos kreiptųsi į teismą ir įrodytų, kad VLAF nukopijavo jų kūrinį, plagiatoriams grėstų rimti finansiniai nemalonumai.

„Baudos būna ir labai didelės, bet kiekvienas atvejis yra individualus, priklauso nuo pateiktų įrodymų, nuo patirtų nuostolių. Aišku, pasitaiko ir taip, kad atsakovai nusisamdo labai gerą advokatą, kuris įrodo, jog juoda yra balta, o nukopijuotas ženklas yra originalus“, – aiškino D. Zinkevičienė.

„Bijome, aišku bijome, – paklaustas, ar nesibaimina solidžios baudos, neslėpė A. Gedminas. – Jau kalbėjau su patentų biuro atstovu, jis sakė, kad reikia skubiai išimti tą logotipą, nes baudos gali būti didelės. Taip ir padarėme.“

Kontroversišku logotipu VLAF buvo papuošusi praėjusių metų pabaigoje geriausiems sostinės lengvaatlečiams pompastiškai išdalintus prizus. Logotipą ketinta panaudoti ir plačiau, bet dabar šių planų atsisakyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)