Skatinamas patriotinio ir šiaip gero jausmo (ar tokio jausmo trūkumo) vedinas, pavasarį įsirašiau į savanorių gretas, buvau sėkmingai atrinktas į Kauno savanorių gretas. Teko savanoriauti draugiškose rungtynėse su ispanais. Jos paliko gerą įspūdį, organizatorių buvo gerokai pasistengta.

Artėja finalo etapo varžybos Kaune, todėl savanoriai iki to laiko gauna paskutinius mokymus, nurodymus, instrukcijas ir kitą informaciją, būtiną sklandžiam darbui per varžybas ir ne tik.

Be akreditavimo, maitinimo, tarpusavio komunikacijos klausimų, svarbus yra savanorių aprangos klausimas. Per rungtynes su ispanais savanoriai buvo paprašyti apsirengti šviesiais marškinėliais, aiškinant, kad aprangos dar neatkeliavo iki Lietuvos. Kadangi savanoriai - geranoriški ir supratingi žmonės, niekas iš to nedarė nė menkiausios problemos ir visi iš tolo baltai šviesdami, šauniai savanoriavo.

Šią savaitę savanoriai turėjo gauti tikras aprangas, tačiau visi likome šokiruoti ar bent jau suglumę. Atėjus momentui dalinti aprangas, koordinatorius pareiškė, kad iš visos aprangos komplekto (kelnės, bliuzonas, marškinėliai, kojinės ir kepuraitė) mes gausime tik marškinėlius, kepuraitę ir kojines, t. y., be kelnių ir bliuzono.

Po to sekė nerišlus koordinatoriaus aiškinimas apie tai, kad aprangų tiesiog "labai trūksta", ir jų "trūko visur", t. y., visuose miestuose, kad buvo pagaminta "mažiau, kur kas mažiau, nei reikėjo".

Nežinau, kaip skaitantiems, tačiau man toks aiškinimas kvepia dideliu neaiškumu ir bandoma dangstyti afera. Tokios mintys nekiltų, jei tai būtų rajono krepšinio turnyras ar panašaus lygio renginys. Tačiau paklausykite - juk tai Europos krepšinio čempionatas, kur ne tik savanoriai, bet ir kiekvienas kamuolys ar pieštukas yra kuo kruopščiausiai apskaitomi, už tai (apskaitą) kažkas yra atsakingas ir gauna pinigus.

Be kitų priežasčių, ši griežta apskaita reikalinga taip pat ir tam, kad pinigėliai, skirti kažkam įsigyti ar kompensuoti, nenuplauktų kur nereikia, kad viskas atsigultų ten, kur kam ir reikia. Ar galima būtų patikėti, kad savanoriams, kurie vieneto tikslumu buvo senų seniausiai suregistruoti, kurių kiekvieno buvo žinoma lytis, kurių kiekvienas dar registruodamasis pažymėjo, kokio dydžio jam reikalinga apranga - ar galima patikėti, kad kažkas, užsakydamas aprangų komplektus, užsakė kur kas mažiau, ir niekas to nepastebėjo ir nebuvo galimybių tą pastebėjus padaryti papildomą užsakymą, arba trūkstamą kiekį nupirkti parduotuvėse ar pan.

Peršasi mintis, kad aprangos tikrai buvo pagamintos ir jų buvo pagaminta ir į Lietuvą atkeliavę tiek, kiek reikia.

Kam ši mintis vis dar atrodo nereali - pabaigsiu pasakojimą apie nerišliojo koordinatoriaus netvirtus pasiteisinimus. Po aiškinimo, kad aprangų buvo pagaminta "mažiau, kur kas mažiau, nei reikėjo", sekė pristatymas unikalaus plano, kaip su šia problema susitvarkyti: visos aprangos bus dalinamos tik tiems savanoriams, kurie dirba FIBA vadovų akiratyje (!), na ir gal dar tiems, kuriems teks dirbti lauke (tiesiog, kad nesušaltų).

Informacijos dėlei pasakysiu, kad FIBA griežtai reglamentuoja nesuskaičiuojamą galybę dalykų, tarp jų ir Europos (ir ne tik Europos) pirmenybių savanorių aprangą, t. y., koks turi būti modelis, spalva, komplektacija ir kiti dalykai. Dar pridursiu, kad komplektas, kuris, kaip jau minėjau, susideda iš kelnių, bliuzono, marškinėlių, kojinių ir kepuraitės, ir kurio gamintojas yra vienas sportinės aprangos gamintojų pasaulinių lyderių "Champion", kukliausiai paskaičiavimais, kainuoja apie 300 litų (pvz., vien marškinėlių kaina, nurodyta gamintojo interneto svetainėje, yra 65 litai).

Savanorių yra apie pusantro tūkstančio, tad jei trūksta tūkstančio bliuzonų bei kelnių - paskaičiuoti naudą nesudėtinga...

Kaune jau sklando gandai, kad identiškų aprangų galima nusipirkti. Įdomu, kodėl savanorių aprangos nėra atitinkamai žymėtos, t. y., užrašas savanoris, "volunteer" (angl. "sananoris") ar panašiai. Kitose šalyse savanorių aprangos praktiškai visada atitinkamai ženklinamos, tuo nesunku įsitikinti pavarčius interneto paieškos apie savanorių aprangas rezultatus.

Man tikrai negaila savo aprangos komplekto dalies, kuriuos negavau. Galiu eiti savanoriauti su savo apranga, arba nusipirkti specialiai pagamintą, jei to paprašytų organizatoriai. Savanoriaujama ne dėl aprangos, o dėl to, kad norima atiduoti savo darbą ir laiką.

Ima tik apmaudas dėl eilinio godumo atvejo, kurių ir taip nemažai šiame čempionate (turiu galvoje bilietus). Taip pat rusena viltis, kad gal dar įmanoma šitą reikalą sutvarkyti iki finalo etapo Kaune. Bent jau čempionato kulminacijoje nepasikiaulinti prieš svečius ir prieš pačius save.

Savanoris

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją