Jaučiasi konkurencingi

„Kas galėtų būti geriau nei galimybė žaisti pirmąjį mačą su čempionato šeimininkais šalyje, kuriai krepšinis yra toks svarbus reiškinys?“, - retoriškai Lietuvos žurnalistų paklausė Ch. Finchas.

Išprotėjusių sirgalių užgrūsta Panevėžio arena bei kova su Senajame žemyne savo reputaciją įtvirtinusiais krepšinio vilkais iš Lietuvos – tik viena priežastis, kodėl britai nekantraudami laukia trečiadienio ir pirmųjų savo rungtynių Europos pirmenybėse.

Vos prieš dvejus metus žemyno čempionato finaliniame etape debiutavę Ūkanotojo Albiono pasiuntiniai nori ne tik iš arti pamatyti pirmenybių atidarymo šventę, bet ir pademonstruoti Europos krepšinio elitui dantis, kuriuos užsiaugino per kelerius pastaruosius metus.

„Bus linksma. Be abejonės, laukia labai sunkios rungtynės. Bet mes turime planą, kaip nugalėti Lietuvą. Atskleisti negaliu nieko – rytoj pamatysime, ar mūsų sumanymai veikia“, - paslaptingas buvo Ch. Finchas.

„Žaisti pirmą mačą su šeimininkais nėra taip jau blogai: lietuvius slėgs įtampa, o mes pabandysime tuo pasinaudoti. Tačiau turime būti itin atsargūs, nes susitinkame su grėsmingu varžovu“, - teigė puolėjas Danielis Clarkas.

„Lietuvos komanda labai stipri. Mačiau, kaip draugiškose rungtynėse ji nugalėjo ispanus – tai buvo nuostabu. Bet, jei atiduosime visas jėgas, turėsime galimybę varžytis su lietuviais“, - neabejojo aukštaūgis Joelis Freelandas.

Progresą išjudino olimpinės žaidynės

Dar praėjusio dešimtmečio viduryje Didžiosios Britanijos krepšinio rinktinė nė neegzistavo – oficialiose varžybose dalyvaudavo atskiros Anglijos, Škotijos ir Velso komandos.

Kratytis trečiojo krepšinio pasaulio šalies etiketės britai ėmėsi tuomet, kai Londonui buvo patikėta teisė rengti 2012 metų olimpines žaidynes.

Tokie krepšininkai kaip J. Freelandas, Robertas Archibaldas, Nate‘as Reinkingas ar didžiausia komandos žvaigždė iš Čikagos „Bulls“ klubo Luolas Dengas padėjo Didžiosios Britanijos rinktinei 2009 metais pirmą kartą pakliūti tarp pajėgiausių žemyno ekipų, dalyvavusių čempionate Lenkijoje.

Nors ten britai pralaimėjo visus tris mačus, progresas buvo akivaizdus. Į pirmenybes Lietuvoje saliečiai taip pat pateko savo jėgomis, įveikę atrankos barjerus.

Ch. Finchas teigė, jog britų siekiai neapsiriboja vien garbingu pasirodymu olimpinėse žaidynėse, kur jo auklėtiniai dalyvaus šeimininkų teisėmis.

„Per pastaruosius 5 ar 6 metus sukūrėme programą, skirtą pakelti Didžiosios Britanijos krepšinio lygį ir sukurti konkurencingą rinktinę. Olimpinės žaidynės – tik viena sudedamųjų šio proceso dalių. Dabar mūsų tikslas – gražiai pasirodyti Europos čempionate, iškovoti keletą pergalių ir toliau tobulėti. Bandysime patekti į antrą etapą. Jei tai padarysime, turnyras mums bus puikus“, - dėstė pirmųjų lietuvių varžovų vyriausiasis treneris.

Dėl žvaigždės netekties neašaroja

Į Lietuvą britai greičiausiai būtų atvykę nusiteikę dar ambicingiau, jei su komanda būtų skridęs Detroito „Pistons“ klubo gynėjas Benas Gordonas – Didžiosios Britanijos krepšinio federacija nerado pinigų apdrausti NBA žaidėjo nuo traumų.

Tačiau Ch. Finchas skaudžios netekties nesureikšmina, nors jo ekipai kiekvienas pajėgus krepšininkas yra aukso vertės.

„Niekada nesiskundžiu, kad mums trūksta B. Gordono – juk jis apskritai dar nėra sužaidęs nė vienų rungtynių Didžiosios Britanijos rinktinėje. Turime jaunų žaidėjų, kurių laukia intriguojanti ateitis, turime patyrusių krepšininkų, jau įrodžiusių savo vertę.

Viską įvertinus, mūsų komandos sudėtis yra nebloga. Žinoma, nesame tokie patyrę kaip kitos komandos mūsų grupėje, tačiau turime su tuo susitaikyti. Mums šis čempionatas suteiks neįkainojamo patyrimo“, - kalbėjo treneris.

„Esame puikiai pasirengę ir fiziškai, ir psichologiškai. Kokia yra mūsų komanda? Atletiška, daug bėganti, turinti gerų snaiperių. Esame konkurencingi“, - pridėjo J. Freelandas.

Rengdamiesi Europos čempionatui, britai per 8 draugiškas rungtynes iškovojo 3 pergales.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją