Krepšininkas tvirtino, jog stimuliantams priskiriamos medžiagos metilheksanamino į jo organizmą pateko netyčia sumaišius viename butelyje laikomas tabletes.

„Nebuvau pakankamai atsargus“, - per telefoninę konferenciją Ženevoje (Šveicarija) įsikūrusio FIBA Drausmės komiteto nariams prisipažino D. Šalenga.

Lietuvis tvirtino dėl patogumo visas maisto papildų ir vitaminų tabletes laikantis viename plastmasiniame butelyje. Esą konkretų preparatą žaidėjas atpažįstąs pagal tablečių spalvą ir formą.
FIBA Drausmės komitetui D. Šalenga pasakojo, jog 2009 metų balandį maisto papildų, kurių sudėtyje buvo metilheksanamino, 32-o gimtadienio proga jam padovanojo draugas, šio preparato parvežęs iš JAV.

Pasikonsultavęs su Kauno „Žalgirio“ klubo gydytojais, krepšininkas tvirtino neabejojęs, kad minėtas maisto papildas yra „švarus“, mat Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) metilheksanaminą priskyrė draudžiamiems preparatams tik 2010 metais.

D. Šalenga teigė vartojęs iš JAV atvežtus papildus kelis mėnesius, tačiau nebuvęs patenkintas jų poveikiu, todėl, pabaigęs tabletes, nutarė daugiau jų neįsigyti.

Vis dėlto inde, kuriame puolėjas laikė savo vitaminus ir maisto papildus, tablečių su metilheksanaminu dar buvo likę. D. Šalenga teisinosi to nežinojęs ir prieš lemtingą dopingo kontrolierių patikrą netyčia išgėręs vieną tabletę, kurią dėl panašios spalvos ir dydžio palaikė vitaminu C.

Krepšininkas pripažino nusižengęs antidopingo taisyklėms ir pažymėjo pirmą kartą karjeroje susidūręs su įtarimais vartojus draudžiamus preparatus, todėl prašė skirti minimalią bausmę.
FIBA Drausmės komitetas nusprendė iš dalies atsižvelgti į žaidėjo pasiteisinimą, nors ir stebėjosi patyrusio krepšininko neapdairumu.

„Profesionalas, dalyvavęs aukščiausio rango tarptautinėse varžybose bei dešimtmetį atstovavęs prestižiniams klubams, buvo itin nerūpestingas“, - konstatuojama FIBA Drausmės komiteto nuosprendyje.

Primename, kad metilheksanamino pėdsakų D. Šalengos organizme rasta po gruodžio 23-ą dieną Maskvoje vykusių Eurolygos rungtynių su „Chimki“ ekipa paimtame šlapimo mėginyje. FIBA buvo uždraudusi lietuviui dalyvauti tarptautinėse ir nacionalinėse varžybose iki tyrimo pabaigos, o sausio viduryje kontraktą su puolėju nutraukė Kauno „Žalgirio“ klubas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją