Kitų metų liepą dėl 3 bilietų į Londono olimpines žaidynes kausis 12 komandų, tarp kurių bus ir Lietuvos rinktinė.

Nors praėjusią savaitę LKF vadovai pranešė sieksią olimpinius kandidatus pakviesti į Lietuvą, dabar apie tokią galimybę kalbama kur kas atsargiau. Anot LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, FIBA prašomas 3 mln. eurų (per 10 mln. litų) mokestis yra nepamatuotai didelis – tiek pat Lietuva įnešė į „FIBA Europe“ kasą už teisę organizuoti 2011 metų Europos pirmenybes, kuriose dalyvavo 24 ekipos.

Be to, mokestis gali dar išaugti, nes rengti olimpinės kvalifikacijos varžybas taip pat pageidauja finansiškai pajėgesnės valstybės.

„Mums tokia kaina – per didelė. Pajamas duoda tik Lietuvos rinktinės rungtynės, o jų šiame turnyre būtų vos trejos arba ketverios. Be to, dar neaišku, kokias rinkodaros sąlygas mums suteiks. Kokia būtų protinga kaina? Sakyčiau, maksimaliai 2 mln. eurų“, – DELFI teigė M. Balčiūnas.

Kalbama, kad namuose siekti olimpinio kelialapio itin geidžia Rusijos krepšinio federacija, be to, tokia galimybe domisi ir graikai, makedonai, Pietų Amerikos zonos atstovė Venesuela.

Mindaugas Balčiūnas
„Kas yra favoritai šiose lenktynėse? Rusai, o jeigu dar kinai prisidėtų, mums su savo 3 milijonais gyventojų varžytis su tokiomis valstybėmis būtų sudėtinga. Joms nebus jokių problemų duoti tiek, kiek FIBA paprašys. Netgi Venesuela šiuo požiūriu mus gali aplenkti.

Tačiau FIBA turi apsispręsti, ko ji nori: ar tiesiog atsiriekti didesnį kąsnį, ar turėti aukščiausios kokybės – televizine, organizacine ir kitokiomis prasmėmis – turnyrą. Kol kas atrodo, kad arčiau tiesos yra pirmasis variantas, bet dar pažiūrėsime“, – aiškino M. Balčiūnas.

Daugiau informacijos iš FIBA būstinės apie olimpinės atrankos turnyro šeimininkams keliamus reikalavimus ir siūlomas sąlygas LKF tikisi sulaukti po rugsėjo 25 d. pasibaigsiančio Azijos čempionato. Tuomet paaiškės paskutinės dvi kelialapio į Londoną atrankos varžybose sieksiančios rinktinės, kuriomis taps 2-ą bei 3-ią vietas Azijos pirmenybėse užėmusios komandos. Azijos čempionai į olimpiadą pateks tiesiogiai.

Kol kas aiškios 10 atrankos turnyre dalyvausiančių ekipų: Lietuva, Rusija, Makedonija, Graikija, Naujoji Zelandija, Angola, Nigerija, Dominikos Respublika, Puerto Rikas ir Venesuela.

Dėl vietos olimpinėse žaidynėse jau ramūs Ispanijos, Prancūzijos, Argentinos, Brazilijos, JAV, Australijos, Tuniso bei žaidynių šeimininkai Didžiosios Britanijos krepšininkai.

Primename, kad 2009-ais LKF atseikėjo FIBA organizacijai 0,5 mln. eurų už vardinį kvietimą į 2010 metų pasaulio čempionatą Turkijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją