Pirmadienį LTOK išplatino pranešimą ir paragino keisti teisės aktus, kuriais remdamasi prezidentė nesuteikė sportininkei iš JAV Lietuvos pilietybės.

„Priimtas sprendimas argumentuojamas lakoniškai, iš esmės tik Konstitucinio teismo nutarimu ir išaiškinimu. Vis dėlto norime atkreipti dėmesį, kad LR pilietybė Respublikos prezidento sprendimu išimties tvarka gali būti suteikiama užsienio valstybių piliečiams, kurie turi ypatingų nuopelnų Lietuvos valstybei, yra integravęsi į Lietuvos visuomenę - o tai yra vertinamojo pobūdžio kriterijai.

Jau keleri metai I. Tobias kartu su mūsų šalies piliečiu atstovauja Lietuvai Europos ir pasaulio dailiojo čiuožimo čempionatuose bei ten demonstruoja gan aukštus rezultatus, tokiu būdu, tikime, didindama mūsų šalies autoritetą tarptautinėje bendruomenėje. Be to, kiek žinome, Isabella išlaikė lietuvių kalbos testą Pilietybės komisijoje.

Nenorime kvestionuoti šalies Prezidentės priimto sprendimo motyvų. Priimto sprendimo akivaizdoje mums svarbios šalies sporto aktualijos ir ateitis. Faktinė situacija yra tokia, kad porinėje sporto šakoje - dailiajame čiuožime - turime mišrią porą, kuri negalės atstovauti Lietuvai olimpinėse žaidynėse, jei I. Tobias neturės Lietuvos pilietybės.

Jei dabartinė teisinė bazė nesudaro galimybių suteikti pilietybės tokiais, mūsų manymu, šaliai akivaizdžiai naudingais atvejais, galbūt išties verta imtis veiksmų siekiant, kad būtų atitinkamai pakeista teisinė bazė. Ar bent jau, įvertinant globalizacijos procesus, pradėti aktyvią diskusiją ir atsiklausti Tautos nuomonės? Juk, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje besitreniruojančios Rūtos Meilutytės nelaikome mažesne Lietuvos piliete nei šalyje besitreniruojančių sportininkų.

Nuoširdžiai linkime Isabellai ir Deividui nepalūžti dėl šio sprendimo bei tęsti puikią sportinę karjerą ir toliau garsinti mūsų šalies vardą bei siekti dar geresnių rezultatų: tiek sausio pabaigoje vyksiančiame Europos čempionate, tiek ir kovą vyksiančiame pasaulio čempionate. Galbūt pasikeitus aplinkybėms Isabella dar turės progą atstovauti mūsų šaliai ir olimpinėse žaidynėse“, – rašoma LTOK pareiškime.

Primename, kad pirmadienį Prezidentūra pranešė, jog D. Grybauskaitė, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos Konstitucija, Konstitucinio Teismo pateiktais išaiškinimais, Pilietybės įstatymu, atsižvelgusi į Pilietybės reikalų komisijos siūlymą ir įvertinusi visas aplinkybes, nusprendė nesuteikti I. Tobias pilietybės išimties tvarka. Tai reiškia, jog dalyvauti olimpinėse žaidynėse lietuvio ir amerikietės duetas negalės.

Tokį patį atsakymą iš prezidentės prieš trejus metus išgirdo ir buvusi D. Stagniūno partnerė iš JAV Katherine Copely, vėliau dėl sunkios traumos baigusi šokėjos ant ledo karjerą.

Čiuožti su I. Tobias D. Stagniūnas pradėjo 2010 metų birželį. Užpernai Europos čempionate jie užėmė dvyliktą, o pernai – devintą vietas. Pasaulio pirmenybėse Lietuvos duetas užpernai buvo keturioliktas, o pernai – aštuonioliktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (512)