34-erių metų sportininkas jau 14 metų gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), nors dabar dažniau lankosi Lenkijoje. Iš šios šalies kilusi yra ir jo žmona Katarzyna, gimusi JAV.

Pirmuosius svarmenis pasigamino pats

R. Burneika gimė ir augo Alytuje, Mankūnų kaime. Kultūrizmu jis susidomėjo paauglystėje, sulaukęs vos keturiolikos metų. Tada jis sportavo kiek neįprastomis sąlygomis, kurios įrodo, kad svarbiausia – noras.

„Pasidariau sporto salę namie. Treniruoklius, svorius susivirinome su tėvu, panaudodami traktoriaus ratus ir panašius dalykus“, – sporto pradžią prisimena kultūristas.

Sulaukęs pilnametystės ir pradėjęs sportuoti populiariame Alytaus sporto klube „Margiris“, susipažino su pirmuoju savo treneriu Audriumi Jegelevičiumi, taip pat žinomu JAV kultūristu. Abu sportininkai ir toliau, gyvendami JAV, palaiko artimą, nuolatinį kontaktą.

Būdamas devyniolikos, sportininkas dalyvavo Lietuvos kultūrizmo čempionate, kuriame užėmė penktąją vietą. Dar po metų, štangos spaudimo varžybose jam pavyko išspausti 180 kilogramų svorį. Kultūristas sako, kad milžiniška jėga jis pasižymėjo nuo pat jaunystės.

Išvyko dėl geresnio gyvenimo

Būdamas vos 21-ių metų, R. Burneika išvyko į JAV – čia jį atvedė darbas.

„Išvykau dirbti, nes situacija Lietuvoje nebuvo pati geriausia. Pirmuosius 10 metų taisiau mašinas. Žinoma, toliau sportavau ir mėginau prasimušti kultūrizme, tačiau varžybose nedalyvavau“, – gyvenimo pradžią svečioje šalyje prisimena atletas.

Su automobilių remontu kultūristas susipažino dar vaikystėje, kai padėjo tėvui, besivertusiam šiuo amatu. Dabar sportininkas turi savo verslą – įkūrė papildų liniją „Burneika Sports“, kuriai puikiai sekasi. Papildus įmonė gamina JAV, tačiau daugiausiai gaminių eksportuoja į Europos žemyną, tarp jų ir Lietuvą.

Nors į JAV atvyko dar jaunas, R. Burneika sako, kad niekas jo per daug nenustebino:
„Pirmuosius devynerius metus gyvenau Konektikute, vėliau persikėliau į Las Vegasą. Ištiesų niekas per daug nenustebino, prie visko yra priprantama“.

Įgyvendino svajonę

R. Burneika, be to, kad pradėjo savo verslą, taisė mašinas ir toliau aktyviai sportavo, spėjo save išmėginti ir kitose veiklose. Lietuvis dalyvavo dvejose mišrių kovos menų (MMA) kovose, kurias laimėjo, 2005m. užėmė antrąją vietą galiūnų varžybose „Strongman“, taip pat ketina išmėginti laimę filmavimo aikštelėje. Tačiau noras tapti profesionaliu kultūristu visada buvo didesnis. Norėdamas varžytis Tarptautinės kultūrizmo ir fitneso federacijos (IFBB) profesionalų varžybose, atletas turėjo iškovoti profesionalo licenciją, o tam reikėjo nueiti ilgą kelią.

„2010 m. iškovojau profesionalo licenciją, tam turėjau tapti absoliučiu JAV mėgėjų kultūrizmo čempionu“, – įspūdingą pasiekimą DELFI įvardijo kultūristas.

Tapęs geriausiu galingiausioje pasaulio šalyje, lietuvis stojo į sceną su profesionalais ir tapo pirmuoju lietuviu, kuris varžėsi aukščiausios prabos kultūrizmo varžybose „Mr. Olympia“. 2011m. šiame turnyre jis pateko į pirmą penkioliktuką.

Pakeitė požiūrį ir tapo žvaigžde

Nors nuolatine gyvenamąja vieta nurodo Las Vegasą, lietuvis pastaruoju metu daugiausiai laiko praleidžia Lenkijoje. Kaimyninėje šalyje R. Burneika tapo tikra žvaigžde, pakeitusia požiūrį į kultūristus.

„Amerikoje sutikti žmonės sveikina, spaudžia ranką, klausia kokio dydžio rankos apimtis. Lietuvoje apskritai, į kiek pasportavusį žmogų jau žiūrima kreivai, nekalbant jau apie kultūristus, o jei dar plikas.. Bandau pakeist tokią nuomonę, parodyti, kad kultūristai gali būti šilti ir malonūs žmonės. Lenkijoje tokį požiūrį jau pakeičiau ir tapau labai populiarus“, – DELFI pasakojo 178 centimetrų ūgio ir 130 kilogramų svorio atletas.

Lietuvis Lenkijoje rengia įvairius turus, parodomąsias treniruotes, į kurias susirenka minios žmonių, yra kviečiamas į įvairius klubus, parodų atidarymus ir kitus renginius. Praėjusiais metais net buvo sukurtas TV šou su R. Burneika.

Lietuvio populiarumą įrodo ir prieš kiek daugiau nei metus Katovicuose (Lenkija) vykusi jo debiutinė MMA kova. Lietuvis susirungė su lenkų bokso žvaigžde Marcinu Najmanu. Nors kova vyko pastarojo gimtinėje, aistruoliai visos dvikovos metu skandavo lietuvio vardą.

Toli į ateitį nežiūri

Po savaitės, liepos 8d., R. Burneika švęs 35-ąjį gimtadienį. Vis dažniau lietuvis apsilanko ir Lietuvoje – čia jis buvo ir birželio pabaigoje:

„Grįžęs pirmiausiai skubu aplankyti tėvus, gimines, draugus. Labai toli į ateitį nežiūriu ir neplanuoju grįžti gyventi į Lietuvą, bet negali žinoti kas nutiks“.

Lenkijoje Hardkorowy Koksu (lietuviškai reiškia „kietas bičas“) vadinamas sportininkas ilgalaikėje perspektyvoje nori tapti rimtu pretendentu į aukščiausias vietas prestižiškiausiame kultūrizmo renginyje „Mr. Olympia“. Šįmet šios varžybos vyks rugsėjo 26-29d. Las Vegase, tačiau R. Burneika dėl įtempto grafiko nespės į jas kvalifikuotis.

115 kilogramų varžybų periodu sveriantis kultūristas vadinamas vienu iš greičiausiai kylančių JAV kultūrizmo profesionalų. 2006m. pradėjęs dalyvauti varžybose ir pasiekęs savo pagrindinį tikslą – išsikovojęs teisę rungtis su profesionalais, lietuvis tik pradeda savo didžiąją karjerą kultūrizme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (382)