„Mes ateisime policijai į pagalbą. Nelabai norime atskleisti tų priemonių, kurias mes naudosime, bet tos priemonės bus. Galima įvardinti, kad bus išsamesnė atvykstančių į Lietuvą asmenų patikra“, - BNS antradienį sakė Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Viešųjų ryšių skyriaus laikinasis viršininkas Giedrius Mišutis.

Jo teigimu, pasieniečiai gavo policijos prašymą padėti sukontroliuoti Poznanės „Lech“ sirgalius.

„Mūsų pareigūnai ir taip tikrina atvykstančiuosius. Pasienyje su Lenkija pasienio posto nėra, bet pasieniečiai gali atsistoti ant kelio ir bet koks asmuo, važiuojantis iš Vokietijos, Ispanijos mašina per Lenkiją į Lietuvą pasieniečių gali būti sustabdytas, pasieniečiai turi teisę tiesiog pasirinktinai patikrinti. Tai tokios patikros pasienyje su Lenkija vyksta, tiesiog dabar bus tikrinama įdėmiau ir išsamiau“, - dėstė VSAT atstovas.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Paulius Radvilavičius savo ruožtu BNS sakė, kad policija "labai rimtai ir intensyviai ruošiasi" ketvirtadieniui.

„Rungtynių dieną tiek prie stadiono ir stadione, tiek apskritai mieste dirbs sustiprintos policijos pajėgos, tikslaus jų skaičiaus, profesinės taktikos, jų dislokavimo vietų ir panašiai mes negalime sakyti. Dar labai norėtume akcentuoti tai, kad negalima atsinešti į stadioną bet kokio pobūdžio ginklų, žmogui specialiai sužaloti pritaikytų ar galinčių sužaloti žmones daiktų, tokių kaip peiliai, akmenys, buteliai, stiklo gabalai, medžio gabalai, lazdos, strypai - bet ko, kas svaidant, smogiant ar neatsargiai elgiantis gali būti pavojingi kitiems. Apskritai bet kuriuos smailius, aštrius daiktus draudžiama atsinešti, taip pat veido maskuotes, bet kokio pobūdžio pirotechnines priemones, alkoholinius gėrimus, narkotines, psichotropines medžiagas“, - dėstė policijos atstovas.

Jo teigimu, į stadioną nebus įleidžiami akivaizdžiai girti ir agresyviai besielgiantys asmenys.

Ketvirtadienį sostinėje susitinka VMFD „Žalgiris“ ir Poznanės „Lech“ klubas. Lietuvos futbolo federacijos stadione vyks pirmosios UEFA Europos lygos trečiojo kvalifikacinio etapo rungtynės.

Lenkijos futbolo klubo sirgaliai yra pagarsėję kaip vieni aršiausių fanų Rytų Europoje, todėl „Žalgiris“ keičia bilietų pardavimo principą ir jų visiškai nepardavinės rungtynių vietoje. Visi, norintys pamatyti rungtynes, kviečiami bilietus įsigyti iš anksto.

„Žalgiris“ šią savaitę pranešė, kad bilietus į šią rungtynes galima įsigyti tik „Tiketos“ kasose, esančiose Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos Akropoliuose, prekybos centre „Europa“, „Siemens“ ir „Cido“ arenose. Bilietai parduodami tik pateikus Lietuvos piliečio pasą arba ID kortelę, vienas asmuo gali įsigyti ne daugiau kaip du bilietus.

Lietuvos stadionus siaubė ne kartą

Neramumų Lietuvoje Lenkijos klubų ir rinktinės sirgaliai yra sukėlę ne kartą, o labiausiai „pasižymėjo“ per 2007 metų Intertoto taurės dvikovą tarp Vilniaus „Vėtros“ ir Varšuvos „Legia“ komandų.

Tuomet rungtynės buvo nutrauktos dėl į aikštę įsiveržusios minios agresyvių lenkų chuliganų, susirėmusių su policijos pajėgomis – pareigūnams teko panaudoti ašarines dujas ir gumines kulkas, o po užsitęsusių neramumų stadioną niokojanti gauja buvo išvaikyta tik raitosios policijos.

Dėl tokio sirgalių, kurių į Vilnių buvo sugužėję net pustrečio tūkstančio, elgesio „Legia“ buvo išmesta iš turnyro ir turėjo padengti visus pridarytus nuostolius.

Futbolo chuliganai iš Lenkijos yra nusiaubę ir Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadioną. 2011 metais draugiškų rungtynių tarp Lietuvos ir Lenkijos rinktinių metu fakelų, kėdžių nuolaužų ir akmenų krušą iš tribūnų paleidusius lenkus taip pat teko tramdyti riaušių malšinimo pareigūnams.

Darbo turėjo ir Šiaulių policija. 2010 metais į Europos lygos mačą tarp „Šiaulių“ ir Krokuvos „Wisla“ svečių aistruoliai „palaikyti“ savo komandos atvyko apsiginklavę kardais, durklais ir peiliais. Tiesa, suvaldyti maždaug 400 „Wisla“ sirgalių pavyko, ir rungtynių metu didesnių incidentų nekilo. Tačiau prieš jų pradžią dėl chuliganizmo ir viešosios tvarkos trikdymo buvo sulaikyta beveik pusšimtis agresyvių lenkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)