Į Lietuvą atsives bendražygį iš PAR

Lietuvos regbininkai ne kartą stebino pasaulį. 2010 metais užsienio žiniasklaida žavėjosi rekordine lietuvių rinktinės pergalių serija: iš mėgėjų suburta komanda per ketverius metus laimėjo 18-a rungtynių iš eilės – daugiau nei buvo pavykę regbio gigantams iš Naujosios Zelandijos ar Pietų Afrikos Respublikos (PAR).

Nuostabą gilias šio žaidimo tradicijas turinčių valstybių atstovams kėlė ir kiti lietuviško regbio ypatumai: senos ir apiplyšusios rinktinės aprangos, kurioms pakeisti reikalingus pinigus ėmėsi rinkti gerbėjai, „romantiškos“ kelionės autobusu po Europą į išvykos rungtynes, nuolatiniai Lietuvos regbininkų nepritekliai.

Dabar šalies rinktinė nėrė į dar vieną nuotykį. Pasikeitus Lietuvos regbio federacijos (LRF) vadovybei, prieš mėnesį permainos iš pagrindų supurtė ir nacionalinę komandą.

Į ekipos trenerio Irmanto Kukulskio, kuris tapo LRF generaliniu sekretoriumi, batus stojo buvęs rinktinės žaidėjas L. Naujalis, pastaraisiais metais dirbęs treneriu Zimbabvėje. Į tėvynę 34-erių specialistas grįžo kupinas idėjų ir ambicijų paversti iki tol vien entuziazmu gyvavusią rinktinę solidžia ir šiuolaikiška komanda.

„Mėgėjų laikas jau praėjo. Dabar mums reikia pradėti dirbti profesionaliau visais aspektais. Nėra lengva sustyguoti naują orkestrą, kurio dirigentas pasikeitė, atsirado nauja natų knygelė. Be to, komandoje vyksta kartų kaita. Bet net nėra ko kalbėti: mes tikrai galime žaisti aukštesniame lygyje“, – energingai naujųjų savo pareigų griebėsi treneris.

Naujus regbio pamatus komandoje ir visoje šalyje jis ręs ne vienas: rudenį prie L. Naujalio vadovaujamo trenerių štabo turėtų prisijungti Anglijoje dirbantis Gediminas Martišauskas ir zimbabvietis Farai Richardas Mahari.

Būtent pastarasis specialistas, turintis PAR pilietybę, prieš kelerius metus apvertė L. Naujalio gyvenimą aukštyn kojomis.

Prisidėti prie avantiūros pakvietė buvęs varžovas, tapęs draugu

Per karjerą L. Naujalis susidūrė su įvairiausio plauko regbininkais. Jaunystėje jis žaidė šalies regbio sostine vadinamų Šiaulių „Baltrex“ ir „Vairo“ klubuose, nuo 1996 metų atstovavo Lietuvos rinktinei.

Svarbiausias karjeros posūkis L. Naujalio laukė 2000 metais, kuomet jis su kitais Lietuvos regbininkais nuvyko į JAV nepriklausomybės dienos turnyrą Vašingtone. Po šių varžybų lietuvis namo nebegrįžo, sulaukęs pasiūlymo žaisti regbį trečiame pagal pajėgumą vietos divizione.

Atstovaudamas pusiau profesionaliems Vašingtono ir Virdžinijos klubams, L. Naujalis palengva pakilo iki aukščiausio Rytų pakrantės regbio diviziono, kuriame rungtyniavo kartu su pajėgiais Okeanijos ir Afrikos regbininkais.

Vienas jų buvo F. R. Mahari, su kuriuo lietuvis užmezgė artimą draugystę. Bobu bičiulių vadinamas afrikietis vieną dieną pateikė išeiviui iš Šiaulių, tuo metu jau pradėjusiam treniruoti vaikus Amerikoje, egzotišką pasiūlymą.

„Jis norėjo grąžinti skolą savo šaliai, todėl ruošėsi vykti dirbti į Zimbabvę, ir mane pakvietė keliauti kartu. Buvau ir tebesu jaunas treneris, kuriam reikia įgyti kuo daugiau patirties, todėl sutikau“, – pasakojo L. Naujalis.

Neturėjo net kamuolių

Taip lietuvis atsidūrė ekonominio defolto ir milžiniškos infliacijos nuskurdintoje, politinių neramumų ir nuolatinių žmogaus teisių pažeidimų kamuojamoje Juodojo žemyno glūdumoje.

Tačiau Zimbabvėje L. Naujalis rado ir stiprią regbio mokyklą, paruošiančią talentų galingiausioms pasaulio lygoms.

Šiaulietis ėmė treniruoti vidurinės mokyklos komandą, kurioje žaidžia jaunimas iki 19 metų. Nors aukščiausiame regbio jaunimo divizione Zimbabvėje varžosi beveik vien turtingesnės privačios mokyklos, L. Naujalis pateko į valstybinę mokymo įstaigą, kuriai net kamuolius lietuvis turėjo nupirkti už savus pinigus.

„Regbio lygis ten – aukštas, mes treniruojamės penkis kartus į savaitę. Tik visiškai nieko neturime – sąlygos labai prastos. Bet toks ir yra tikrasis regbis, tokios patirties aš ir norėjau. Dabar, kai mūsų rezultatai pagerėjo, atsirado ir šiokių tokių rėmėjų. Gal jie bent žolę palaistys, ir turėsime žalią stadioną“, – šyptelėjo treneris.

Dirba be atlygio

Savo darbą Zimbabvėje jis vadina abipusiai naudinga labdara. Pinigų – bent jau pradžioje – L. Naujalis neuždirbs Lietuvos rinktinės vairininko poste.

Prieš išvykdamas į Afriką, regbio fanatikas metė Amerikoje kurtą verslą, todėl dabar pragyvenimui užsidirba trumpam grįždamas į JAV.

„Žmogus 12 metų mokinasi mokykloje ir dar keturis – universitete, kol gauna diplomą. Jis investuoja į save žinodamas, kad atlygis ateis vėliau. Aš taip pat darau regbyje. Tikrai negalvoju, kad regbis – vieni nuostoliai, šis žaidimas man davė labai daug, leido keliauti, praplėsti požiūrį. Vaikinui iš Šiaulių tai buvo labai reikalinga“, – savo gyvenimo būdą paaiškino treneris.

L. Naujalis tiki, kad ateityje vargti nebereikės ir Lietuvos regbiui. Savo viltis jis sieja su duris į profesionalų pasaulį veriančiais jaunosios kartos regbininkais, tarp kurių pirmeiviu tapo Karolis Navickas.

Kelias į profesionalų sportą – per Afrikos akademijas

Nacionalinės rinktinės kapitonas yra pirmasis profesionalus Lietuvos regbio žaidėjas, tad karjera – gyvas pavyzdys tautiečiams, kaip prasimušti regbio pasaulyje.

Regbininkas iš Šiaulių nuo 2007 metų du sezonus rungtyniavo Maskvos klube. Nors rusai viliojo į savo šalies rinktinę, K. Navickas liko ištikimas Lietuvai. Po kelerių metų jis atsidūrė visame pasaulyje pagarsėjusioje elitinėje „Sharks“ regbio akademijoje Pietų Afrikoje. Vėliau lietuvis tapo ir pirmuoju užsieniečiu, patekusiu į pagrindinę akademijos komandą.

Į Europą K. Navickas sugrįžo pasirašydamas kontraktą su Anglijos klubu, bet sužibėti šioje šalyje sutrukdė lūžęs riešas. Pernai Lietuvos regbininką pakvietė „Union Bordeaux Begles“ klubas, rungtyniaujantis Prancūzijos elitinėje lygoje. Prancūzijoje lietuvis žais mažiausiai iki šio sezono pabaigos

K. Navicko pėdomis sekančių tautiečių yra ir daugiau: šiuo metu regbio akademijoje Durbane (PAR) žaidžia trys lietuviai.

„Jeigu būčiau afrikietis, mokintis krepšinio paslapčių važiuočiau į Lietuvą, o regbyje yra atvirkščiai. Norime, kad kuo daugiau lietuvių išvažiuotų į regbio akademijas kaip Karolis, nes tik taip galima patekti į profesionalius klubus. Noriu priversti lietuvius patikėti, kad jie gali žaisti aukštesniu lygiu.

Entuziastai mus atvedė iki dabartinio lygio, dabar atėjo laikas naujai kartai žengti dar vieną žingsnį. Kai užaugs elitiniai žaidėjai, reikia, kad ir rinktinė būtų atitinkamo lygio. Pakilus aukščiau pinigų stovyklos ir panašiai išties reikės išleisti daugiau, bet kol kas galime verstis su tuo, ką turime. Kai parodysime, kad kažką galime, atsiras ir pinigų, ir dėmesio: pavyzdžiui, iš Tarptautinės regbio federacijos (IRB)“, – optimizmu tryško L. Naujalis.

Trauks komandą iš akmens amžiaus

Vos atvykus L. Naujaliui, Lietuvos rinktinės žaidėjai išties pajuto komandoje papūtusius naujus vėjus.

Anksčiau likus dienai iki varžybų susibūrę regbininkai turėdavo improvizuoti ir varžovų žaidimą analizuoti tiesiog aikštėje. Nuo šiol komanda griebsis taktinių ginklų, kuriuos jau seniai naudoja kitų sporto šakų šalies ekipos.

„Rinktinė mėnesį ar pusantro turi skirti pasiruošimui. Reikia parengti tikrą rungtynių planą, žaidėjai turi žinoti savo individualius vaidmenis, turi būti kaupiama ir analizuojama statistika, vaizdo įrašai, rinktinės kandidatams atliekami testai. Visą tai aš ir bandau atvežti į Lietuvą“, – vardijo L. Naujalis.

Tiesa, vienu ypu įdiegti visų naujovių nepasisekė. Prieš savaitę lietuviai išvykoje pralaimėjo šveicarams 21:37, o įgyvendinti paruoštus namų darbus pavyko tik iš dalies.

„Nėra lengva pakeisti senus įpročius. Šveicarijoje dalį rungtynių jau žaidėme naują regbį, bet vis sugrįždavome ir prie seno žaidimo. Tačiau vyrukams viskas labai įdomu, nauja. Mes esame dideli, stiprūs ir dar techniški. Todėl turime žaisti protingai ir greitai, o ne laužti varžovus per jėgą“, – sakė L. Naujalis.

Kitame cikle žada šauti aukštyn

Jau minėtos rekordinės pergalių serijos į Europos tautų taurės 2A divizioną išvesti lietuviai šiame sezone kol kas buksuoja.

Turnyre, kuriame varžosi penkios komandos, nė taško nepelnę Lietuvos atstovai užima paskutinę vietą. Rinktinė pralaimėjo visas trejas iki šiol žaistas rungtynes, nusileisdama Maltai (17:34), Olandijai (16:24) ir Šveicarijai (21:37).

Atsigriebti 49 vietą planetos rinktinių IRB reitinge užimantys Lietuvos regbininkai mėgins šeštadienį Vilniuje, Vingio parko stadione, vyksiančiose rungtynėse su Kroatijos komanda.

L. Naujalio nuomone, nors šįkart patekti į aukštesnį – 1B – divizioną veikiausiai nepavyks, antrame turnyro rate lietuviai sieks laimėti visas ketverias rungtynes.

„Į aukštesnį divizioną nepašoksime, bet bandysime neiškristi. O kitame cikle jau taikysimės pakilti aukštyn“, – žadėjo rinktinės treneris.

Europos regbio čempionate - būsimų Lietuvos varžovų nesėkmė

Vienintelėse 2012-2014 metų Europos regbio čempionato 2A grupės rungtynėse būsima Lietuvos rinktinės varžovė Kroatijos komanda namuose 24:29 (5:19) nusileido Olandijai.

Iškovojusi ketvirtą pergalę iš eilės Olandijos rinktinė su 18 taškų tapo vienvalde penkių komandų turnyro lydere ir keturiais taškais aplenkė į antrą vietą smuktelėjusią Šveicarijos ekipą.

Antrą nesėkmę trečiose rungtynėse patyrusi Kroatija su 6 taškais pakilo į trečią poziciją.

Visus tris susitikimus pralaimėjusi Lietuvos rinktinė taškų neturi ir lieka penktoje vietoje.

2A grupės turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, taškų skirtumas, (papildomi taškai) taškai):


1.Olandija4400125:57(2)18
2.Šveicarija430192:75(2)14
3.Kroatija310240:48(2)6
4.Malta410373:104(1)5
5.Lietuva300354:95(0)0

Už pergalę skiriami 4 taškai, už lygiąsias - 2, už pralaimėjimą - 0. Papildomi taškai skiriami už 4 prispaudimus varžovų įskaitiniame plote per rungtynes ir pralaimėjimą mažesniu nei 8 taškų skirtumu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)