"Norėčiau savo vardu, energija ir didžiule patirtimi padėti Lietuvos rankiniui atsistoti ant kojų, - Eltos korespondentui teigė A. Fridrikas, kuri 1999 metais buvo išrinkta geriausia pasaulio rankininke. - Turiu labai daug sumanymų, pradedant vaikų rankiniu ir baigiant šalies rinktinėmis. Svarbu, kad mano idėjos sulauktų pritarėjų. Labai nesinorėtų, kad būtų užtrenktos durys".

Šiemet A. Fridrikas su "Slagelse FH" komanda tapo Europos moterų rankinio klubų Čempionų lygos nugalėtoja. Finale Danijos klubas du kartus nugalėjo Liublianos "Krim" (Slovėnija) ekipą, kurioje rungtyniavo kita lietuvė Rugilė Kliukaitė. Beje, ši 23 metų rankininkė nuo kito sezono žais vienoje komandoje su A. Fridrikas.

Buvusi Vilniaus "Eglės" ir Lietuvos rinktinės žaidėja sakė, kad komandai ir kitą sezoną keliami aukščiausi uždaviniai - apginti Čempionų lygos nugalėtojos titulą, laimėti Danijos čempionatą ir šalies taurės varžybas.

A. Fridrikas, kurią rankiniu sudomino treneris Albinas Arbačiauskas, rungtyniauti į užsienį išvyko 1990 metais. Po pusantrų metų, praleistų Ispanijoje, ji atsidūrė garsiajame Vienos "Hypo Niederosterreich" (Austrija) klube, su kuriuo iškovojo daug svarių pergalių. Kiek vėliau Aušra su kita Lietuvos rankininke Rima Sypkus tapo Austrijos pilietėmis ir užsivilko šios šalies rinktinės marškinėlius. Lietuvės su Austrijos rinktine 1996 metais pelnė Europos, 1999 metais - pasaulio pirmenybių bronzos medalius, o Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse užėmė penktąją vietą.

A. Fridrikas teigė, kad sutikimą atstovauti kitai šaliai lėmė tik sportiniai interesai. "Buvo nelengva priimti tokį sprendimą, tačiau norėjosi aukšto lygio varžybų, troškau aukštų pasiekimų, - sakė rankininkė. - Aišku, dabar jaučiu savotišką kaltę prieš Lietuvos rankinio gerbėjus, tačiau tada, šaliai jau atgavus nepriklausomybę, mes buvom pamirštos, tad teko ieškoti laimės užsienyje". Beje, Aušra pažymėjo, kad Austrijoje visada pabrėždavo, jog ji yra lietuvių kilmės.

A. Fridrikas 2000 metais iš Vienos klubo perėjo į Oslo "Baekkelagets" (Norvegija) komandą. Danijoje lietuvė žaidžia nuo 2002-2003 metų sezono pradžios. Karjerą Austrijos rinktinėje Aušra baigė po 2003 metų pasaulio čempionato Kroatijoje.

"Dar turėjau galimybių žaisti, bet nesinori užsisėdėti - juk reikia užleisti vietą jaunimui, - sakė 1998 ir 2002 metų geriausios pasaulio rankininkės rinkimuose trečiąsias vietas užėmusi A. Fridrikas. - Be to, norisi daugiau laiko skirti šeimai".

Šiemet Lietuvos moterų rankinio rinktinė lemiamas rungtynes dėl patekimo į Europos čempionatą žaidė su Austrijos komanda. Kaip žinoma, lietuvės namie pralaimėjo 30:32, o svečiuose - 30:31 ir liko be kelialapio į Vengriją.

"Labai gaila, kad Lietuvos rinktinė neišnaudojo puikaus šanso, - apgailestavo A. Fridrikas. - Laimėjimas prieš Austrijos ekipą būtų tapęs lūžiu Lietuvos rankinyje. Tikriausiai pritrūko pasitikėjimo, patyrimo bei geros atmosferos komandoje".

A. Fridrikas pažymėjo, kad ji su R. Sypkus džiaugėsi, jog joms nebeteko atsidurti nepavydėtinoje situacijoje - stoti į kovą prieš savo tautietes. "Niekada nesinorėjo, kad taip atsitiktų. Mano širdis visada Lietuvoje", - pabrėžė garsioji rankininkė.

Aušra šiuo metu su vyru, buvusiu Vilniaus "Žalgirio" futbolo komandos puolėju Robertu Fridriku bei septintus metus einančiu sūnumi Luku atostogauja Lietuvoje. R. Fridrikas, baigęs sportininko karjerą, su futbolu neatsisveikino. Jis Danijoje treniruoja jaunuosius futbolininkus (iki 16 metų). Jo vadovaujama jaunių komanda iš trečiosios lygos jau nužingsniavo iki pirmojo diviziono. Robertas sakė, kad per savaitę veda po 4-5 treniruotes.

Savo žmonos Aušros siekį atgaivinti rankinį Lietuvoje aktyviai palaikantis R. Fridrikas sakė, kad, grįžęs į gimtąjį kraštą, neatsisakytų prisidėti ir prie šalies futbolo plėtojimo.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją