Griežtesni reikalavimai ir apribojimai pilietybės suteikimui išimties tvarka pradėti taikyti po 2003 metų gruodžio 30 dienos Konstitucinio Teismo nutarimo. Kad būsimi nuopelnai negali tapti pagrindu pilietybės suteikimui išimties tvarka, dar kartą patvirtinta 2006 metų lapkričio 13 dienos Konstitucinio Teismo išaiškinime.

Pagal Pilietybės įstatymo 20 straipsnį, LR pilietybė išimties tvarka gali būti suteikiama užsienio valstybių piliečiams, kurie turi neginčijamų nuopelnų Lietuvos valstybei, yra integravęsi į Lietuvos visuomenę ir su Lietuva yra susiję nuolatiniais faktiniais ryšiais.

LR pilietybės suteikimas išimties tvarka asmenims, neatitinkantiems nors vieno iš įstatyme numatyto reikalavimo, pažeistų ne tik Pilietybės įstatymą, bet ir Konstitucijos 84 straipsnio 21 punktą.

„Ką galiu pasakyti? Trūksta žodžių“, – sužinojęs, kad jo partnerei pilietybė nebus suteikta ir jis negalės dalyvauti Sočio olimpiadoje, DELFI teigė D. Stagniūnas.

Antrą kartą užtvėrė kelią į olimpiadą

Neigiamas prezidentės sprendimas atėmė iš šokių ant ledo poros I. Tobias ir Deivido Stagniūno galimybę dalyvauti 2014 metų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse. Priešingai nei Europos ar pasaulio čempionatuose, olimpiadoje poros, sudarytos iš dviejų skirtingų šalių piliečių, startuoti neturi teisės.

Rudenį viešėdama Lietuvoje, 21-erių I. Tobias buvo užsiminusi, jog negavusi lietuviško paso ji turės persvarstyti tolesnę savo karjerą.

„Reikėtų susėsti ir labai rimtai apie tai pasikalbėti. Bet apie tai nenoriu nė pagalvoti – mes labai palaikome vienas kitą ir esame nusiteikę optimistiškai. Man tikrai didelė garbė atstovauti jūsų šaliai, iš kurios sulaukiame daug nuoširdaus palaikymo. Sakau labai atvirai: visiškai nenoriu čiuožti su kuo nors kitu“, – paklausta, ar negavusi pilietybės ir toliau atstovautų Lietuvai, tuomet kalbėjo I. Tobias.

Primename, kad 27-erių D. Stagniūnui neigiamą prezidentūros atsakymą tenka išgirsti jau antrą kartą. 2010 metais sportininkas neteko galimybės dalyvauti Vankuverio žiemos olimpinėse žaidynėse, kai D. Grybauskaitė išimties tvarka Lietuvos pilietybės nesuteikė jo buvusiai partnerei Katherine Copely.

Tuomet lietuvio ir amerikietės pora iširo, o čiuožti su I. Tobias D. Stagniūnas pradėjo 2010 metų birželį. Užpernai Europos čempionate jie užėmė dvyliktąją, o pernai - devintąją vietas. Pasaulio pirmenybėse Lietuvos duetas užpernai buvo keturioliktas, o pernai - aštuonioliktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1986)